Hoppa till huvudinnehållet

Wallnerska villan sänds i populär tv-serie: ”Nyfikna på vad folk kommer tycka”

Publicerad:
Charlotte Johansson och Fredrik Göransson köpte Wallnerska villan 2019.
Charlotte Johansson och Fredrik Göransson köpte Wallnerska villan 2019. Foto: Magnus Carlsson

På måndag kan du se huset Wallnerska villan i det populära tv-programmet ”Det sitter i väggarna”.

Husägarna till det unika trähuset ser fram emot vad kristinehamnarna kommer att tycka.

Det välkända programmet ”Det sitter i väggarna” är inne på sin åttonde säsong på SVT. I avsnitt fyra kommer programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér hem till husägarna Charlotte Johansson och Fredrik Göransson.

De bor i det unika röda trähuset Wallnerska villan i centrala Kristinehamn.

Huset byggdes 1893 av trafikchefen Jacques Julius Wallner och därav kommer namnet – Wallnerska villan.

När Wallner byggde huset hade han tagit inspiration från världsutställningen i Paris år 1889, där det visades en byggnad av en svensk paviljong. Jacques Julius Wallner bestämde sig då för att huset skulle bli en kopia av utställningspaviljongen.

För 16 år sedan brann det i Wallnerska villan.
För 16 år sedan brann det i Wallnerska villan. Foto: ""

Mycket riktigt blev det så. Under årens lopp är det några familjer som har bott där och huset har varit med om en del, som branden 2006.

Vi hoppas att Kristinehamnarna kommer bli lika förvånade som oss och få reda på saker som vi inte kände till. För oss har programmet betytt jättemycket
Charlotte Johansson

Köpte huset 2019

I slutet på 2019 köpte Fredrik Göransson och Charlotte Johansson Wallnerska villan. Ingen av dem kommer från Kristinehamn, men det unika fasaden på 240 kvadratmeter och dess läge gjorde att paret slog till.

Den 19 september går det att få reda på mer historia om huset när SVT sänder avsnittet – Wallnerska villan, Kristinehamn.

– Vi hoppas att Kristinehamnarna kommer bli lika förvånade som oss och få reda på saker som vi inte kände till. För oss har programmet betytt jättemycket, säger Charlotte Johansson och fortsätter:

Inne i huset finns det en kakelugn.
Inne i huset finns det en kakelugn. Foto: Ida Oscarsson

– Vårt mål var att få komma närmare han som byggde huset och det får man göra i programmet. Vi ser fram emot att alla Kristinehamnare ska få se vem han var. Det är verkligen Kristinehamns-historia.

Vi vill gärna ha lite mer information av kristinehamnare och de kan höra av sig till oss och berätta. Programledarna nämner inte allt om husets historia
Charlotte Johansson

”Folk får höra av sig”

Inför programmet är familjen förväntansfulla för vad de kommer att möta för reaktioner från folk utifrån.

– Vi är lite nervösa och nyfikna på vad folk ska tycka och tänka. Det är kul och vi hoppas att det ska bli lite diskussion.

– Det finns mycket historia att fortsätta gräva i som inte får plats i programmet, avslutar Charlotte Johansson.

Artikeltaggar

BoendemiljöBostad och byggenInredningKristinehamnSVTTV-serier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.