Hoppa till huvudinnehållet

Första tävlingen på 34 år i Karlskoga – Heiche glänste: ”Lite överkörning”

Publicerad:
Viktor Heiche under lördagens boxningsgala i Karlskoga. Karlskogastjärnan besegrade norrmannen Frede Bratland Lundevall med 3–0. Foto: Dennis Pavlovic

Viktor Heiche fick en av fem platser på boxningsakademin inför det här läsåret. När han kom hem och boxades i Karlskoga för första gången visade han varför.

– Jag var ju tvungen att bjuda publiken på show, säger han med ett skratt.

BK Avance har presterat ett imponerande uppsving under de senaste tio åren – från ekonomiska problem och en obefintlig tävlingsverksamhet till att nu ha uppemot 140 medlemmar.

Lördag 17 september kom ytterligare ett bevis på klubbens frammarsch.

BK Avance var då värd för en gala. Tävlingen arrangerades av Värmland-Närkes Boxningsförbund och dess klubbar och var den första i Karlskoga på 34 år, enligt BK Avances efterforskningar.

– Vår Harri Tossavainen var med i senaste tävlingen i Karlskoga. 1988, på Kupolen. Han sitter på bild däruppe, säger Carola Fritiofsson, ordförande i Karlskogaklubben, och pekar.

Lockade storpublik

Arrangemanget fyllde BK Avances lokal i Karlbergshallen. De 100 utplacerade stolarna räckte inte långt – folk trängdes runt ringen för att se matcherna.

Sju diplommatcher och nio ”vanliga matcher” avverkades innan det var dags för dagens höjdpunkt. Arrangörerna hade fått ihop en lagkamp mellan boxare från svenska och norska klubbar.

Att BK Avances ukrainske flykting David Rizvan inofficiellt och indirekt skulle representera Sverige var också en snackis.

Men inför tredje matchen i lagkampen blev det tydligt vem storpubliken framför allt väntade på.

Viktor Heiche, SM-guldvinnare i diplomboxning 2021, möttes av dagens största jubel när han presenterades och gick upp i ringen.

– Det var en enorm skillnad när vi svenskar kom ut jämfört med när norrmännen kom ut. Det är ju inte så konstigt, vi hade mycket mer supportrar. Man kände trycket. Jag kände mig absolut som en stjärna, säger Heiche med ett skratt.

Heiche hade övertaget under matchens tre ronder.
Heiche hade övertaget under matchens tre ronder. Foto: Dennis Pavlovic

Heiche, 16, gjorde knappast storpubliken besviken i matchen mot Frede Bratland Lundevall.

Hemmastjärnan vann med 3–0 och hann även med att showa lite vid tillfällen.

– Det var mycket press innan, men trycket från publiken gjorde att jag kunde ”pusha” vidare. Jag kunde hålla ett högt tempo. Det var extremt kul att boxas framför vänner och släkt som inte har kunnat titta tidigare.

Det såg ut som en överkörning?

– Jag skulle hålla med. Det blev lite överkörning faktiskt, säger Heiche med ett skratt.

Sverige vann lagkampen med 4–2 i matcher.

– Jag tycker att jag gjorde en bra match även om det var långt ifrån det bästa jag kan.

Viktor Heiche fick väldigt många gratulationer efter sin seger.
Viktor Heiche fick väldigt många gratulationer efter sin seger. Foto: Dennis Pavlovic

Det har nu gått en dryg månad sedan Heiche lämnade tryggheten i Karlskoga för studier på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.

Han är en av fem nya elever på boxningsakademin.

Den här matchen var således Karlskogasonens första för Haninge BK. Ove ”Jätten” Lundby, OS-boxare 1972 och 1976, är en av Heiches nya tränare.

– Det är häftigt, faktiskt. Det känns absolut bra att ha honom i hörnan liksom. Han har verkligen varit med i eliten och det är dit jag vill ta mig.

EM-guld och OS-guld som amatör samt världsmästare som proffsboxare är långsiktiga mål för Viktor Heiche.

Ett mer kortsiktigt mål:

– Planen är att jag ska vara i toppform i december och kunna ta hem mitt andra SM-guld då. Den här gången i ungdomsboxning.

Viktor Heiche kramar om mamma Carola Fritiofsson, ordförande i BK Avance, efter sin seger. ”Jag vet inte riktigt hur hon agerade under matchen, men det låter emot det vanliga om det var så att hon var lugn. Då ska hon ha beröm”, säger Viktor Heiche med ett skratt. Mor och son var båda väldigt nöjda med arrangemanget.
Viktor Heiche kramar om mamma Carola Fritiofsson, ordförande i BK Avance, efter sin seger. ”Jag vet inte riktigt hur hon agerade under matchen, men det låter emot det vanliga om det var så att hon var lugn. Då ska hon ha beröm”, säger Viktor Heiche med ett skratt. Mor och son var båda väldigt nöjda med arrangemanget. Foto: Dennis Pavlovic

Resultaten för BK Avances boxare

Diplommatcher

Hussein Hamza–Philip Brolin (BK 1925) 30–26.

Max Karlsson–Noa Aram (BK Kelly) 25–29.

Jonn Bergqvist–Darin Karim (IK Ymer) 24–26.

Lagkamp Sverige–Norge (ungdom-junior)

David Rizvan–Giang Nguyen 30–29 (diplomboxning)

Viktor Heiche (Haninge BK)–Frede Bratland Lundevall 3–0

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningCarola FritiofssonKarlbergshallenViktor Heiche

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.