Hoppa till huvudinnehållet

Gustaf Franzén ska leda BIK: ”Känner en stolthet”

Publicerad:
Gustaf Franzén är BIK Karlskogas nye lagkapten. Foto: Kajsa Juslin

Gustaf Franzén går in på sin fjärde säsong i BIK Karlskoga och han gör det med ett C på bröstet.

– Det känner jag en stolthet över. Det tyder på att man har gjort saker som uppskattats, säger lagkaptenen.

Han fick frågan av coacherna Karl Helmersson och Johan Schoultz under träningslägret i Lundsberg.

– Det var kul att få frågan och det kändes rätt. Det var inga frågetecken från min sida. Jag ser det som en jätterolig utmaning. Mycket handlar om att vara sig själv. Bara för att man får ett C på bröstet ska man inte ändra sig som person. Jag har fått detta ansvar för den jag är.

Hur tror du att tränarna har tänkt?

– Kanske att jag har tagit rätt så mycket ansvar. Både saker som varit runt lag men även utanför. Samtidigt har jag varit här ett tag. De uppskattar väl hur jag är som person. Jag försöker alltid att sätta laget i första hand både på och utanför isen.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– Om jag skulle beskriva mig själv som spelare skulle jag beskriva mig själv som person. Jag försöker alltid att sprida glädje och energi. När jag kommer till hallen ska jag vara pigg. Vara redo för dagen. Jag kan även ryta till och har gjort det tidigare. Även om jag inte gör det så ofta men när jag väl gör det så kanske folk lyssnar lite extra. Då förstår dom att det är allvar.

”Känner mig hemma här”

Tidigare lagkaptener i BIK har varit i klubben under en längre tid.

– Jag har ändå varit här ett tag. Nu för tiden blir det ofta att man flyttar runt. Jag känner mig hemma här och jag har spenderat min första tid som familj i Karlskoga. Livet rullar på bra och vi känner oss som hemma. Visst, jag har inte varit här i tio år men tillräckligt länge för att känna sig som en del av staden.

”Frasse” berättar att han inspirerats av många tidigare lagkaptener.

– Jag har spelat under många bra ledare i min karriär. Inte minst ”Daggen”. Det är klart att man plockar upp saker som han gjorde otroligt bra. Samtidigt har han sin stil och jag min. Men jag vore dum om jag inte anammade de saker han gjorde bra. Han var väldigt duktig på att få ihop gruppen och få alla att känna sig inkluderade. Han kom till hallen med en bra energi och glädje.

– Men jag ska inte vara nya ”Daggen”. Det blir bara falskt. Jag ska vara den jag är.

”Är fortfarande ung”

”Frasse” har testat på SHL-spel tidigare i karriären och hoppas på att få göra det igen i framtiden.

– Jag är fortfarande ung och vill fortsätta att utvecklas. Det bästa jag kan göra för laget är att bli så bra som möjligt. Då hjälper jag BIK. Jag kan inte komma hit och vara nöjd för att jag spelar i BIK eller för att jag är lagkapten.

– Jag tycker att det är viktigt att fortsätta sträva efter att spela så högt upp som möjligt. Mitt mål just nu är att ta upp BIK och spela i SHL.

"Frasse” längtar till fredagens seriepremiär mot Björklöven.
"Frasse” längtar till fredagens seriepremiär mot Björklöven. Foto: Kajsa Juslin

Förra säsongen slutade BIK på en tredjeplats i grundserien. Väl i slutspelet tog det stopp mot HV71 som vann med 4-0 i matcher.

– Vi var stabila i grundserien. Trots att vi hade många skador lyckades vi komma upp i 100 poäng vilket var nytt rekord för klubben. Vi gav oss själva ett bra utgångsläge inför slutspelet. Där gjorde vi det väldigt bra mot Mora. Jag tycker också att vi stod upp bra mot HV71 i fem mot fem vilket känns lite frustrerande.

– Det var så pass jämnt men powerplay och boxplay avgjorde. Där var HV bättre. Jag tycker inte att 4-0 i matcher speglar hur det såg ut.

Vad har ni pratat om för målsättning inför denna säsong?

– Vi ska vara ett topplag. Det handlar om att hålla en bra nivå i grundserien. När man väl får en dipp får den inte vara för lång. Vi vill sluta topp fyra, topp sex, för att slippa åttondelsfinalen. Johan Hedberg i Mora pratade lite om att de tog slut efter åttondelsfinalen förra året. Att gå direkt till kvartsfinal hjälper mycket.

Flera lag storsatsar inför den här säsongen och många tror att Djurgården ska bli nya HV71. Där bakom finns lag som Björklöven, Modo, Södertälje och Västerås. För att nämna några.

Hur ska ni i BIK ta upp kampen?

– För oss handlar det väldigt mycket om att komma ihop som grupp och vara noga i allt vi gör. Vi behöver få ut max av alla spelare i truppen. Det är jätteviktigt. Sedan får man inte glömma att hockeyallsvenskan är en tuff liga. Det finns många bra lag.

Efter en lång försäsong ser BIK-kaptenen väldigt mycket fram emot fredagens premiär mot Björklöven på bortaplan.

– Jag längtar galet mycket. Det ska bli riktigt kul att äntligen få sätta igång. Sedan längtar jag ännu mer efter hemmapremiären och att få åka in inför publiken i Nobelhallen. Det var längesedan.

Aronsson och Stakkestad beskriver BIK:s nyförvärv: ”En duracellkanin”

Franzén om...

..."Daggen" som expert: Jag tror att han kommer göra det bra. Han är frispråkig och gör sig bra i tv. Det ska bli kul att se. Det är ju ett drömjobb som han har. För mig som hockeynörd är det ett jobb som hade varit roligt att ha i framtiden. Han får lägga in ett gott ord åt mig.

...hur mycket han följer andra lags silly season: Jag tror att det är individuellt. Vissa kopplar bort helt under sommaren och det är nog sunt i sig. Jag följer otroligt mycket hockey. Både SHL, NHL och allsvenskan. Jag skulle säga att jag har bra koll.

...vilka som är lagkaptener i allsvenskan: Det tror jag att jag kan. Lite osäker på Östersund med det är Rotbakken (Linus). Öhrn (Daniel) är i Tingsryd. Men Almtuna förresten? Vem tog över där? Det är där jag inte vet då...

...vilket lag som vinner SM-guld: Det är jäkligt tidigt men Färjestad har ett bra och roligt lag. Det ska bli kul att följa "Björka" också. Jag har svårt att tro att det inte blir succé även i SHL. Leksand har också ett bra och roligt lag. Det är skitsvårt.

...vilket lag som vinner NHL: Colorado kan göra en "back to back". Sedan blir Tampa farliga och Calgary ser intressanta ut. Men jag säger att Colorado vinner igen.

Karl Helmersson om valet av kapten

– Det var det namnet som dök upp hos mig och Johan direkt. Framför allt är det en bra kille. Han vill alla väl och tar hand om dom nya som kommit hit också. Han gör alltid sitt bästa och har aldrig någon mellandag. "Frasse" är här och kör varje dag. Samtidigt har han varit här i några år också och vet hur det fungerar i BIK.

Artikeltaggar

BIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagGustaf FranzénHockeyallsvensk nedräkning IshockeyKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.