Hoppa till huvudinnehållet

Ny detaljplan skall upprättas – ”Strandbadet” vill flytta in på Nobelområdet

Publicerad:
Strandbadet, som förmodligen kommer att byta namn, blir granne med Nobelhallen.
Strandbadet, som förmodligen kommer att byta namn, blir granne med Nobelhallen. Foto: Tommy Pedersen

Efter många år av tvistande fram och tillbaka har nu Karlskoga kommun fattat beslut om att placera det nya badhuset på Nobelområdet. Samhällsbyggnadsnämnden har nu gett i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för området, i jakten på en synergieffekt.

Planområdet som innefattas av detaljplanen ligger direkt öster om Nobelhallen och väster om Nobelstadion. Användningen för badhus ryms inom den befintliga detaljplanen, som anger idrottsändamål för området, men ändringen syftar till att skapa utrymme för byggnation då det krävs en justering av byggnadshöjd.

– Vi har startat ett uppdrag för att kika på att kunna ha det nya badhuset vid Nobelområdet. För att kunna göra detta måste vi höja byggnadshöjden från nuvarande 8 meter upp till 18, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ronnie Erhard (M).

Ändringen bidrar till ett tydligare idrottskluster inom Nobelområdet när fler likartade verksamheter placeras intill varandra- Detta är något som får positiva ekonomiska effekter då verksamheterna kan dra nytta utav varandra, och det är denna synergieffekt kommunen lockas av.

– Fördelarna med ett samlat idrottsområde är att de olika verksamheterna inom området kan användas mer effektivt. Fler aktiviteter på samma plats skapar bättre samverkan mellan de olika aktörerna. Idrottsområdet kan även få en tydligare platsidentitet när idrottsverksamheterna är samlade, vilket i sitt led kan attrahera fler invånare, besökare och framtida etableringar till området.

– Om man bygger badhuset vid Nobelhallen finns det flera synergieffekter som vi kan utnyttja. Vi kan bland annat dela på energikostnaden, något som är ännu viktigare med tanke på nuvarande situation i samhället, och vi kan dela personal mellan anläggningarna. Dessutom är det nära till fjärrvärme.

År av utveckling

Planen är att lägga badhuset i nedre delen av skidbacken och det är en plats som kommit fram ur flera år av utdragna processer.

– När man utredde det här 2014-2018 lade man ner en halv miljon utan att egentligen komma någonvart, med tanke på att medborgarna har väldigt olika åsikter i den här frågan. Vi vet att många vill att badhuset skall ligga nere vid vattnet, där det ligger idag, men vi måste ta hänsyn till att det är sumpmark och att det därför inte lämpar sig för att bygga på.

– Vi har också vid otaliga tillfällen fått en entreprenör att bygga om Nobelhallen och det går inte. Enda chansen är att erbjuda ett byggprojekt som kan göras samtidigt så detta är den enda vägen att gå om vi både skall kunna få en ombyggd arena och ett nytt badhus. I samhällsbyggnadsnämnden är vi eniga om att detta är det enda alternativet.

Gemensam slutsats

Även i kultur- och föreningsnämnden har man landat i samma slutsats.

– Jag tror att det känns som att det blir en bra enhet, med flera anläggningar tillsammans. Visst kan man tänka att ett badhus skall ligga nere vid sjön men man måste ju anpassa sig efter förutsättningarna, säger Elaine Erlandsson Lindblom (L), medan andre vice ordförande Siv Björck Kjellgren (S) fyller i:

– Hade man fått välja fritt så hade jag velat att det stannade nere vid Näset men vi måste inse de begränsningar som finns och att placera det vid Nobelområdet, och därigenom kunna samköra energikostnader med mera, är det bästa funktionella alternativet.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerKarlskoga kommunKulturNobelhallenNobelstadionRonnie ErhardSamhälleSiv Björck KjellgrenStrandbadet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.