Björn Reimers: “Tack för förtroendet – nu får vi ordning på Sverige”

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag har snott ovanstående rubrik från ett uttalande som Ulf Kristersson och Moderaterna presenterade i en video på Facebook i onsdags kväll när det stod klart att en ny regering flyttar in i Rosenbad. Önskar att det vore sant.

Ni som brukar läsa mina rader vet att jag tidigare irriterat mig på samtliga rikspolitiker då det gäller integration och utanförskap som lett till grov kriminalitet, knarkhandel och gängmord. S-regeringen har fått klä skott för att inget hänt på de åtta senaste åren när de suttit vid rodret när problemen är mer än 50 år gamla. Som jag tidigare sagt så fanns grunden till vad vi upplever idag redan etablerat i mitten av 70-talet i områden som exempelvis Rinkeby då jag flyttade till grannkommunen Sundbyberg.

Nu har M, KD, SD och L gått till val och därtill vunnit makten genom att garantera att de har alla lösningar. Något som ingen tidigare lyckats med eller ens brytt sig om att försöka.

Kommer de då att äntligen lyckas? Kommer de under kommande fyra år att förändra mönstret genom att få stopp på gängen, knarkaffärerna och morden? Kommer det ens att peka åt rätt håll? Jag är tveksam utifrån vilken politik och vilka metoder man valt och det är jag absolut inte ensam om.

Jag läste nyligen en debattartikel författad av två före detta kriminalvårds- och anstaltsdirektörer, en professor i socialt arbete och en professor i kriminologi. Ett någorlunda kompetent gäng gällande kriminalfrågor, brott och straff om ni frågar mig. Rubriken de valt till sin artikel lyder: “Att hårdare straff minskar brottslighet är ett rent önsketänkande”. De konstaterar att valdebatten styrts av tyckanden och känslomässig retorik, inte baserat på kunskap som är baserad på forskning. De konstaterar vidare, byggt på forskning, att varken fler eller längre fängelsestraff påverkar eller avskräcker brottsutvecklingen i samhället. Enskilda personer kan oskadliggöras men det påverkar inte våldsnivån. Brottsligheten tas över av andra. Polisens arbete måste kompletteras med sociala och förebyggande insatser.

Gällande invandringen som också är en av huvudfrågorna för den nya regeringen så konstateras att brottsnivån inte ökat med invandringen. Den har till och med sjunkit, trots den stora flyktingmottagningen 2015. Polisen beräknar att de som är involverade i de olika gängkrigen är cirka 5 000 personer. Det är ett par promille av första och andra generationens invandrare. Brotten i Sverige begås i huvudsak av infödda svenskar.

Det finns dock stora problem på grund av en stor ekonomisk ojämlikhet där fattiga blivit fattigare och framförallt barnfattigdomen ökat. Likaså den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar. Segregationen mellan stadsdelar har vuxit där barnen i utsatta områden har svårt att klara skolan. Man konstaterar slutligen att det är bland dessa frågor man ska söka orsakerna till brottsligheten, den har inget med hudfärg att göra. Precis allt detta har också konstaterats av allas vår mysfarbror Leif G W Persson som också han besitter viktiga kunskaper och lutar sig mot aktuell forskning.

Så, ni som röstat på SD och övriga i det blå gänget med tron på att det nu kommer att bli tryggare i utsatta förorter och att brottstrenderna kommer att vända kommer bli besvikna, tro mig. Jag önskar dock att både jag och forskningen har fel.