Hoppa till huvudinnehållet

Forskning ska hjälpa folk med Parkinson

Publicerad:
John-Peter Ganda Mall
John-Peter Ganda Mall Foto: Jasenka Dobric

Nu ska Örebroforskare undersöka om en magbakterie kan stärka tarmens immunförsvar hos patienter med Parkinson.

I Sverige lever ungefär 20 000 personer med Parkinson. Vanliga besvär är skakningar, långsamhet och stelhet. Många lider även av magbesvär.

– De flesta patienter med Parkinsons sjukdom har problem med magen, säger John-Peter Ganda Mall, forskare i biomedicin vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Han menar att kopplingen mellan tarmen och hjärnan kan spela en viktig roll för utvecklingen och symptomen i Parkinsons.

– Då tarmbarriären fungerar sämre skulle en mild inflammation kunna uppstå som kan vara en orsak till magproblemen som drabbar Parkinsonpatienter, säger han.

Forskarna ska nu undersöka om en speciell probiotisk bakterie, Akkermansia muciniphila, kan hjälpa till att bygga en starkare tarmbarriär och på sikt möjligen minska magproblemen. Bakterien finns i tarmfloran och har haft goda effekter i tidigare studier, men har ännu inte testats på patienter med Parkinson.

Projektet har fått över 400 000 kronor från The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism. Det är ett samarbete med Vall´d Hebrons forskningscenter i Spanien och ska pågå i tre år.

Artikeltaggar

ForskningNyheterÖrebro universitetParkinsons

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.