Hoppa till huvudinnehållet

Ring åter i topp: ”Kan fortsätta på den inslagna vägen”

Publicerad:
Tony Ring (M) firar under valvakan på Björkborns herrgård.
Tony Ring (M) firar under valvakan på Björkborns herrgård. Foto: Kajsa Juslin

Personvalet till kommunfullmäktige i Karlskoga har nu sammanställts och precis som i valresultatet som helhet är det de tre toppkandidaterna från de tre toppartierna som fått en stor majoritet av rösterna.

  • Ida EdströmSocialdemokraterna i Karlskoga
    Ida EdströmSocialdemokraterna i Karlskoga Foto: Kajsa Juslin
  • Patrik Nyströmgruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskoga
    Patrik Nyströmgruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskoga Foto: Kajsa Juslin

Överst på listan toppar, återigen, kommunstyrelsens ordförande Tony Ring. Moderaternas toppnamn blev kryssad på 1 506 röstsedlar och är därmed återigen långt före sina konkurrenter.

– Jag tycker det var väldigt glädjande, inte minst med tanke på att jag fick fler kryss i detta valet än förra, trots att det var ett lägre valdeltagande. När man får förmånen att vara kommunstyrelsens ordförande hör det till att man hamnar i skottgluggen i många frågor men detta visar på att jag generellt sett sköter mitt ämbete på ett bra sätt.

Siffran är också en knapp ökning från 2018 års val på 1 419 kryss. Totalt fick Ring 20,79 procent av Moderaternas totala antal röster.

– Jag är väldigt tacksam, glad och ödmjuk för att jag känner ett sådant stöd för det gör att man tryggt kan fortsätta på den inslagna vägen och göra det man anser gör Karlskoga bättre. Sen är det väldigt kul att vi är tionde största moderatkommun i landet så att placera in sig som det visar att vår variant på moderat politik fungerar väl i Karlskoga.

Tydliga ledare

Tvåa på listan placerar sig Ida Edström, Socialdemokraternas oppositionsråd, som samlade ihop 527 kryss. Edström ökar därmed kraftigt från 2018 års siffra på 126 och genererar 8,33 procent av partiets totala antal röster.

– Det är något jag såklart är väldigt glad och nöjd över och det är kul att så många har stort förtroende med tanke på att jag var helt ny inför förra mandatperioden. Den största delen av den tiden har ju präglats av pandemin så det känns extra roligt att jag ändå fått så många kryss tack vare att man knappt har kunnat vara ute och prata med människor. Både riksdagslistan och regionlistan är extra glädjande med tanke på att jag var så långt ner på de listorna.

Trea på listan återfinns Sverigedemokraternas gruppledare, Patrik Nyström, som landar in på 402 kryss. Även han ökar från 2018 års siffra på 249 och skrapar ihop 16,65 procent av SD:s totala antal röster.

– Det är klart som tusan att man är hedrad att så många personkryssat just mig. Å andra sidan är jag frontpersonen framför en hel grupp så givetvis är det jag som syns mest. Även Richard Sandström fick många röster och det är jättebra att även fler syns. Sedan har vi många nya namn som jag är övertygad kommer att ta plats i det kommande arbetet.

Nytt namn

Totalt klarade nio kandidater spärren på fem procent för att bli personvald. Ensam nykomling på den listan är Miljöpartiets Ibrahim Mohamud Haaji som fick ihop 10,31 av MP:s totala antal röster. Övriga kandidater utöver ovan nämnda är Inga-Lill Andersson (C), Daniel Ekelund (MP), Maria Nyberg (V), Ann-Catrin Örtkvist (KD) samt Anna Lilja (V).

Totalt valde 5 903 personer i Karlskoga att sätta ett kryss framför en specifik kandidat på sin valsedel till kommunfullmäktige, vilket motsvarar 30,20 procent av de totalt 19 544 röster som inkom.

Läs också:

De fick flest personröster i Degerforsvalet

Artikeltaggar

Ida EdströmKarlskogaKarlskoga kommun (org)KommunfullmäktigeKommunpolitikPatrik NyströmPolitikTony RingVal 2022

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.