Hoppa till huvudinnehållet

Bakom kulisserna med Ronja och Birk: ”Det bästa som finns”

Publicerad:
Ronja Rövardotter, som spelas av Kerstin Linden, 14, fascineras av den första snön. Här faller den i form av nedbrytbar cellulosa.
Ronja Rövardotter, som spelas av Kerstin Linden, 14, fascineras av den första snön. Här faller den i form av nedbrytbar cellulosa. Foto: Kajsa Juslin

Det ligger ett sagolikt filter över mossan och tjärnen.

Ljudet av ett rungande vårskrik, klapprande hovar och rövarnas stämsång hade varit helt naturligt inslag under promenaden till inspelningsplatsen.

Vi ska träffa de unga stjärnorna som ger nytt liv till Ronja Rövardotter och Birk Borkason.

Under våren pågick ett intensivt arbete för att hitta lämpliga platser för tv-serien om Ronja Rövardotter. En av dem är, som tidningen redan berättat, Sveafallen i Degerfors.

När vi träffar ”Ronja” och ”Birk” har de precis avslutat dagens inspelningar vid Stora Svinsjön, som ligger vid naturreservatet Ugglehöjden i Lekebergs kommun, drygt 2,5 mil öster om Degerfors.

Platsen är definitivt inte slumpmässigt utvald.

– Vi har tittat på ungefär 70 tjärnar för att hitta rätt. Den här vi jättenöjd med, säger Edith Blåsjö, producentassistent på Filmlance International.

Att jobba som skådespelare är det bästa som finns, enligt Jack Bergenholtz Henriksson och Kerstin Linden, som spelar huvudrollerna i Ronja Rövardotter.
Att jobba som skådespelare är det bästa som finns, enligt Jack Bergenholtz Henriksson och Kerstin Linden, som spelar huvudrollerna i Ronja Rövardotter. Foto: Kajsa Juslin

Jack Bergenholtz Henriksson, 13, som kommer från Stockholm och bor i Huddinge, bjuder in oss i den husbil som fungerar som loge under inspelningen.

Vad har du för relation till Ronja Rövardotter sedan tidigare?

– Jag har kollat väldigt mycket på Ronja, om och om igen. Jag kan hela filmen och det är faktiskt en favorit.

Ronja Rövardotter är hans första stora produktion, men Jack har spelat teater länge.

– Jag har jobbat på Astrid Lindgrens värld i tre år. Jag har spelat ”lillebror” i Karlsson på taket, Emil i Lönneberga och Rasmus på luffen, berättar han.

Under sommaren har Jack varit med i föreställningen ”Pippi på Cirkus”, som spelats på Cirkus i Stockholm.

Hur gick det till när du fick rollen som Birk?

– Jag hade först inte tänkt söka eftersom trodde att jag inte hade tid, men jag blev tillfrågad om att söka och nu är jag här!

Kerstin Linden, 14, från Stockholm som gestaltar den ikoniska och självständiga Ronja Rövardotter, tar plats bredvid Jack i soffan. Hon blev också uppmuntrad till att komma på audition.

– Först var jag skeptisk, men jag gjorde en provspelning och det kändes hur bra som helst, säger hon.

Kerstin har tidigare synts i nyinspelningen av Vilhelm Mobergs klassiker ”Utvandrarna”, där hon spelar Karl-Oskar och Kristinas äldsta barn. I december kommer vi även att få se henne i årets julkalender ”Kronprinsen som försvann” i SVT.

Viaplays storsatsar på tv-serien Ronja Rövardotter, som delvis spelas in i skogarna kring Degerfors och Karlskoga.
Viaplays storsatsar på tv-serien Ronja Rövardotter, som delvis spelas in i skogarna kring Degerfors och Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Under sökandet efter huvudrollsinnehavare i Ronja Rövardotter genomfördes nästan 4 000 provspelningar i hela Sverige. Kerstin och Jack fick provspela mot flera potentiella motspelare – men aldrig mot varandra.

I efterhand har det uppenbarligen inte ställt till bekymmer – Kerstin och Jack verkar ha blivit goda vänner i även utanför inspelningen.

De talar varmt om den trevliga gemenskapen med alla som är med och arbetar under inspelningarna.

– Alla är snälla mot varandra och vi har en sjukt bra regissör.

Ungefär 80 personer brukar vara på plats under en vanlig inspelningsdag.
Ungefär 80 personer brukar vara på plats under en vanlig inspelningsdag. Foto: Kajsa Juslin

Vad är roligast med att spela in serien?

– Typ allt, svarar Kerstin och får medhåll av Jack.

– Det är kul att bara vara här, att träffa alla människor och vara på platser jag aldrig varit på förut.

Kerstin instämmer och utbrister:

– Skådespeleri är det bästa som finns!

Vad har varit svårast med inspelningen?

– Att alltid ha manus i huvudet och att behålla koncentrationen i huvudet, säger Jack.

Att spela in tv-serien innebär också att gå upp väldigt tidigt på morgonen och flera timmar av att bara vänta på att stå framför kameran.

Kerstin förklarar att det kan vara frustrerande att kliva upp vid 06.00 på morgonen och inte börja spela in förrän efter lunch.

Kerstin Linden har en av huvudrollerna i årets julkalender i SVT och spelar äldsta dottern Lill-Märta i Utvandrarna.
Kerstin Linden har en av huvudrollerna i årets julkalender i SVT och spelar äldsta dottern Lill-Märta i Utvandrarna. Foto: Kajsa Juslin

Vid sidan av tv-serien behöver Kerstin och Jack hänga med i skolarbetet på distans. Det är ganska tufft, men de försöker hitta tid till att plugga. Samtidigt saknar de sina vänner i Stockholm.

– Mina kompisar blev glada för min skull när jag fick rollen, men ledsna för att jag inte kommer att vara med dem i skolan, säger Kerstin.

– De blev glada och lite avundsjuka, men mest glada för min skull, säger Jack.

Hur gör ni för att hålla uppe humöret?

– Vi äter mycket – vi äter hela tiden, säger Kerstin och skrattar.

– De ger oss riskakor, bananchips, nötter...

Hur skulle ni beskriva er personliga tolkning av karaktärerna Ronja och Birk?

– Birk är en kille som är ganska försiktig av sig. Hans föräldrar tar inte hand om honom så bra och han är rädd. Så tolkar jag honom i alla fall. Han vill ha en kompis som han kan lita på och så träffar han Ronja, förklarar Jack.

– Ronja är en tjej som har känt sig älskad, men hon vill ha någon i hennes ålder som hon kan vara med. Hon är en tjej som vill klara saker själv och är mån om rättvisa, säger Kerstin.

Kerstin och Jack har känt varandra i drygt ett halvår och skrattar hjärtligt tillsammans flera gånger under intervjun.
Kerstin och Jack har känt varandra i drygt ett halvår och skrattar hjärtligt tillsammans flera gånger under intervjun. Foto: Kajsa Juslin

Filmen om Ronja Rövardotter kom 1984 med Hanna Zetterberg och Dan Håfström i huvudrollerna. Det finns tydliga skillnader mellan filmen och tv-serien, menar Jack:

– Det här kommer att bli mycket häftigare, säger han och fortsätter:

– Man får veta mycket mer och det kommer att bli roligare att se på den här serien än filmen, för allt går mycket snabbare.

Vad skulle ni vilja göra i framtiden?

– Jag har länge velat spela skurk, säger Kerstin och tillägger finurligt:

– Det hade varit kul att vara lite ond!

Jack drömmer om att ta över rollen som pilot från en av världens mest kända skådespelare.

– Tänk att få vara med i Top Gun, det hade varit häftigt.

Läs också:

TV: De spelar Ronja och Birk i nya tv-serienInspelning av Ronja i gång: ”Kommer att pågå under en längre period”Storsatsningen Ronja Rövardotter: Serien spelas in i Degerfors
Fakta

Tv-serien Ronja Rövardotter

I rollen som Ronjas föräldrar Mattis och Lovis kommer vi att se Christopher Wagelin (Det som göms i snö, Älska mig) och Krista Kosonen (The Swarm, Blade Runner 2049).

Birks föräldrar Borka och Undis spelas av Sverrir Gudnason (Älska mig, Borg) och Maria Nohra (Heder, Beck).

Inspelningen pågår fram till i slutet av juni 2023 serien kommer att ha premiär på Viaplay i slutet av samma år. Serien är uppdelad i två säsonger med totalt tolv avsnitt.

Den första säsongen regisseras av Lisa James Larsson och serien är skriven av Hans Rosenfeldt. Serien produceras av Filmlance International och Viaplay Group i samarbete med Film i Väst.

Förutom i skogarna runt Karlskoga och Degerfors spelas delar av serien in i till exempel Åre, Stockholm och på västkusten.

Filmen om Ronja Rövardotter kom 1984 och 2014 släpptes en tecknad tv-serie med Gillian Anderson (Arkiv X, Sex Education) som en av rösterna.

Källor: Viaplay och The International Move Database (IMDB)

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBarnDegerfors kommunKarlskoga kommunLekebergs kommunTVUngdomarViaplay

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.