Gabriella Lagerstam: Ingen landningsbana i huset

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Det har väl inte undgått någon att elen är svindyr & vetet skenar i pris (bortsett från mina barn som fortsätter äta rostbröd som inget hänt).

Så här har jag och maken tänkt om. Eller han har definitivt tänkt om och jag försöker hänga med.

Elen. Jag älskar lampor, älskar mysig belysning. Gärna många ljuskällor i ett rum.

Det fungerar inte längre förklarar han för mig.

”Faan älskling, vi kan inte ha det upplyst som en jävla landningsbana här hemma” säger han i samma stund som han släcker tre av fyra ljuskällor i köket.

”Det ska vara släckt i rummen vi inte är i”.

Så ja, han har tänkt om ordentligt och jag försöker ställa om.

Vi har också gått från stadiga 21 grader på pumpen här hemma till 19. Den var nere på 16 men det var utan min vetskap som snabbt fick korrigeras för att det inte skulle bli frostig både på fönster och mellan mig och han som ställt ner tempen på eget bevåg.

”Vi får ju bara klä på oss en extra tröja om vi är frusna hjärtat” säger han som säger att jag inte längre får ha landningsbana i huset och nu står den jäveln och säger att jag ska gå runt och frysa här hemma.

Men jag försöker ställa om.

Jag ser mig ju lite som en månskensbonde efter att jag planterade ner krukan med basilika och gräslök här i somras och försett den med vatten och näring.

Självförsörjande har vi varit!

Jag har klippt bort blommor för att basilikan inte ska bli besk och jag har knipsat gula blad.

Det är så att jag även googlat ”kossor i villaområde”, ”bygga hönshus”, ”kvarn för att göra mjöl”.

Som den månskensbonde jag känner jag eventuellt håller på att bli så hade maken en liten frågestund om rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, om vete och om råg, skördemaskiner och diverse andra relaterade frågor som jag förstår är bra att veta svaren på som månskensbonde. Bondeskolan.

Dessvärre var inte min kompetens i de fokusområdena så lugnande som min man hade hoppats på som han sa.

Vilket gjorde att jag kontrade med att det var svåra frågor! Vilket han inte riktigt höll med om eftersom det var taget från någon skolbok som riktade sig till mellanstadieelever.

Kunskap eller ej, jag är stolt över mig att jag försett oss med kryddor hela sommaren.

Basilika funkar till mycket, för att inte prata om gräslöken som kan klippas över i princip vad som helst. Även om familjen var skeptisk till skålen vid fredagstacosen.

Det slutade egentligen inte bara vid kryddorna utan jag fortsatte experimentera med både paprikakärnor och chili. Nu kan det vara så att den där kunskapen från bondeskolan skulle kommit väl till pass om jag hade haft den kunskapen. Men det hade jag ju inte riktigt vet jag ju nu.

Ge mig bara lite tid så har jag nog fått snits på både planteringen och att släcka lampor!