Hoppa till huvudinnehållet

Rasmus härliga vecka: SM-medalj och landslagsplats

Publicerad:
Rasmus Pettersson tog sista chansen att vinna en medalj vid SM för juniorer. Det blev ett silver i Orsa och dessutom en landslagsplats.
Rasmus Pettersson tog sista chansen att vinna en medalj vid SM för juniorer. Det blev ett silver i Orsa och dessutom en landslagsplats. Foto: Olov Öström

I sitt sista mästerskap som junior kom äntligen belöningen för Kalskogaorienteraren Rasmus Pettersson. Dubbelt upp.

Han slog till med en överraskande silvermedalj vid medeldistans-SM i Grönklitt utanför Orsa. Och får nu också landslagsdebutera.

För 20-årige Rasmus har det varit en riktigt fin vecka.

I måndags fick han telefonsamtal från landslagsledningen med besked om att han var uttagen till Europacupen för juniorer i Tyskland om två veckor.

– Jag har siktat på att komma med där allt sedan jag bommade att kvala in till junior-VM i somras. Men det här duger gott. Det är ett häftigt mål att uppnå för mig, säger Rasmus.

Mästerkockarna från Hallsberg. Lukas Larsson och Rasmus Pettersson gick på orienteringsgymnasiet i Hallsberg och lagade maten tillsammans. Nu lagade de till en guld- och en silvermedalj vid medeldistans-SM.
Mästerkockarna från Hallsberg. Lukas Larsson och Rasmus Pettersson gick på orienteringsgymnasiet i Hallsberg och lagade maten tillsammans. Nu lagade de till en guld- och en silvermedalj vid medeldistans-SM. Foto: Olov Öström

Han fick till ett bomfritt lopp i finalen. Silvermedaljen grejade Rasmus med en marginal på tre sekunder till Fredrik Silver från Gävle.

Att något stort var på gång för Rasmus kunde ändå anas redan på fredagen. Då vann han ett av kvalheaten till lördagens finaltävling.

Vann finalen i H20 gjorde Lukas Larsson från Alingsås, Rasmus skol- och kökskompis från tiden vid orienteringsgymnasiet i Hallsberg.

– Vi lagade näringsrik mat tillsammans under ett år, berättar Rasmus.

Mat och medaljer är uppenbarligen en god mix för de båda mästerskockarna.

Cornelia Kindlund, OK Tyr, avslutade starkt och blev sjua i D18 vid medeldistans-SM utanför Orsa.
Cornelia Kindlund, OK Tyr, avslutade starkt och blev sjua i D18 vid medeldistans-SM utanför Orsa. Foto: Olov Öström

Till Lukas och guldmedaljen hade Rasmus bara 25 sekunder.

– Mitt lopp var nära nog helt perfekt. Jag trivs i den här terrängen vid Grönklitt. Det är öppet och fint med en stenbunden botten. Kommer man från Karlskoga är man van att springa bland stenar, skrattar Rasmus.

Vid Europacupen kommer Rasmus att springa tre tävlingar: sprint, långdistans och stafett.

– Tyvärr är inte medeldistans, som är min favorit, med på programmet där. Jag har verkligen hittat rätt på medeldistansen i år.

Energikälla

Rasmus Petterssons medalj blev både den första och den sista han erövrade som junior.

– Det här ger en riktig energipåfyllning inför det att jag blir senior. Nu blir inte så svårt att träna hårt i vinter, ler Rasmus.

Näst bästa placering vid medeldistans-SM för Värmland noterade Cornelia Kindlund från OK Tyr som efter en fin avslutning blev sjua i D18.

Ludvig Eriksson sprang upp sitt Kils OK från 23:e till 15:e plats på slutsträckan i stafett-SM. Med det kopierades fjolårsresultatet.
Ludvig Eriksson sprang upp sitt Kils OK från 23:e till 15:e plats på slutsträckan i stafett-SM. Med det kopierades fjolårsresultatet. Foto: Olov Öström

Enda värmländska senior i A-final var Kils Jonas Andersson som kom på 33:e plats.

Tove Alexandersson tog för sjunde gången SM-guld på medeldistans. Gustav Bergman missade chansen att ta sitt femte raka guld. Han fick som tvåa se sig besegrad av Emil Svensk från Stora Tuna OK.

På söndagens avslutades SM-tävlandet med stafetter, också de i Grönklitt.

Kils OK:s herrar kopierade fjolåret resultat och blev 15:e lag. Med en lite bättre navigering på startsträckan av Viktor Skoog hade det mycket väl kunnat bli en placering på topp tio-listan. Jonas Andersson och Ludvig Eriksson gjorde båda bra lopp.

Herrstafetten vanns för femte gången i rad av Stora Tuna OK medan IFK Göteborg tog sin tredje seger bland damerna.

Artikeltaggar

Cornelia KindlundLudvig ErikssonOK DjerfOK TyrOrienteringRasmus Pettersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.