Hoppa till huvudinnehållet

Torsdagens elpris 148 procent dyrare än gårdagen – 3,99 kronor som dyrast

Publicerad:
Elpriset under torsdagen kostar som mest 3,99 kronor per kWh.
Elpriset under torsdagen kostar som mest 3,99 kronor per kWh. Foto: Sanna Emanuelsson

Torsdagens snittpris på el i elområde är 148,65 procent högre än gårdagens priser. Dyrast blir det mellan klockan 18 och 19 med ett pris på 3,99 kronor kilowattimmen.

– Idag börjar vi komma upp på nivåerna vi väntar oss under oktober, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

Spotpriserna på el bestäms på elbörsen Nordpool. Timpriset är som högst mellan klockan 18 och 19 med ett pris på nästan fyra kronor per kilowattimme.

Billigast är det mellan klockan 03 och 04 med ett pris på cirka 52 öre per kilowattimme. Snittpriset för torsdagen landar på 1,79 kronor per kilowattimme vilket innebär en prisökning med 148,65 procent jämfört med onsdagen.

– Den här förändringen ligger nog helt i linje med det vi får förvänta oss framöver. Det är ett tydligt tecken på att det kommer vara lönsamt att vara flexibel i sin elanvändning, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin och Metis.

– Den absolut viktigaste orsaken är vindförutsättningarna där vindkraftsproduktionen har varit ganska hög vilket har pressat ner prissarna, men nu är det alltså en minskad vindkraftsproduktion.

Artikeltaggar

ElElkrisenElpriserKonsument

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.