Hoppa till huvudinnehållet

Lyvån har fått roll i långfilm – spelar mot Ooms

Publicerad:
Den internationellt kända skådespelaren Amanda Ooms spelar Monica i nya långfilmen Påfågeln. Hon är mamma till huvudpersonen Tim och till hans lillasyster Maja, spelad av åttaåriga Karlskogaflickan Lyvån Lidén. Foto: Annmari Peterson

Lilla Lyvån är igång och filmar igen. Nyligen var hon i Varberg där hon har en roll som dotter till Monica, som spelas av ingen mindre än Amanda Ooms.

Det är en film av Bengtsson Brothers Production som 8-åriga Lyvån Lidén, från Degerfors men numera bosatt i Karlskoga, fått en liten roll i och det är hennes första långfilm.

Tidigare har vi berättat om hur hon spelat i tv-serierna ”Vår tid är nu”, där hon spelade dotter till huvudrollskaraktären Nina Löwander, och ”Huss”, där hon spelar dotter till Kalle, en poliskollega till huvudkaraktären.

Hon har också medverkat i prisade kortfilmer ”Vikarie” och ”Coola pappor” samt haft huvudrollen i reklamfilm för Clas Ohlsson samt spelat in reklamfilm för Eskilstuna zoo.

Våldsdiskussioner

Den här gången handlar det om en film som ska visas på festivaler och kanske även i skolor, en film kring vilken man ska kunna diskutera om våld.

I sin presentation av filmen med titeln ”The Peacock” skriver de filmskapande bröderna David och Gustav Bengtsson: ”Vår vision med filmen är att tävla internationellt på filmfestivaler som Cannes och Venedig och att visa filmen på skolor runt om i Sverige för att diskutera problemet med våld. Vi tror att historien kommer att ha en stark inverkan på publiken”.

– Vi vet ännu inte var den kommer visas, det vet man aldrig. Intentionen är att få ut den på festivaler runt om i världen, vilket vi gjort med tidigare produktioner, säger Gustav Bengtsson och fortsätter:

– Vår kortfilm Florian ska nu visas på Rex Animation Film Festival i Stockholm, som är en av de största festivalerna för animerad film i Europa.

Knutna nävar

Bengtsson berättar att The Peacock, eller Påfågeln, är en ungdomsfilm där man får följa en ung killes sökande efter trygghet och kärlek i en tuff och skoningslös tid, sommarlovet mellan årskurs 9 och första året på gymnasiet.

I filmen för man följa Tim, som spelas av Fabian Staaf, som pressas av sin pappa att vara med i illegala boxningsmatcher. Tim försöker att komma närmare sin mamma som en gång lämnade honom för ett nytt liv och en ny karriär.

Bröderna David och Gustav Bengtsson, som skrivit manus och regisserar filmen som Lyvån har en roll i.
Bröderna David och Gustav Bengtsson, som skrivit manus och regisserar filmen som Lyvån har en roll i. Foto: Privat foto

– Det handlar om väldigt mycket våld bland unga människor, när våld på nåt sätt blir uttryck istället för ord, då kommunikationen sker genom knutna nävar istället för ord, säger Gustav Bengtsson.

Han berättar att det är en fiktiv historia som ändå autentiskt speglar samhället utan att glorifiera våld, tvärtom.

Lillasyster

Tims lillasyster, Maja, spelas av Lyvån och hans mamma av Amanda Ooms.

– Även Antti Reini, som var guldbaggennominerad för sin roll som Jari i Il Capitano är med och Kristoffer Kamiyasu, liksom en yngre begåvning som var med i SVT-serien Festen, Sophia Martinsson, säger Bengtsson och berättar att det i mångt och mycket är skådespelarna som hör av sig om att de vill jobba med bröderna, då de finner deras projekt intressanta.

– Även Lyvån ansökte och vi tyckte hon hade bra CV och var jättebra för rollen. Hon är jätteduktig också, säger Bengtsson.

Filmen spelas in i Varberg och Göteborg och Lyvån var tidigare i september i Varberg och filmade en heldag.

Fullt upp

Lyvån Lidén går nu i andra klass på Karlbergsskolan i Karlskoga, där hon trivs bra med såväl lärare som kompisar. Favoritämnen är matte, svenska och idrott.

Hon tycker det känns roligt och bra att åter få delta i filminspelningar, efter uppehåll under pandemin, då hon längtat efter att börja filma igen.

– Det var jättekul att få vara med i Påfågeln. Både regissörerna Gustav och David och skådespelarna Amanda Ooms, Fabian Staaf och dom andra var jättesnälla och trevliga, säger 8-åriga Lyvån Lidén.

Har du fler grejor på gång inom film eller tv-serier?

-- Nej, inget som är bestämt men jag hoppas att det snart blir nåt mer, eftersom jag älskar att filma.

Som våra läsare vet så har Lyvån också tävlat i Talang med att rabbla pi-decimaler.

Har du lagt det på hyllan nu?

– Jag har inte tränat på flera månader men jag tror jag har kvar pi-decimalerna i bakhuvudet, så jag har inte lagt dom på hyllan, svarar hon med ett skratt och tillägger:

– Jag har alldeles för mycket annat nu. Varje vecka teater och två dagars fiolundervisning i Kulturskolan och så har jag börjat i Bofors Gymnastikförening, så på torsdagar är det både gymnastik och barnkör. På fredagar träning i Karlskoga Friidrott, så alla veckodagar är inbokade. På helgerna är jag ibland med på tävlingar i löpning och friidrott och så ska jag hinna med skolans läxor också.

Tunga frågeställningar

Bengtsson Brothers Production står bland annat bakom filmer som ”Flyga fritt” och ”Om jag blundar och anstränger mig riktigt riktigt hårt”.

– Vi är två filmskapande bröder, jag är född 1995 och min bror David 1998 och vi har hållit på med film professionellt sen 2015 då vi släppte vår första kortfilm Monkey Business. Sen dess har vi kört på och gjort vår grej. Vi har varit kompromisslösa med trender och liknande, för oss är det viktiga att berätta den typen av historier vi är intresserade av, säger Bengtsson.

Är det inom samma genre eller varierar det?

– Det finns en röd tråd och de ämnen vi utforskar är utanförskap, unga människor, sexualitet, lite psykoanalytiska tankar om överjag och alienation, lite Freud och Karl Marx. Så det är ganska tunga filosofiska frågeställningar vi är intresserade av, säger Bengtsson.

Filmen hoppas han kan vara klar kommande vår eller sommar.

Artikeltaggar

Amanda OomsFilmFilmfestivalerKarlskogaLyvån LidénVarberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.