Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga i topp på ny näringslivsranking

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Karlskoga har bäst företagsklimat i Örebro län visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet. Kommunen hamnar på plats 63 av totalt 290 och har ökat 20 placeringar sedan förra året.

Karlskogas hopp uppåt på listan gör att man toppar listan på kommuner i länet.

– Karlskoga har gått den långa vägen, från en riktigt dålig placering till att nu ligga etta i regionen och närma sig topp 50 i landet. Det är ett långsiktigt och ihärdigt arbete med fokus på att skapa bättre förutsättningar för näringslivet som lönat sig. Karlskoga tillhör de tio kommuner i landet som förbättrat sig mest under de senaste tio åren. Den riktiga utväxlingen för Karlskoga kom dock först efter 2019 då kommunen låg på plats 227, säger Karl Hulterström, regionchef Svenskt näringsliv Örebro.

Sveriges bästa företagsklimat har Vårgårda kommun, som även toppade listan i fjol. På andra plats kommer Staffanstorp, följt av Solna.

– Resultatet visar att alla kommuner kan nå ett bra företagsklimat, oberoende av var i landet de ligger. Men på topp 50 finns inte en enda av landets 25 största kommuner. De små och medelstora klarar sig betydligt bättre. Stora kommuner måste bli bättre på dialog, information och attityd gentemot företag hos politiker och tjänstepersoner. Det visar undersökningen tydligt, kommenterar Jens Hedström, chef för Region & marknad på Svenskt näringsliv.

Totalt 15 av 21 län har kommuner bland de 50 främsta, och åtta län har nya länsvinnare. I elva län finns kommuner som totalt klättrat minst 100 placeringar de senaste fem åren. Örebro är ett av länen där toppkommunen skiftat sedan förra året.

Om Svenskt näringslivs kommunranking

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.

Artikeltaggar

EkonomiKarlskoga kommun (org)Örebro länRegion Örebro länSamhälleSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.