Hoppa till huvudinnehållet

Skenande livsmedelspriser serverar Karlskoga kommun en mångmiljonsmäll

Publicerad:
Måltidskostnaderna i Karlskoga kommun har skenat under året. Foto: Emely Wallo Bergare

Folkhälsonämnden riskerar att åka på en mångmiljonsmäll på grund av den skenande inflationen. Inköpspriserna på livsmedel har stuckit iväg rejält och kommer att fortsätta öka innan året är slut.

– Vi pratar i dagsläget om en prognos på drygt sju miljoner kronor.

Livsmedelspriserna har under året ökat markant för visa baslivsmedel och detta ställer till det ekonomiskt för Karlskoga kommun. Utöver det skenande prisläget råder det dessutom viss brist på råvaror så köken har fått köpa in större kvantiteter för att ha i lager. En ny prisökning har, på det, aviserats för september så prognosen pekar på att siffran kan sticka iväg ytterligare.

– Det här är en svårighet att hantera. Om man tittar på prisökningar så styrs de för att försöka rädda konsumenten så den offentliga sektorn får alltid ta den största smällen. Med tanke på hur mycket det ökat även för den enskilde konsumenten så kan man ju föreställa sig hur stora ökningar det då handlar om för en kommun, säger Ulrika Lundgren, förvaltningschef för samhälle- och serviceförvaltningen.

Ulrika Lundgren, förvaltningschef samhälle- och serviceförvaltningen Karlskoga kommun.
Ulrika Lundgren, förvaltningschef samhälle- och serviceförvaltningen Karlskoga kommun. Foto: Kajsa Juslin

Stora ökningar var ordet, eller orden. I dagsläget har prisökningen nått upp till 15 procent, men den siffran kommer med största sannolikhet att växa ytterligare.

– Vi räknar med att den ligger på runt 20 procent innan året är slut så vi pratar riktigt stora summor. Vår omsättning ligger på runt 36 miljoner så tar vi 20 procent på det så, ja, vi pratar i dagsläget om drygt sju miljoner kronor. Sen om det stannar där eller ej vet vi inte men det är ingen liten summa, fortsätter Lundgren.

Flera faktorer

Martin Hårsmar (M), ordförande i folkhälsonämnden, pekar på flera faktorer som tillsammans drivit upp priserna.

– Utöver inflationen hänger det här även ihop med den torka som varit i Europa under sommaren, samt corona, så när man slår ihop alla faktorer ser det inte bra ut.

För skolan och de andra verksamheterna som påverkas rent praktiskt innebär det att det som står på menyn kan skilja sig från det som väl serveras.

– Vi försöker hela tiden titta på vilka varor som ökar mycket i pris och göra om menyerna utefter de varor som inte kostar lika mycket. Det är dock inte alltid det blir det som står på menyn då vi inte ens vet om vi kommer att ha tillgång till de råvaror som behövs, fortsätter Hårsmar.

Energipriserna är en annan kostnadstabell som stuckit iväg rejält så det är inte enbart folkhälsonämnden som drabbats utan även samhällsbyggnad. Förvaltningen är dock densamma.

– Om man tittar på hur mycket elpriserna ökar så är det givetvis också en faktor med tanke på alla stora kylar och frysar vi har där maten skall förvaras. Alla faktorer påverkar så det är en osäker tid just nu och väldigt svårbudgeterat. Vi får se vad summan landar på vid årets slut men det är som sagt en svårhanterbar situation, avslutar Hårsmar.

Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden.
Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

FolkhälsonämndenInflationKarlskogaKarlskoga kommun (org)LivsmedelMartin HårsmarPolitikSamhälleUlrika Lundgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.