Susanne Sjöstedt: Motkrafterna har en del att jobba med

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Hatmånglaren Rasmus Paludan har turnerat Sverige det senaste halvåret för att bränna koraner och förolämpa muslimer. Men vilka tjänade på det? Ja, det borde ni ha listat ut vid det här laget. Om inte, kolla valresultatet.

Paludan är partiledare för det högerextrema och antimuslimska partiet Stram kurs och man skulle ju kunna tänka sig att hans ”bränn Koranen”-turné genom Sverige skulle ha handlat om att ragga röster till partiet.

Men trots kravaller och upplopp, trots att polisinsatserna kring demonstrationerna har visat sig kosta skattebetalarna 40 miljoner kronor, trots hårda straff mot de som brände bilar och attackerade poliser … blev det bara 156 röster till Stram kurs i riksdagsvalet.

I hela Sverige. 156 röster.

Det är rätt usel utbetalning för så mycket jobb att provocera fram ibland våldsamma motreaktioner av huvudsakligen arga unga män med – motreaktioner som i sin tur så klart skulle uppröra folk på politikens högerkant och knuffa dessa i armarna på invandringsfientliga och islamofobiska partier som Paludans eget.

Men så kampanjade Paludan helt uppenbart inte för sig själv. Han gjorde det för att vinna röster till SD. Det framgår ju inte minst av att det under året varit högerextrema Samnytt, med starka band till just SD, som bistått Paludan vid koranbränningarna.

Och han gjorde det – kanske lite mer otippat – för att vinna röster till det nya ”muslimska” partiet Nyans.

Låter allt detta obegripligt? Varför skulle Paludan – eller för den delen SD och andra partier på yttersta högerkanten – vara intresserade av det gick bra i valet för ett parti många av dem framhåller som det främsta hotet mot svensk demokrati? Låter inte det på samma gång konspiratoriskt och kontraproduktivt?

Nej, inte alls.

SD, Stram kurs, Alternativ för Sverige och allt vad de nu heter behöver Nyans för att växa – och Nyans behöver dem av exakt samma anledning. Båda behöver ett upplevt hot från de andra för att mobilisera väljare.

Det är lätt att orera om hur det finns ett överhängande hot mot den egna gruppen, men desto svårare att visa upp det. Så Paludan och gänget hoppas på och räknar med lättantändliga män som agerar dåligt på provokationer.

Med varje koran Paludan brände, lät sig nån våldsbenägen typ provoceras att agera i protest på ett sätt som ledde till att högergrupper rasade i sociala medier över hur Sverige nu absolut borde sätta in hårdare tag mot landets muslimer – vilket fick Nyans att kampanja i invandrarområden om hur gruppen var under attack från samhället.

Med krav på inskränkningar av yttrandefriheten när det handlar om religionskritik, homofobi, misogyni, antisemitism, terrorkramande, konspirationsteorier om samhället ville man locka anhängare. Ja i delar är verkligen parallellerna mellan Nyans och det betydligt större SD helt uppenbara.

Det finns alltså en del att jobba med för motkrafterna.

Artikeltaggar

ÅsikterKT-ledareLedare

Läs vidare