Hoppa till huvudinnehållet

Edvardsen ställs mot Degerfors: "Han är lätt att komma in i huvudet på"

Publicerad:
Reporter Fredrik Narvelid
Fredrik Narvelid
fredrik.narvelid@kt-kuriren.se
Victor Edvardsen fick jubla två gånger i det senaste mötet med Degerfors.
Victor Edvardsen fick jubla två gånger i det senaste mötet med Degerfors. Foto: JOHANNA LUNDBERG

På lördag återvänder Victor Edvardsen till Stora Valla och vid ett eventuellt mål tänker han annorlunda den här gången än vid premiären på Tele2 arena.

– Jag ska försöka att hålla tillbaka för att visa respekt mot klubben och supportrarna, säger han.

Victor Edvardsen gjorde 30 mål för Degerfors i superettan och allsvenskan under sina två år i klubben. Inför den här säsongen tog han klivet till Djurgården där han ställdes mot just Degerfors i premiären på Tele2 arena 4 april.

Då gjorde han två mål i 3–1-segern och vid det andra målet hade han svårt att hålla tillbaka sina känslor.

– Det var mina första mål i allsvenskan för Djurgården. Det andra målet var så pass viktigt och jag ville känna hur det var att fira inför fansen. Om jag gör mål på Stora Valla är det en helt annan sak. Det kommer att vara mycket känslor överlag. Gör jag ett mål kommer jag att försöka hålla tillbaka så mycket som jag bara kan för att visa respekt mot klubben och supportrarna som gett mig mycket kärlek, säger Edvardsen.

Hur ska det bli att återvända?

– Det är klart att det ska bli väldigt kul. Som alla vet har jag väldigt bra och fina minnen från tiden i Degerfors och Värmland överlag. Det var där som min karriär tog fart på riktigt. Samtidigt har jag blivit så pass professionell att när matchen väl börjar är det som vilken match som helst.

Båda lagen är i stort poängbehov i varsin ände av tabellen.

– Vi fajtas för guld och Degerfors för att hålla sig kvar. Samtidigt hänger det inte på mig om dom ska hänga kvar eller inte. Dom har haft 23 matcher tidigare och har sex kvar efter. Jag vet hur det är när storlag kommer på besök till Stora Valla och jag hoppas att vi kan gå vinnande ur matchen, så klart.

Edvardsen har gjort nio mål och lika många assist den här säsongen i allsvenskan.
Edvardsen har gjort nio mål och lika många assist den här säsongen i allsvenskan. Foto: Staffan Claesson/TT

Edvardsen har följt Degerfors så mycket som han kunnat.

– Jag har bra koll. Den första delen av säsongen såg inte så bra ut. Nu har de kommit i gång på slutet. Jag tycker att dom borde ha tryckt på mer mot Mjällby hemma när dom var en man mer. Samtidigt är det svårt. Vi hade ett liknande läge mot Molde hemma. Försvarsspelet ser betydligt bättre ut än innan och jag vet hur "Adde" och "Sola" vill spela. Dom utsätter sig själva för stora risker. Ibland kostar det men ibland kan dom även ta poäng mot AIK borta.

”Sparka ner mig direkt”

Efter sina två år i klubben har Edvardsen god insyn och tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har frågat honom extra mycket inför lördagens match.

– Dom har frågat lite vad jag tror om vilka som startar och deras styrkor. Samtidigt har lagen mött varandra mycket den senaste tiden så dom har redan bra koll på Degerfors.

– Jag har mest snackat med Kralj (Anton) om han ska spela eller inte. Han sa att om han skulle spela skulle han sparka ner mig direkt, berättar Edvardsen med ett skratt.

Edvardsen vet vilka knappar han ska trycka på mot vissa spelare.

– Sean är lätt att komma in i huvudet på. Carlén är likadan. Det är bara att stressa honom lite så vill han inte ha bollen något mer. Man har sina knep. Samtidigt vet dom hur jag fungerar. Det blir en intressant kamp.

Hur är det att ställas mot gamla lagkamrater och nära vänner?

– Det är bara kul. Det är klart att det bli en hel del tugg och vi vet ju vem som gick segrande ur den fajten senast. Vi har spenderat mycket tid tillsammans och det är kul att möta sin polare. Det ger det hela en extra krydda. Då vill man verkligen inte förlora.

Edvardsen har även kontinuerlig kontakt med sportchefen Patrik Werner.

– Jag bad honom faktiskt om biljetter. Han skulle lösa det om jag inte gjorde något mål.

Vad svarade du på det?

– Att jag inte kan lova något men jag fick biljetter i alla fall. Vi har haft kontakt sedan jag lämnade och vi snackar då och då. Efter att vi hade mött Sirius och Degerfors tog poäng mot Häcken ringde jag även tränarna via Facetime. Så jag har en fin och bra kontakt med många i klubben.

Edvardsen har varit en stark bidragande faktor den här säsongen till att Djurgården toppar serien.

– Det har varit en stor skillnad mot Degerfors. Här gör vi riktigt bra prestationer vecka in och vecka ut. Vi gjorde också ett fantastiskt kval så vi får spela i Europa. Det har varit en otroligt häftig upplevelse. För egen del har jag gjort fyra poäng i Europa och nio plus nio i allsvenskan. Jag tycker att jag har gjort det bra. Samtidigt vet alla att tio mål är skamgränsen. Jag nöjer mig inte där. Jag känner hela tiden att jag har en växel till.

Hur ser du på guldstriden?

– Vi har fyra av sju matcher på hemmaplan och ska även fortsätta spela i Europa. Att vi får dom matcherna gör att vi får ett annat tempo i kroppen som vi kan dra fördel av. Efter Degerfors har vi Häcken, AIK och Malmö på rad. Där kommer mycket att avgöras. Vi har ett bra läge, helt klart. Det blir en spännande höst med många fina matcher.

Artikeltaggar

FotbollVictor Edvardsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.