Hoppa till huvudinnehållet

Efter tidigare avslag: Central fritidsgård kan bli verklighet i Ungdomens hus

Publicerad:
Skranta är en av de fritidsgårdar som Karlskoga kommun i dagsläget huserar. Foto: Kajsa Juslin

Det har länge funnits önskemål om en central fritidsgård i Karlskoga. Kommunen har dock backat undan, med tanke på satsningen på Ungdomens hus, men nu påbörjas en utredning kring en alternativ lösning.

Ungdomsfullmäktige lyfte frågan om en central fritidsgård långt tillbaka i tiden men när satsningen på Ungdomens hus, även det ett projekt som startades långt bak, drevs igenom försvann underlaget för att upprätta en.

Ett Karlskogaförslag som inkom i januari, 2021, väckte dock nytt liv i debatten när politiken återigen fick ta ställning. Förslagsställaren föreslog att en central fritidsgård skapas i Bregårdsskolans lokaler, med motivering att Ungdomens hus lämpade sig mer mot en äldre målgrupp. Förslaget nekades, efter samma utlåtande av både barn- och utbildningsnämnden, folkhälsonämnden samt ungdomsfullmäktige, men istället föddes en alternativ lösning.

– Vi fick initialt en förfrågan om en central fritidsgård från ungdomsfullmäktige, som vi då inte kunde gå vidare med, men i och med ett nytt beslut kikade vi på alternativa möjligheter.

Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden, under invigningen av Ungdomens hus tidigare i år.
Martin Hårsmar (M), ordförande folkhälsonämnden, under invigningen av Ungdomens hus tidigare i år. Foto: Kajsa Juslin

Två är en för mycket

Det nya beslutet kom från kommunfullmäktige, som gav folkhälsonämnden, i samverkan med samhällsbyggnadsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden, i uppdrag att utreda om det istället skulle gå att upprätta en fritidsgårdsverksamhet i just Ungdomens hus.

– Det är svårt att starta upp två liknande verksamheter centralt på så kort tid så då kom vi upp med tanken på att implementera det i Ungdomens hus. Nu ska vi därför starta upp en utredning kring detta för att se om, och i så fall hur, vi skulle kunna genomföra detta.

Det säger folkhälsonämndens ordförande, Martin Hårsmar (M), och fortsätter:

– Det finns många vägar att gå men det är viktigt att titta på var vi är nu i Ungdomens hus, och på var vi vill gå, och där är öppettider en av de frågor vi skulle behöva justera.

Ett hinder på vägen är den ekonomiska faktorn.

– För tillfället saknas det finansiering för detta men från politiken har vi sagt att Ungdomens hus är en prioriterad fråga så just nu lutar det åt att vi kommer fatta beslut om finansiering för de kommande två åren. Denna sommar har det varit betydligt mindre skadegörelse utomhus och jag tror det hänger ihop med att vi gett ungdomarna en plats att vara; har man saker att göra så drar man inte runt på stan på samma sätt.

Lyft på annat håll

Hårsmar pratar också om den insats som gjorts av kommunen för att lyfta intrycket av staden rent visuellt.

– En annan faktor är att vi jobbat mycket med det vi kallade för ansiktslyftet, där vi ställde i ordning specifika platser och områden som behövde rustas upp, för när det är snyggare i stan så finns det inte lika mycket underlag för att gå runt och förstöra.

Vem som skall ansvara för utredningen är ännu oklart men förslaget innebär att det skall samköras mellan de tre nämnderna, med en representant från respektive.

Läs också:

Efter flera års väntan – Ungdomens hus fick sin efterlängtade invigningUngdomarna om sin nya mötesplats Kupolen: ”En plats där vi kan vara själva”

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenFolkhälsonämndenKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikMartin HårsmarPolitikSamhälleSamhällsbyggnadsnämndenUngdomens hus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.