Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Kriminalvården klarar sitt uppdrag

Publicerad:
Fia Lundbäck, regionchef region Mitt, Kriminalvården besvarar Simon Attefalls (KDU) insändare om överfulla fängelser.
Fia Lundbäck, regionchef region Mitt, Kriminalvården besvarar Simon Attefalls (KDU) insändare om överfulla fängelser. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Fulla fängelser ett haveri”

I en insändare 16 september 2022 skriver Simon Attefall, rättspolitisk talesperson i KDU, att ”nära 11 000 fängelsedömda är på fri fot efter dom”.

Den siffran stämmer inte.

Insändaren som besvaras:

Insändare: Fulla fängelser ett haveri

Efter att dom har vunnit laga kraft finns, och har alltid funnits, en kortare inställelsetid enligt lag. Den innebär att den dömde (om hen inte är häktad av domstol) har en viss tid på sig att inställa sig i fängelse för att avtjäna sitt straff.

Just idag finns 1 366 domar där sista dag för inställelse har passerat. Den siffran är inte densamma som antal dömda individer då en individ kan vara aktuell i flera domar. Antalet dömda individer är alltså färre.

Kriminalvården befinner sig i ett mycket allvarligt läge med för få platser till häktade och intagna. Det stämmer. Men än så länge klarar Kriminalvården sitt uppdrag, att ta emot dem som döms till fängelse, minska återfall i brott och bidra till ett tryggare och säkrare samhälle.

Fia Lundbäck, regionchef region Mitt, Kriminalvården

Artikeltaggar

ÅsikterFängelseInsändareKriminalvården