Så går det för BIK, han blir poängkung och han buse

Ishockey | Hockeyallsvensk nedräkning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Förra hösten, fjärde fredagen i september, satt vi i Kristianstad. Nu, ett år senare, i Umeå. Premiärdags för BIK Karlskoga och dags att sia om hur den här säsongen utvecklar sig och slutar för BIK.

För att börja med placering i grundserien. Det är utan tvekan två lag som sticker ut: BIK:s motståndare i inledningsmatchen Björklöven och klassiskt tunga Djurgården.

Därefter ser jag en grupp på sju lag där BIK ingår. Det viktigaste för BIK är att placera sig bland de sex främsta. Dels för att gå direkt till kvartsfinal, och dels för att få en något mindre svår ”resa” i slutspelet.

Bakom dessa är det fem lag som förstås gärna tar hand om tiondeplatsen, och den sista platsen i åttondelsfinal, men som framför allt vill undvika att behöva kvala för att hänga kvar. Det får lag 13 och 14 göra, bland de 14 lag som finns med i landets näst högsta hockeyliga.

Så här tippar jag att tabellen slutar efter 52 omgångar:

1) Björklöven

2) Djurgården

3) Modo

4) AIK

5) BIK Karlskoga

6) Västerås

7) Södertälje

8) Mora

9) Kristianstad

10) Vita Hästen

11) Västervik

12) Almtuna

13) Tingsryd

14) Östersund

Lag 1–6 går till kvartsfinal

Lag 7–10 till åttondelsfinal

Lag 11–12 har spelat färdigt för säsongen

Lag 13–14 kvalar mot varandra – förloraren åker ur och får börja om i hockeyettan.

Slutspelets vinnare har säsongen 2023–2024 SHL-status.

Om slutspelet: Under alla år som BIK varit ett bra, och många gånger ett mycket bra, allsvenskt lag är det alltid något eller oftast några lag som varit ännu bättre. Så tror jag att det blir även nu. Antingen får ni se mig som pessimist eller realist.

Djurgården vinner slutspelet, efter finalseger mot Björklöven, och återtar direkt sin SHL-plats. Jag tror inte att Björklöven ”tar det” till en sjunde match.

BIK avancerar till semifinal men där tar det stopp för tredje säsongen i rad. Först var det efter 3–4 mot Björklöven. Senast sedan HV71 vunnit med 4–0 på sin väg tillbaka till högsta ligan.

Östersund åker ur efter bara en säsong sedan Tingsryd vunnit säkert. Kanske Östersund vinner en match, eller möjligtvis två, men inte fler.

Om individuella priser: Moras Johan Persson blir hockeyallsvenskans poängkung. Jag ser ingen BIK-spelare som en rimlig kandidat för en placering bland de fem bästa. Egentligen inte ens för en plats bland de tio bästa. Störst potential att överraska har Gustaf Franzén, följd av David Lilja. Någon av dessa båda blir den interna poängkungen. Jag röstar på nyblivne lagkaptenen ”Frasse” även om det skulle förvåna mig stort om någon BIK:are kan axla Henrik Björklunds fallna mantel som poängkung, sedan han dragit vidare till Färjestad och spel i SHL. David Lindquist är säkert med högt bland BIK:arna men får nöja sig med att vara den som står för flest målgivande passningar.

Vem som blir mest utvisad i hela ligan har jag ingen aning om. I BIK får Arvid Aronsson mitt tips då ende utmanaren Åke Stakkestad den här säsongen fokuserar mer på att vara produktiv och värdefull på sitt sätt, om än fortsatt mycket irriterande för alla motståndare.

Jag gissar att Karl Helmersson utses till årets tränare efter tredje raka semifinalen, tredje raka semifinalen enligt mitt tips – alltså. Våren 2021 snuvades han av Johan Hedberg i Mora. I våras av Mattias Karlin i Modo. Jag kunde inte se vad Hedberg och Karlin gjort bättre än Helmersson. De gjorde det riktigt bra men knappast bättre. Kanske lättare att ta tränare med tidigare stjärnglans som spelare. Inte minst Hedberg i det fallet.

Bara en dryg timme kvar innan hockeyallsvenskan drar igång när den sista punkten sätts för den här krönikan som vi får facit på framåt vårkanten.