Hoppa till huvudinnehållet

Maya målar för sin psykiska hälsa: ”Jag låter känslorna flöda”

Publicerad:
Maya berättar om sitt konstverk som föreställer en kvinna som försöker ändra på en annan person.
Maya berättar om sitt konstverk som föreställer en kvinna som försöker ändra på en annan person. Foto: Julia Olsson

Startskottet för årets Konst runt Möckeln har gått och årets konstutställning ser mycket lovande ut. En av årets gästutställare, och årets ungdomsstipendiat är Maya Alfateh, som bland annat använder konsten som terapi.

Under lördagsförmiddagen invigdes konstutställningen Konst runt Möckeln med den den årliga samlingsutställningen, som är startskottet för årets konstutställning.

Utanför konsthallen i Karlskoga köade gästerna för att få en smygtitt på de 40 utställarnas konstverk.

Många hängde på låset för att se årets utställare.
Många hängde på låset för att se årets utställare. Foto: Julia Olsson

Yvonne Lindbom, ordförande för Konst runt Möckeln, ser positivt på årets uppslutning.

– Vi hade besökare som i princip hängde på låset. Vernissagen drar ofta mycket folk och det är så klart jätteroligt.

Ungdomsstipendiat

Varje år utses en ungdomsstipendiat som får möjlighet att ställa ut sin konst som gäst på utställningen. Stipendiaten erbjuds även gratis medlemskap i föreningen.

– Vi väljer ut en ung konstnär som vi vill lyfta fram, säger Yvonne och presenterar att årets stipendiat är 20- åriga Maya Alfateh, som har blivit utsedd för sitt starka och tydliga bildspråk.

– Hon är under utveckling och hennes konst bådar gott för framtiden.

Maya kommer att ställa ut cirka 16 av sina verk.

Yvonne Lindbom, ordförande för Konst runt Möckeln är nöjd med lördagens uppslutning.
Yvonne Lindbom, ordförande för Konst runt Möckeln är nöjd med lördagens uppslutning. Foto: Julia Olsson

Maya Alfateh berättar att hon har målat så länge hon kan minnas, men det var inte förrän hon var tio år gammal som intresset för att måla blev något mer.

– Jag började måla för att jag var ledsen över något, jag minns inte riktigt vad det var, men det var säkert något om att jag inte fick spela på min systers spel eller något, säger hon och skrattar.

Hon berättar att hon då målade sin första älg, efter en bild som hon hade hittat.

– Jag kände då att jag blev glad av att måla. Jag har målat sedan dess. Det är mitt ”happy place”, det är då jag låter min känslor flöda.

Framtidsdrömmar

Maya målar allt från realism till anime och föredrar att måla med naturen i fokus.

– Jag vill visa saker som är viktiga, viktiga delar i livet för människor. Jag vill ge människor perspektiv på de viktiga sakerna i livet, till exempel naturen.

Hennes framtidsdrömmar är att kunna ägna mer tid åt konsten.

Foto: Julia Olsson

– Just nu arbetar jag och pluggar samtidigt. Det gör det svårt för mig att hinna med konsten, men jag hoppas på att kunna få göra mer av det i framtiden.

Konsten har inte alltid varit självklar för Maya, som berättar att hon vid flera tillfällen haft uppehåll från att måla.

– Jag har kommit tillbaka till konsten varje gång. Varje gång jag tar en paus känner jag att jag mår sämre och det har drabbat min psykiska hälsa. Att måla fungerar som terapi för mig och det är något jag gör för att förbättra min psykiska hälsa. Det är konsten som gör mig glad.

Hur kändes det att få veta att du är årets ungdomsstipendiat?

– Jag blev jätteglad och det känns jätteroligt att få visa upp min konst. Det har varit lite av en dröm att få ställa ut, och att nu få den chansen känns jättebra.

Artikeltaggar

KonstKonst runt MöckelnKonstnärStipendier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.