Hoppa till huvudinnehållet

Oväntade hinder och publikrekord när Misconduct intog stora scener i Europa

Publicerad:
Bandmedlemmarna Erik Ydlinger, Simon Guidoum, Fredrik Olsson och William Wilhelmsson tyckte att det var en häftig upplevelse att framträda för en rekordstor publik. Foto: Ruben Navarro

Det nyligen hemkomna Kristinehamnsbandet Misconduct har varit ute på Europaturné under sommaren.

Turnén har både varit den bästa och den mest minnesvärda för bandet, då både det ena och det andra oförutsägbara hände.

Under lite mer än två månader var punkrockbandet Misconduct ute på sin största musikturné i Europa. Kristinehamnsbandet hann med att spela i tio olika länder plus några orter i Sverige. Dock höll det första stoppet i Spanien på att sluta i katastrof.

Flygplanet som bandet reste med var tvunget att åka till Portugal för att mellanlanda, då det uppstod en spricka i landningsbanan.

Bandet blev flera timmar försenade innan de kom till Santiagos flygplats i Spanien. Den första spelningen blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

– Vi hade planerat att vi skulle vara på plats i god tid för att hinna med att möta våra fans och bjuda på några akustiska låtar. Istället fick vi springa mellan terminaler och kasta i oss några mackor innan vi skulle upp på scenen. Vi blev tio minuter sena, säger Fredrik Olsson, som är låtskrivare och sångare i bandet.

Stort intresse

Trots allt jäktande kunde ändå bandet njuta av den första spelningen.

– Sist vi var i Spanien spelade vi för 6 000 personer. Nu kom det mer än dubbelt så många fans. Det var jätteroligt. Vi hoppades att det skulle komma några, men det kom mycket mer människor än vi trott, säger Fredrik Olsson.

Misconduct tyckte det var superkul att få åka ut och spela på en stor scen efter pandemin.
Misconduct tyckte det var superkul att få åka ut och spela på en stor scen efter pandemin. Foto: Ruben Navarro

2018 var det tänkt att Misconduct skulle spela i Spanien, men då hade deras flygbiljetter blivit bokade på fel dag, så de fick ställa in sin egen spelning.

2020 skulle de ha kommit till Spaniens festival men då kom coronapandemin.

Nu höll de på att missa spelningen igen.

– Ibland händer det saker som man inte kan vara med och påverka. Med facit i hand så var det tur att spelningen ens kunde bli av med tanke på hur mycket flygstrul och alla strejker som var i somras.

Nära till tårar

Det blev många flygningar för bandet både fram och tillbaka till några länder där de hade flera spelningar i. Bland annat spelade de i Slovenien och Serbien. I Serbien spelade de på Exit festival, vilket är enligt Fredrik Serbiens största festival, där de tar in 200 000 människor.

På Resurrection fest i Spanien kom det omkring 13 000 människor till Misconducts spelning.
På Resurrection fest i Spanien kom det omkring 13 000 människor till Misconducts spelning. Foto: Ruben Navarro

– Vi spelade på Explosive Stage, dit kom det bortemot 10 000 människor. Det gick inte att ta in fler, men det var superhäftigt. Omgivningen ser ut som en gammal slottsruin med kullerstensgator. Det kändes gigantiskt och jag var nära till tårar flera gånger när jag sjöng, berättar han.

I låtarna ventilerar Fredrik Olsson oftast sina känslor och hämtar inspiration från vardagen.

När bandet var i Prag på hotellrummet fick han en idé till en ny melodi som inte gick att släppa taget om.

– Jag tog fram min akustiska gitarr och började att sjunga texten ”Punk rock holiday”. Det är det festivalen heter i Slovenien. Min kompis började att filma det och vi la ut det på sociala medier.

Dagen därpå åkte Misconduct till Slovenien för att uppträda. Mötet med publiken blev en glad överraskning.

– De hade sett vår video som vi hade lagt upp dagen innan och började att sjunga på texten. Vi frågade om vi skulle spela den nya låten och publiken skrek ja. När vi framförde låten sjöng de med, säger han och tillägger:

– Det var helt otroligt, jag hade aldrig räknat med att de skulle lära sig låten så snabbt. Låten var ju så ny. Det är den fortfarande. Vi har inte hunnit att spelat in den ännu.

Skrev ny låt

Låten handlar om bandets upplevelse av turnélivet och gemenskapen till publiken. Om en månad ska låten släppas och redan nu finns ett intresse från publiken.

Exit festival i Serbien tog emot 200 000 människor under en dag.
Exit festival i Serbien tog emot 200 000 människor under en dag. Foto: Milos Krstic

– Det är flera som väntar på att den ska släppas. Jag har inte bestämt mig för om låten ska heta ”Punk rock holiday”. Jag är sån att jag kan hindra ändra mig flera gånger innan jag bestämmer mig. Jag är ganska impulsiv av mig.

Det spontana karaktärsdraget följer även med honom i vardagen och idéer till nya låtar kan ploppa upp när han minst anar det. Det har till och med hänt när Fredrik suttit fast i ett möte att den kreativa sidan kommit fram och han varit tvungen att ursäkta sig och gå åt sidan.

– Nån gång när jag kommit på en ny bra melodi under ett möte har jag varit tvungen att ursäkta mig att jag måste gå på toa, så att jag kunnat gå undan och nynnat in melodin på min diktafon, säger han och skrattar till.

Musikinspirationen brukar komma när han som minst anar det.

– Jag kan vakna upp mitt i natten och då bara måste jag skriva av mig.

Händer det att du måste gå undan när du har lektion?

– Nej aldrig. När jag har undervisning med mina elever är jag väldigt fokuserad på min undervisning och då lägger jag all min kreativitet på att hjälpa dem.

Misconduct skrev en låt som handlar om deras gemenskap med fansen och den stora betydelse som punk-kulturen har. Bandet spelade upp låten under festivalen i Slovenien.
Misconduct skrev en låt som handlar om deras gemenskap med fansen och den stora betydelse som punk-kulturen har. Bandet spelade upp låten under festivalen i Slovenien. Foto: Francesco Dose

– Ibland kan man säkert se mig helt fryst stå och sjunga, gny och prata för mig själv bland hyllorna på den lokala mataffären men då är det antagligen bara en ny melodi eller idé till en text som jag sjunger in i min telefon. Man vet aldrig när nästa hit kan dyka upp så det gäller att ta till vara på stunden.

Vad händer härnäst med bandet?

– Vi kommer till Karlstad och spelar den 29 oktober, annars så är det den nya låten som vi släpper om en månad. Vi hoppas att folk håller utkik på sociala medier för vi har anammat det och lägger mer tid där, avslutar Fredrik Olsson.

Artikeltaggar

FestivalerKristinehamnMisconductMusikPragPunkRockSerbienSlovenienSpanien

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.