Hoppa till huvudinnehållet

Varnar för invasion – så säkrar du ditt hus från musfesten

Publicerad:
Enligt SMHI har årets sommar varit gynnsam för möss. Foto: Lennart Falk

Höstens lägre temperaturer gör att skogsmössen nu söker sig inomhus. Nu varnar Anticimex.

– Har man otur kan mössen annars festa loss ostört fram tills fritidshuset öppnas upp igen i vår, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert.

Riskerna när mössen söker sig inomhus involverar allt ifrån urinlukt och skadade förpackningar i skafferier till kortslutning och bränder. Enligt en pressmeddelande från Anticimex har ökningen av skadedjursanmälningar varit brant under de senaste veckorna. Företaget rapporterar en ökning på 62 procent av sanneringar bara under de senaste två veckorna.

Den största orsaken till problemet är vädret. Lägre temperaturer gör att skogsmöss söker sig inomhus. Thomas Persson Vinnersten säger att det finns en hel del att göra innan mössen kommit in – men att man som privatperson står tämligen ensam därefter.

För knappt två år sedan kom nya regler från Kemikalieinspektionen, vilka förbjuder privatpersoner att använda sig av bekämpningsmedel mot möss.

– Det finns mycket husägare själva kan göra för att förhindra att mössen letar sig inomhus. Viktigast är att hålla rent från åtkomlig mat och täppa igen håligheter där mössen kan ta sig in.

Förebyggande åtgärder inomhus

• Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan.

• Lägg tvål, stearinljus och värmeljus i tätslutande glasburkar eller metallådor.

• Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.

• Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.

• Se till att genomföringar är täta, till exempel under diskbänken eller till elementrör.

• Om du inte får bukt på problemen rekommenderas godkända musfällor, i första hand rekommenderar Anticimex klassiska slagfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt och sött som nougat eller choklad. Ost torkar ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt

Källa: Anticimex

Fritidshus som lämnats för säsongen är ett populärt tillhåll.

– Jag rekommenderar att husägare säkrar mot möss när man stänger fritidshuset inför vintern. Har man otur kan mössen annars festa loss ostört fram tills fritidshuset öppnas upp igen i vår.

Förebyggande åtgärder utomhus

• Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.

• Se till att gräs, buskar och klätterväxter är kortklippta runt husets fasad. Möss använder växter för att klättra upp och in i hus.

• Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till fröresterna under boet.

• Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med tätslutande lock.

• Täta synliga hål i husgrunden och sätt metallnät över ventiler.

Källa: Anticimex.

Artikeltaggar

AnticimexHus och hemMiljöSkadedjur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.