Hoppa till huvudinnehållet

Officiellt: Alliansen har skrivit under ny överenskommelse

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Tobjörn Pettersson (C), Lars Hultkrantz (L), Inga-LIll Andersson (C), Anneli Bramwehl (M), Anneli Lyckeborn (L), Ann-Catrin Örtquist (KD), Anna Blomquist (KD), Ronnie Erhard (M) och Tony Ring (M) ser fram emot fyra nya år vid styret i Karlskoga.
Tobjörn Pettersson (C), Lars Hultkrantz (L), Inga-LIll Andersson (C), Anneli Bramwehl (M), Anneli Lyckeborn (L), Ann-Catrin Örtquist (KD), Anna Blomquist (KD), Ronnie Erhard (M) och Tony Ring (M) ser fram emot fyra nya år vid styret i Karlskoga. Foto: Rickard Reinli

Under tisdagen skrev representanter från de fyra allianspartierna i Karlskoga på en ny överenskommelse där de ”svär varandra trohet” under fyra nya år.

– Det är bara vi och en kommun till i Sverige som gick till val som en allians och det känns fantastiskt skönt att vi alla är överens för vi har ett väldigt bra samarbete.

Överenskommelsen om ett nytt valtekniskt samarbete är nu underskriven av alla fyra partier.
Överenskommelsen om ett nytt valtekniskt samarbete är nu underskriven av alla fyra partier. Foto: Rickard Reinli

De orden inledde Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande, med när Alliansen i Karlskoga hade signerat en ny överenskommelse.

Alliansen - innehållande Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna - kommer att styra Karlskoga under de kommande fyra åren. Detta efter att de nu officiellt inlett ett nytt valtekniskt samarbete för 2023 - 2026.

Handlingskraft, företagande, skola och äldreomsorg är de fyra viktigaste punkterna under den kommande mandatperioden när de fyra partierna själva får säga sitt.

– För oss har det alltid varit viktigt att vi inte bara vill vinna valet utan att vi också har en tydlig och genomförbar plan för vad vi skall åstadkomma under de kommande fyra åren. Vi har nu skrivit på en överenskommelse om ett valtekniskt samarbete så nu står vi redo att driva den här kommunen vidare på den resa vi påbörjat, säger Ring.

– Vi mindre partier känner att vi varit delaktiga i det här arbetet och vi är väldigt stolta över vad vi åstadkommit. Sen är det tydligt att väljarna bestämt sig för att det är ”Alliansen och Tony” de vill ha men vi jobbar som ett team, säger Lars Hultkrantz (L).

Vad tror ni det var som avgjorde till er fördel?

– Ordning och reda och handlingskraft, svarar flera representanter i mun på varandra.

– Det är inget att hymla om att vi upplever att många sagt att de gett oss sitt förtroende, antingen för andra gången eller att de valt att svänga inför denna gång, tack vare att de anser att det hänt så mycket i stan. Vi har fungerat väldigt bra tillsammans och vi kompletterar varandra, säger Ronnie Erhard, ordförande i Moderaterna.

– Ingen kan kritisera oss för att det hänt för lite iallafall, säger Anneli Bramwehl (M).

– Alla partier har gjort sina egna program först och sen har vi satt oss ner och satt ihop vårt gemensamma program där vi sett till att varje parti fått med sina hjärtefrågor, säger Anneli Lyckeborn (L).

– Det samarbete som är mellan oss genererar mycket trygghet och vi hjälper varandra i alla lägen. Jag har varit med i tre valrörelser och den här har känts som toppen över i:et, säger Ann-Catrin Örtquist.

Om man tittar fyra år framåt, hur tänker ni för att undvika åt någon av er åker ur fullmäktige?

– Vi behöver bli bättre på att använda moderna kanaler. Vi småpartier måste hitta fler sätt att nå ut, säger Hultkrantz (L).

– Man ska inte killgissa för mycket, men, jag har en killgissning. Många väljare har valt att byta parti inför detta val och man ser både på kommunal-, regional- och på riksplan att de större partierna har ökat på bekostnad av de mindre. Det är viktigt att alla partier rannsakar sig själva och gör en gedigen valanalys.

– Det gäller att gå igenom valrörelsen i detalj och se vad vi gjort bra och vad vi skulle ha gjort bättre, säger Anna Blomquist (KD).

Vad anser ni att ni inte lyckats med under de gångna fyra åren?

– Det kanske inte ska klassas som att vi inte lyckats men däremot måste vi lägga mer fokus på att stoppa en framskridande segregation. Om vi inte gör något nu kommer vi kunna få problem inför de kommande fyra till åtta åren. Även skolresultaten måste upp, säger Erhard (M).

Oppositionen kritiserar er för att inte vilja bli en bra arbetsgivare som kommun. Hur ser ni på det?

– Valresultatet visar på att det inte var en så viktig fråga, sett ur väljarnas perspektiv. Dock kan jag säg att jag suttit ner med representanter från både arbetsmiljöverket, facket och revisorer som allihop gav oss beröm godkänt för vårt arbete på denna front. Med det sagt ska man inte negligera vikten av det men det är ingen fråga som avgör ett val. För vår del handlar det om att vara den bästa kommunen för alla, inte bara våra anställda, avslutar Ring.

Artikeltaggar

AlliansenCenterpartietKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunpolitikKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.