Susanne Sjöstedt: Ett parti som alla andra

Ledare
PUBLICERAD:
Det är nya tider. I Aktuelltsändningen häromkvällen blev det en diskussion där en judisk man, en företrädare för Svenska kommittén mot antisemitism, på riktigt fick svara på varför judar är rädda för valframgångarna för ett parti med nazistiska rötter.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, berättade om en utbredd oro över hur ett parti ”där det ständigt är skandaler med kandidater som är kända nazister, som uttrycker sig antisemitiskt, islamofobt…” plötsligt är det näst största i landet.

Skulle det hårda debattklimatet, som det gjorde i USA under Trumps presidentskap och under brittiska EU-utträdet, leda till ett Sverige ”där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt?”, undrade Silberstein.

Oron finns där – och den växer hos fler än Svenska kommittén mot antisemitism.

Det är barn med utländsk bakgrund som i veckan frågat sina lärare om de kommer behöva flytta från Sverige nu när SD får mer makt. Det är hbtq-personer som ser sina friheter hotade.

Men Silberstein och andra oroliga har fel, förklarade PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, i samma nyhetssändning.

– Jag tror att de som röstade på Sverigedemokraterna, och de som röstade på partier som vill samarbeta med SD, gör en annan bedömning. Man kan inte med hedern i behåll idag säga att SD är ett nazistparti eller ens ett särskilt radikalt parti, menade PM Nilsson.

Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra helt enkelt.

Detta efter ett val med avslöjanden om hur över tvåhundra av partiets kandidater på valsedlarna runt om i landet har kopplingar till högerextrema grupper!

Efter ett val där partiordföranden i en av slutdebatterna kände sig manad att lova att det på valdagen inte skulle stå kvar några kandidater med nazikopplingar på partiets valsedlar.

Efter en valnatt där en framträdande sverigedemokrat i en livesändning från valvakan, med en uppenbar blinkning till det nazistiska ”Hell seger” (”Sieg heil”), utropade ett ”HELG SEGER”.

Inte ens ett särskilt radikalt parti, menar PM Nilsson som i många år nu deltagit i en kampanj till höger för att nöta ned motståndet till ett SD-samarbete genom att idogt trivialisera de ständiga skandalerna och uttalade drömmarna om en mer auktoritär stat.

På Aktuelltinslaget rasade snabbt ledande sverigedemokrater.

Riksdagsledamoten Markus Wiechel kallade Silberstein för ”hjärntvättad” och Björn Söder, mannen som inte bara glatt poserat med SS-veteraner utan rimligen är den hetaste kandidaten till posten som Sveriges nästa talman, kallade inslaget för ”propaganda”. ”Public service ska banne mig reformeras i grunden!”, rasade han i sociala medier.

Ni vet, så där som ett parti som är precis som alla andra brukar göra när de får kritik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.