Bilkön var halvannan kilometer lång in till parkeringen utanför marknadsområdet när Åtorpsmarken anordnades för första gången efter pandemin. En gråmulen morgon övergick i en strålande höstdag.
Marknadskommittén kan i nuläget inte ge svar på hur många besökare det var på marken i Åtorp, men konstaterar att det var många.
– Det har varit riktigt mycket folk och vi har hört med många av knallarna också, att de har sålt bra. Så de är ganska nöjda, säger Annelie Wennerström i marknadskommittén.
– Vi lyckades få ihop runt 80 knallar, så lite luckor är det tyvärr. Men så fick vi även helikopterflygning hit och den har haft flygningar hela dagen. Det är nog 25 år sedan vi hade ett sånt inslag på marken här. Sen har vi ett större tivoli än vi brukar ha och de var också nöjda, de hade fått ihop till diesel i alla fall, men jag tror nog det är lite till, säger hon och skrattar.
Besöksantalet vet man däremot inte förrän lagen från Åtorps IF, som hållit i parkeringsplatserna, summerat antalet parkerade bilar. Då brukar de räkna ett snitt på tre personer per bil, för att få ett hum om hur många som besökte marknaden.
Marknadskommittén var på plats redan på fredag kväll och tog emot de första knallarna och sen var de tillbaka klockan 06 på lördagen. Städningen däremot är det idrottslag och andra föreningar som håller i på söndag, som betalning för att de fått ha marknadsstånd utan kostnad, enligt Wennerström.
Ukrainska dockor
I ett stånd säljer man ukrainska dockor och även hantverk från Albanien.
– Hennes farmor, Ludmila, som kom hit i våras hade tillverkning av dockor och annat hantverk i Ukraina. Men då farmodern kom hit i våras ville hon inte göra något, hon längtade bara hem till sin man och hund, säger knallen Ingalill Härlin, som förr hade firman ”Härliga härvor” som också brukade åka runt på marknader. För dagen har hon med sig Darja Nastenko vars farmors dockor de säljer.
– Men jag hjälpte farmodern att komma igång och nu säljer jag hennes hantverk på marknader, hon skickar hem pengar till sin man så han får till ved och slipper frysa i vinter och så kostar det en del för henne att bo här, säger Härlin och fortsätter:
– Sen bor min dotter i Albanien där hon hjälper kvinnor till självförsörjning genom de här banden och annat hantverk, som vi säljer idag. Men armbanden har barn gjort och för pengarna de får in kan de åka på läger.
I hela landet
Hjortronsylt finns till försäljning på flera ställen och en som säljer är Tomas Kowalski, som bedyrar att sylten inte innehåller konserveringsmedel och massa socker eller annat som inte behövs.
– Det är därför jag alltid köper sylt av dem, fast jag brukar göra det på Sannamarken, säger en av hans kunder, Britt-Marie Folkesson.
Hjortronen har plockats utanför Haparanda och av thailändska gästbärplockare.
– Men jag åker på marknader i hela landet. igår var jag i Lindesberg och idag ska jag vidare till Olsäter, i Värmland, säger Kowalski.
En tradition
Från Högberg är Bukett blomsterodling, Emma Silfverhjelm och Maria Höög, på plats och säljer pumpor som de redan skördat.
– Vi var tvungna för att rädda dem från nattfrosten. Men vi kommer ha halloweenaktiviteter vid odlingen ändå, pumpor har vi kvar som förvaras i ladan. Så vi ska ha aktiviteter som planerat och det blir under två helger i oktober, berättar Emma Silfvjerhjelm.
Harri och Ingvor Brunke är bara ett par av alla tusentals marknadsbesökare denna dag.
– Det är tradition att åka på Åtorpsmarken. Annars tycker nog jag att alla marknader ser likadana ut ungefär, men det här är en tradition och även att vi i samband med marken fikar i Brokyrkan, säger Harri.
Inte flygrädd
8-årige Albin Wickström, som åkt från Bäckhammar med sin mamma Teresia, är lycklig då han springer ut från helikoptern han nyss åkt med.
– Det var bra och bäst var utsikten! Vi såg träd, vatten och hus, säger Albin som inte var det minsta rädd att flyga.
Vi ett stånd står tvillingarna Carina och Inger Spector och tittar på plånböcker och korthållare av skinn.
– Det här är en lagom stor marknad, jag brukar besöka den, säger Carina Spector.