Hoppa till huvudinnehållet

Lokala namn gick starkt i regionen - men en dark horse slog knockout

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Oppositionspartierna gick starkast i personvalet till regionfullmäktige.
Oppositionspartierna gick starkast i personvalet till regionfullmäktige. Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Ett lokalt namn hamnade i topp i västra länsdelen när personkryssen till regionfullmäktige räknades ihop. Totalt sett på alla länsdelar var det dock ett annan namn som sopade banan med alla konkurrenter och drog in mer än dubbelt så många som tvåan.

Patrik Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskoga.
Patrik Nyström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskoga, Patrik Nyström, hamnade i topp på listan till regionfullmäktige när den västar länsdelen fick säga sitt. Nyström fick 529 personkryss, knappt 60 fler än tvåan, Anna Nordqvist för Moderaterna i Degerfors som landade in på 470.

– Mycket trevligt, givetvis. Det är ett kvitto på att många uppskattar de frågor som bedrivits från vårt håll och att få mest röster av alla i regionen från västra länsdelen är givetvis något som ger råg i ryggen. Det ger extra kraft i det fortsatta arbetet och jag kommer att fortsätta driva på de frågor jag och mitt parti anser vara extra viktiga. Det gäller att man visar väljarna att man står upp för den västra länsdelen så det är kul att det arbetet man lägger ner uppmärksammas.

Örebro i fokus

Främst har Nyström drivit på frågan om återöppning av förlossningen i Karlskoga och han hoppas nu på att man kan se ett nytt styra under de kommande fyra åren.

– Vi behöver en förändring och jag har jobbat stenhårt för att få till en lösning som kan göra att vi får ett nytt politiskt styre. Det är dock vissa partier som ställer sig på tvären så vi får se vad det landar i men jag hoppas på att det leder i den riktning vi vill.

Trea och fyra på listan landade två andra moderater, Anna Ragén respektive Ola Karlsson, med 392 respektive 373. Femteplatsen däremot innehåller valets stora överraskning, och tillika vinnare - Markus Allard från Örebropartiet som fick 345 kryss, trots avsaknad av representant i området. Sett till hela regionen är just Allard också den stora vinnaren genom att dra in över 3 000 kryss totalt. Allard var i en helt egen klass och fick med marginal mer än dubbelt så många kryss som tvåan, Moderaternas Sebastian Cehlin från Örebro.

Totalt lyckades åtta namn från den västra länsdelen ta sig över spärren på fem procent. Utöver ovan nämnda tog också Anna Blomquist (KD) samt Eva-Lena Lagerö och Annica Karlsson (Rädda akutsjukhusen) sig in på listan.

Totalt sett gick kandidater från oppositionspartierna betydligt starkare än de från nuvarande majoriteten. Enbart fyra kandidater från majoriteten klarade spärren på fem procent över de fyra regionvalkretsarna.

Västra länsdelen

Kandidater som klarat spärren för personval

1. Patrik Nyström (SD) 529

2. Anna Nordqvist (M) 470

3. Anna Ragén (M) 392

4. Ola Karlsson (M) 373

5. Markus Allard (ÖrP) 345

6. Anna Blomquist (KD) 150

7. Eva-Lena Lagerö (RAK) 114

8. Annica Karlsson (RAK) 104

Artikeltaggar

Patrik NyströmPolitikRegion Örebro länRegionfullmäktigeVal 2022Örebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.