Hoppa till huvudinnehållet

Bygdens danshöla har öppnat: ”En chans att göra ett jättebra ställe i lagom storlek”

Publicerad:
Erika och Åsa har placerat sig vid ett av borden finns bredvid dansgolvet.

I före detta Nords snickerier i Linnebäck utanför Karlskoga känner man inte längre igen sig. Där det förut funnits plankor, färg och penslar växer nu ett danspalats fram.

Det är Åsa Bengtsson som tillsammans med dottern Erika Åkesson Bengtsson håller på att förvandla lokalen till en dansanläggning som fått namnet Bygdens danshöla.

Jobbat med dans

– Jag har jobbat med dans i många år, till och från tillsammans med Erika, och vi fick förfrågan för många år sedan när vi körde kurs med Linnebäckarna i bygdegården.

Erika flyttade till Stockholm för att utbilda sig till professionell dansare och Åsa började jobba tillsammans med Karin Bergstedt på Danshallen.

– Av en slump fick vi veta att Nords snickerier var till salu. Min man, Dan Åkesson, har också en firma, han renoverar cross- och endurocyklar. Han sökte lokal och den här passar oss båda så på den vägen är det, säger Åsa och tillägger:

– Jag har en chans att göra ett jättebra ställe i lagom storlek.

Mor och dotter i en bugg. Numera är det vanligt att även tjejer för i dansen.
Mor och dotter i en bugg. Numera är det vanligt att även tjejer för i dansen.

Veckokurserna har startat med bugg, dansfitnetsspass och streetklass för 13 år och uppåt. I början av oktober kommer Malin Watson, känd från bland annat Let’s Dance hit. Hon lockar med ett motionspass bestående av jive, chacha och disco.

Det är en jättestor fördel att ha den kunskapen hos oss.
Åsa Bengtsson

Planen är att det även ska bli socialdans med dansband förhoppningsvis i slutet av året men innan dess måste det byggas toaletter så att allt fungerar praktiskt.

– Vi börjar med någon gång i månaden. Jag har ingen rutin på det här så jag vill starta i lagom takt så jag inte kör i väggen. Jag ska tycka att det är roligt.

Världsartist

I slutet av oktober planeras det för en foxweekend med Foxmania från Jönköping och Habo.

– Det ska bli jättekul. I december blir det kizombadans med världsartisten Roni Saleh. Han reser runt i världen och har klasser. Jag hade honom i Linnebäcks bygdegård förra året och i april i år. Han kommer även till våren med både foxkurs och ännu en kizombakurs.

Danserna i Karlskoga har lockat många från både Värmland och Örebro.
Danserna i Karlskoga har lockat många från både Värmland och Örebro.

Det är fortfarande en del arbete kvar i lokalen, bland annat bygge av åtta toaletter, golvläggning och lite väggar som ska upp.

– Vi tar en sak i taget. Tyvärr har dygnet bara 24 timmar, önskar det hade 48 timmar vissa dagar.

Erika är precis hemkommen från Stockholm där dansproffsutbildning följdes av en del event, bland annat på TV4. Hon har mest jobbat med solodans, så kallad bakgrundsdans men har även jobbat en hel del med kommersiell dans. Hon har jobbat på Melodifestivalen och hjälpt till på Magnus Carlsson show med att koreografera vissa nummer med mera.

Nu har hon valt att komma hem till Karlskoga igen.

– Känns bra att vara tillbaka och fortsätta med dansen här. Mamma och jag har ju pratat om det i alla år och nu får vi göra det på riktigt. Sen blir det att jag åker till Stockholm också ibland.

– Det är en jättestor fördel att ha den kunskapen hos oss, inflikar Åsa.

Artikeltaggar

Bygdens danshölaDansKarlskogaLinnebäckNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.