Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Med en skopa salt

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Det bästa företagsklimatet i Örebro län finns i Karlskoga, om man ska tro Svenskt Näringsliv när de rankar företagsklimatet ute i kommunerna.

Men ska man verkligen det? Svenskt Näringslivs rankning är en partsinlaga från en politisk opinionsbildare och bör rimligen hanteras av både politiker och medier som sådan.

Sen är det självklart så att Karlskoga, liksom alla kommuner, mår bra av ett friskt och starkt lokalt företagande. Det är självklart att Karlskoga, liksom alla kommuner, vinner på att ha en bra relation till det lokala näringslivet och lyssna in synpunkter och önskemål som i längden gör kommunen attraktiv för både arbetsgivare och arbetskraft och ger kommunen välbehövliga skatteintäkter.

Ska detta inte bottna i godtycklighet eller skilja sig åt vem de kommunala företagarna råkar framföra sina synpunkter till, är det bra om det finns en fastställd handlingsplan i kommunen. En lokal plan som bottnar i vad som är relevant just här och som följs upp i tät dialog med det lokala näringslivet.

I skuggan av dessa självklarheter, blir det däremot helt obegripligt hur många lokalpolitiker från alla representerade partier som verkligen menar att måttet för ett gott näringslivsklimat avgörs av Svenskt Näringslivs rankninglista! Ja, många är de lokala partier som till och med går till val på att man ska avancera ett visst antal placeringar på en rankningslista som i stora delar mäter oväsentligheter och på sin höjd är kuriosa!

Syftet med rankningen sägs vara att visa ”var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag” men består alltså bara av ”statistiska faktorer” och hårt styrda enkätsvar från företagare.

För det är ju likförbaskat Svenskt Näringsliv som bestämmer vilka enkätfrågor som företagarna ska besvara, vilka frågor som är relevanta, vilka av dessa statistiska faktorer som ska anses viktiga. Och det är Svenskt Näringsliv som sen viktar svaren så att resultatet kan bli nästan vilket som helst!

Mäter man rätt saker i jakten på det bästa företagarklimatet? Är faktorerna för vad som gynnar företagen ens de samma för stora och små företag? För företag i olika branscher? För företag i olika delar av landet?

Svenskt Näringsliv prioriterar låga skatter, få regleringar, liten skattefinansierad offentlig sektor - som dessutom helst ska drivas privat.

Men för en lokal underleverantör till en offentlig myndighet är knappast hög andel offentliga jobb en nackdel.

För ett lokalt företag med många småbarnsföräldrar anställda kanske den kommunala barnomsorgen värderas högre än lägsta möjliga kommunalskatt. Detsamma gäller torde gälla kommunens arbete med att genom högkvalitativa utbildningar hålla företag med kvalificerad arbetskraft.

Visst, för kommuner som tagit sig upp ett gäng listplaceringar ger det säkert ett politiskt självförtroende oavsett poänglösheten. Men ta det för guds skull med en rejäl skopa salt.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

KarlskogaLedareSusanne SjöstedtSvenskt Näringsliv