Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaka i lättare träning efter otäcka smällen: ”Jag var helt borta”

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Alfie Whiteman precis efter smällen mot AIK samt i träning på Stora Valla på tisdagsförmiddagen.
Alfie Whiteman precis efter smällen mot AIK samt i träning på Stora Valla på tisdagsförmiddagen. Foto: Jesper Zerman/Dennis Pavlovic

Alfie Whiteman är tillbaka i lättare individuell träning efter sin hjärnskakning.

– Natalie tror att jag var fullt medvetslös i 20-25 sekunder, säger målvakten när vi träffar honom på Stora Valla.

Matchen var inte ens fyra minuter gammal när Alfie Whiteman kastade sig fram, greppade ett inlägg från vänster och sedan fick framrusande Nabil Bahouis knä i bakhuvudet.

– Jag kommer ihåg att bollen kom och att jag skulle ta inlägget. Innan jag tog bollen, det är det sista jag minns. Sen vaknade jag upp och jag och fysioterapeuten (Natalie Morgenstern) gick av planen. Det kändes som tio sekunder, men det var fem–sex minuter, säger Whiteman.

– Jag togs in till omklädningsrummet och var inte helt med. Jag kunde inte fokusera ögonen och hade väldigt ont i huvudet.

Hur var det att se bilder och tv-reprisen?

– Det var rätt galet – för jag minns inte. Jag låg på marken och var helt borta. Det var surrealistiskt att se.

”Kunde ha gått värre”

Whiteman återhämtade sig så pass bra under matchen att läkarna på plats gjorde bedömningen att han inte behövde åka till sjukhus för vidare översyn där.

Han kunde i stället skjutsas hem av sportchefen Patrik Werner och sedan hålla kontakten med klubbens medicinska team.

– Jag har fått svara på frågor och symptomen har förbättrats. Vi kollade min balans och allt. Allt var okej.

– Den stora saken är att det kunde ha gått värre. Det blev inte alltför allvarligt. Jag har inga problem med nacken längre trots att smällen tog i bakhuvudet. Det var tur att inget var brutet eller något sånt.

Så mår han nu

Målvakten var tillbaka på Stora Valla i torsdags, då han joggade lätt.

På tisdagsförmiddagen körde han rehab tillsammans med lagkamraten Ronald Mukiibi, som höll i upplägget.

– Det är stor skillnad jämfört med dag ett. Då hade jag riktig huvudvärk, ont i nacken och allt. Nu känner jag mig ganska normal, det börjar återgå till det normala. Det handlar om att låta hjärnan läka och inte riskera en ny smäll för snabbt. Vi måste vara försiktiga.

– Det är härligt att vara tillbaka härute, men jag blir glad när jag kan ta på mig handskarna och börja dyka efter bollar igen.

Whiteman berättar att han har daglig kontakt med nämnda fysioterapeuten Natalie Morgenstern.

– Jag vet inte riktigt när jag kan börja träna för fullt. Förhoppningsvis snart. Det kommer inte dröja alltför länge.

Ronald Mukiibi och Alfie Whiteman under tisdagsförmiddagens träning. ”’Ron’ har tyvärr varit borta ett tag och blivit något av en expert på rehabövningar. Han var riktigt bra”, säger Whiteman om ”extrafysion” Mukiibi och ler.
Ronald Mukiibi och Alfie Whiteman under tisdagsförmiddagens träning. ”’Ron’ har tyvärr varit borta ett tag och blivit något av en expert på rehabövningar. Han var riktigt bra”, säger Whiteman om ”extrafysion” Mukiibi och ler. Foto: Dennis Pavlovic

Chansen till spel mot Djurgården på lördag får ses som liten, med hänsyn till frånvaron och den nu snäva tidsmarginalen.

Whiteman tror hur som på sitt lag under säsongsavslutningen.

– Vi får ta det match för match och ta det vi kan. Vi missade, igen, chanser för tre poäng mot AIK. Samtidigt är inte 1–1 borta mot AIK ett dåligt resultat. Det är jättebra att ta det här självförtroendet och den här positiviteten och stoppa in till nästa match. Det börjar med tro och självförtroende.

Nämnde Ronald Mukiibi närmar sig full träning efter skadefrånvaro, berättar tränaren Andreas Holmberg.

Anton Kralj tränar för fullt med önskvärt resultat och är därmed aktuell för comeback mot Djurgården.

– Han ser oförskämt bra ut med tanke på att han har varit borta i drygt två månader, säger tränare Holmberg.

Gal inbytt efter skada: ”Många saker som rörde sig i huvudet”Nytt besked om Whiteman: ”Det vi vet är att det är en hjärnskakning”

Artikeltaggar

Alfie WhitemanDegerfors IF HerrFotbollStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.