Hoppa till huvudinnehållet

De drabbas hårdare av sänkt temperatur hemma

Publicerad:
Skruva inte ner för mycket. För kallt inomhus kan påverka blodtrycket och tros kunna öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Arkivbild.
Skruva inte ner för mycket. För kallt inomhus kan påverka blodtrycket och tros kunna öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Att sänka värmen inomhus med en grad eller två kan göra stor skillnad på elräkningen i vinter – och vara rentav nyttigt för vissa. Ett kyligt hem är däremot inte hälsosamt för alla.

Stäng av golvvärmen och sänk temperaturen inomhus är några av de åtgärder som rekommenderas för att spara på den dyra elen.

Vissa grupper får det dock svårare än andra om hemmet blir för kallt.

– De som är känsligast är väldigt små barn som har svårt med temperaturreglering och gamla och sköra människor, säger Peter Nilsson, specialist i allmänmedicin och professor vid Lunds universitet.

Vad som är en optimal inomhustemperatur är en fråga med betydligt fler än ett svar.

Kroppsfett, muskelmassa och ålder är bara några av faktorerna som spelar in. Det har visat sig att skillnaden i upplevd temperatur kan vara så stor som sex grader mellan en muskulös man och en äldre person.

– Är man ung och frisk är det nog bara nyttigt att sänka temperaturen ett par grader. Det går åt mer energi och kroppen kommer att öka metabolismen vilket gör att kroppen blir varm, säger Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.

Kyla bränner fett

Att frysa sig smal är en överdrift – men bygger på ett visst mått av sanning. Forskning har visat att kyla ökar mängden aktivt brunt fett i kroppen, ett fett som automatiskt bränner kalorier och ökar ämnesomsättningen.

– För att du ska hålla en kroppstemperatur på 37 grader måste du bränna mer fett, något som många har råd med, säger Erika Schagatay.

I Folkhälsomyndighetens allmänna råd rekommenderas en inomhustemperatur på minst 20 grader. För de flesta handlar gradantalet hemma om ren komfort, men för en del grupper bör värmen ligga några grader högre än så.

Besvärande för reumatiker

Har man det för kallt inomhus kan det påverka blodtrycket och tros öka risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.

– En äldre människa med tärande sjukdomar, som också är mager, kan i värsta fall få hypotermi (för låg kroppstemperatur) även vid normala rumstemperaturer. Men om du går ner under 18-19 grader så ökar risken påtagligt för dem, säger Peter Nilsson.

Förutom hos många äldre kan även människor med funktionshinder och muskelsjukdomar som reumatism få ökade besvär i en för kall bostad. Hur sparar man då på elen och behåller ändå värmen?

– Man kan sätta på sig varma kläder eller ha någon alternativ värmekälla, men man kan också ta en promenad eller göra någonting annat fysiskt för att få upp värmen i kroppen, säger Peter Nilsson:

– Sedan kan man ju överväga att stänga av värmen i vissa rum, precis som man gjorde i bondesamhället när finrummet ofta var kallt på vintern eftersom man inte var där.

Olle Bengtsson/TT

Hälsoeffekter vid låg inomhustemperatur

Hälsoeffekter vid låg inomhustemperatur

Låga temperaturer kan ge hjärt-, kärl- och lungrelaterade sjukdomar.

För låg temperatur kan påverka den mentala förmågan, arbetskapaciteten, styrkan och rörligheten. Eftersom den mentala förmågan försämras ökar risken för olyckor.

Reumatism och vissa muskelsjukdomar kan ge ökade besvär vid nedkylning.

Riskgrupper för problem vid låga inomhustemperaturer består av äldre samt människor med vissa sjukdomar och funktionshinder som påverkar rörlighet, ämnesomsättning eller förmågan till temperaturreglering.

Källa: Socialstyrelsen

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.