Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga kommun vill erbjuda 100 procent lön vid föräldraledighet

Publicerad:
Kommunstyrelsen, med Tony Ring (M) och Ida Edström (S) i fronten ställer sig bakom förslaget om 100 procent löneersättning vid föräldraledighet.
Kommunstyrelsen, med Tony Ring (M) och Ida Edström (S) i fronten ställer sig bakom förslaget om 100 procent löneersättning vid föräldraledighet. Foto: Kajsa Juslin

Karlskoga kommun vill erbjuda sina anställda möjlighet till att få ut full lön under sin föräldraledighet. Förslaget är en del av att lyfta kommunen som en attraktiv arbetsgivare och att vara en pionjär som visar vägen för andra.

I dagsläget erbjuds kommunalt anställda under föräldraledighet 80 procent i löneersättning av Försäkringskassan. Kommunen går sedan in och adderar ytterligare tio procent. Detta i högst 180 kalenderdagar per födsel och som längst till dess barnet är 24 månader. Vid beräkning av föräldrapenning är dock den sjukpenningsgrundande inkomsten max tio prisbasbelopp, det vill säga 483 000 kr per år, eller 40 250 kr per månad.

Det nya förslaget, som arbetats fram från tjänstemannahåll i samverkan med operativa ledningsgruppen, skrotar den ekonomiska gränsen vad gäller lönebelopp samt höjer ersättningen från 10 till 20 procent. Detta innebär att alla kommunalt anställda nu kommer att erbjudas 100 procent löneersättning.

– Vi tror att vi är första kommunen att göra såhär och det är riktigt häftigt. Detta är någonting som inte provats på kommunal nivå tidigare och skulle både kunna förbättra kommunen som arbetsgivare samt bidra till ökad jämställdhet. Oavsett hur det ser ut i familjen kan man nu fritt välja hur man vill göra för även med en chefslön kan du få ut maximal ersättning. Man behöver inte ta hänsyn till den som tjänar mest; oavsett kön och lön kan du vara föräldraledig.

Det säger kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M).

Förebilden

Kommunen har i frågan valt att titta på exempel från näringslivet och där har framförallt ett specifikt företag figurerat som framgångsrikt exempel.

– En förebild som vi kikat på är Spotify som verkligen har lyckats med detta och visar på att det finns goda förutsättningar för att låta det implementeras, fortsätter Ring.

Förslaget gäller för de som varit sammanhängande anställda i kommunen i 180 dagar innan föräldraledighet och som stannar i minst 180 dagar efter avslutad ledighet. Vid eventuell avslutad anställning tidigare än detta blir den anställda återbetalningsskyldig.

– Man behöver inte vara traditionellt inriktad bara för att man är en kommun utan man kan även göra saker utanför boxen.

Även Socialdemokraternas oppositionsråd, Ida Edström, är positivt inställd till förslaget.

– Jag tycker att det här är ett fantastiskt förslag och det är jätteförmånligt sett till nyrekryterings- och arbetsgivarsyfte så jag är väldigt nöjd. Både sett ur jämställdhetssynpunkt och i kampen för att vara en bra arbetsgivare. Vi vill ju att Karlskoga skal bli landets bästa arbetsgivare och om om vi kan bidra till fullt betald föräldraledighet så är jag supernöjd med det.

Vill se fler justeringar

Edström anser också att kommunen borde se över möjligheten till att förbättra fler förmåner för de anställda.

– Jag tycker även att vi behöver se över friskvårdsersättningen för kommunens anställda för den är alldeles för låg. Vi behöver jobba på ett brett plan för att göra oss mer attraktiva så jag skulle gärna se att man ser över fler delar för att få bättre arbetsvillkor och skapa en arbetsplats som blir än mer attraktiv.

Förslaget röstades enhälligt igenom i kommunstyrelsen och går nu upp i fullmäktige för ett slutgiltigt beslut. Tanken är att det, vid genomslag, skall implementeras från 1 januari, 2023, och kostnaden, på 1,4 miljoner kronor, skall inarbetas i ordinarie budgetprocess.

Artikeltaggar

FöräldraskapIda EdströmKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)KommunpolitikKommunstyrelsenSamhälleTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.