Hoppa till huvudinnehållet

Avhoppade kommundirektören säljer lyxvillan: ”Mitt privatliv”

Publicerad:
Liavägen 16, där den nu uppsagda kommundirektören i Degerfors,Teresa Zetterblad, bor är till salu.
Liavägen 16, där den nu uppsagda kommundirektören i Degerfors,Teresa Zetterblad, bor är till salu. Foto: Anna-Stina Tallmyren

När hon sade upp sig från tjänsten i Degerfors kommun sa hon att hon inte skulle lämna kommunen, utan bo kvar. Lite drygt en månad senare ligger huset kommundirektören bott i, med sina 14 rum och 1,5 hektar parkliknande tomt på Bruket, ute till försäljning.

I början av augusti berättade vi att kommundirektör Teresa Zetterblad hade sagt upp sig från sin tjänst, som hon hade tillträtt 3,5 år tidigare.

I samband med att hon fick tjänsten köpte hon och hennes blivande make den forna disponentvillan på Liavägen, men kommundirektören fortsatte under lång period att vara skriven i Stockholm men hävdade bestämt att det inte vara för att få ekonomiska fördelar av det.

Ville bo kvar

Villan använde järnverket bland annat för konferenser innan kommunen köpte villan och därefter har den bland annat använts som flyktingboende, till dess Zetterblad köpte den som privatbostad.

När Zetterblad vid uppsägningen i augusti fick frågan om hon ämnade lämna kommunen helt, svarade hon: ”Det hoppas jag inte. Jag trivs jättebra i Degerfors.”

Men hur bra ska vara oskrivet, för nu väljer hon i alla fall att sälja fastigheten.

Vi kontaktar Teresa Zetterblad för en kommentar kring att hon nu ändå väljer att flytta från kommunen. Efter ett visst strul med telefonen, där hon säger att hon inte hör vem som ringer, medan vi hör henne tydligt, så lägger hon på.

Vi ringer upp igen och nu hör hon oss och bekräftar att de har huset ute till försäljning, men att det inte behöver betyda att hon lämnar Degerfors. På frågan om hon ska flytta till en annan bostad inom kommunen, svarar hon:

– Jag har inga mer kommentarer till det, vi har bestämt oss för att sälja huset.

Fler kommentarer vill hon inte ge, utan hänvisar till att det är hennes privatliv.

Kommundirektör Teresa Zetterblad sade upp sig i Degerfors och går till motsvarande tjänst i Håbo.
Kommundirektör Teresa Zetterblad sade upp sig i Degerfors och går till motsvarande tjänst i Håbo. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Zetterblad har fått jobb som kommundirektör i Håbo kommun och det blev en hel del reaktioner mot att hon under uppsägningstiden får behålla lönen från Degerfors kommun, trots att hon valde att säga upp sig själv.

Kostsamma renoveringar

Villan, med 380 kvadratmeter boyta och 160 kvadratmeter biyta, byggdes 1947. Tomten är på 14 578 kvadratmeter.

Degerfors Järnverk använde villan för konferenser under många år. När kommunen köpte den var det en privat ägare till villan och priset trissades upp rejält av intressenter, så köpeskillingen hamnade en miljon över det utgångspris mäklaren hade satt.

Det var i december 2015 vi berättade att Degerfors kommun stod i begrepp att köpa villan för 4 350 000 kronor.

Då kommunen ägde villan på Liavägen gjordes en rad kostsamma renoveringar.
Då kommunen ägde villan på Liavägen gjordes en rad kostsamma renoveringar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Under kommunens ägandetid genomgick den en rad kostsamma renoveringar, som; nytt tak, ny bergvärmeanläggning, ny ackumulatortank, ny el och ny ventilation samt att alla duschrum renoverades.

Här fanns under kommunens tid ett hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Köpte billigt

Men redan vid årsskiftet 2017-2018 stängde man verksamheten och då inga andra förvaltningar var intresserade av att förlägga sin verksamhet där, som exempelvis förskola eller skyddat boende, kom man i kommunen fram till att sälja fastigheten.

Nu sjönk priset tillbaka och än lägre än till det utgångspris det låg på då kommunen en gång skulle köpa. Så när man sålde den herrgårdsliknande villan till en privat köpare fick man endast 3 150 000 kronor för den.

Samma år som kommundirektören köpte villan fick de också jakttillstånd för vildsvin där. Kanske statyerna vid huset, nere till höger i bild, är en lustig påminnelse från det.
Samma år som kommundirektören köpte villan fick de också jakttillstånd för vildsvin där. Kanske statyerna vid huset, nere till höger i bild, är en lustig påminnelse från det. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Köparen vet vi nu var Teresa Dahlström, som hon hette då, och Fredrik Zetterblad. Köpekontraktet undertecknades i december 2018 av parterna och paret Dahlström-Zetterblad fick tillträde till fastigheten 1 februari 2019.

Vildsvinsjakt

Senare samma år fick de tillstånd att jaga vildsvin från balkongen på villan, vilket fick många att reagera, inte minst närboende och även jägare. Kommundirektörens man kontaktade senare polisen och begärde att tillståndet för skjutning med eldvapen på fastigheten skulle återkallas, då det skapat oro hos grannarna.

Bland bilderna som finns på mäklarsidan kan man med den bakgrundshistorien inte undgå att lägga märke till den vildsvinstrofé som pryder murstocken över den öppna spisen i villan.

När nu villan är till salu igen, så är det till högstbjudande som gäller.

Kommundirektören var kallad till möte innan hon sade upp sigTeresa Zetterblad får ut full lön men slipper jobbaTillstånd att skjuta från balkong är återkallatKommundirektören skriven i StockholmJägare kritisk till den beviljade jaktenJa till vildsvinsjakt inne i villaområdeHar sålt Liagården och industritomtDisponentvilla blir hem för flyktingbarn
En frostnupen bild, tagen vid tidigare tillfälle, på villan kommundirektören köpte av Degerfors kommun.
En frostnupen bild, tagen vid tidigare tillfälle, på villan kommundirektören köpte av Degerfors kommun. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)FastigheterNyheterTeresa Zetterblad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.