Hoppa till huvudinnehållet

Prisras under onsdagen – billigaste dagen på två månader

Publicerad:
Onsdagens elpriser är de lägsta på två månader. Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Elpriserna rasar under onsdagen. Prissnittet landar på 32 öre per kilowattimme, vilket är det lägsta priset på två månader.

Dygnets sista timme bjuder även på ett negativt elpris, då kostar en kWh -0,002 kronor.

Efter att veckan inletts med ett elprissnitt i Värmland på 2,12 kronor per kilowattimme under måndagen och 1,76 kronor under tisdagen rasar priserna under onsdagen till ett prissnitt på 32 öre.

Senast det var billigare var den 6 augusti när priset låg på 5,5 öre per kWh. Förklaringen ligger i vädret.

– I dag är vindkraftsproduktion på cirka 5 000 megawatt jämfört med igår i Norden. Det är att jämföra med 5 kärnkraftsreaktorer. Det blåser på ordentligt och det är kanske den viktigaste förklaringen till dagens elpriser, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

– Sen har det regnat mycket också i områdena där vi har mycket vattenkraft vilket gör att man kan köra på där.

Onsdagens pristopp är mellan klockan 10 och 11 på 83 öre per kWh. Däremot kommer priset under eftermiddagen att sjunka – kraftigt.

Dygnets billigaste timme inträffar under dygnets sista timme när timpriset går från positivt till negativt. Mellan klockan 23 och 00 blir elpriset alltså -0,0021 kronor per kWh.

– Det är inte så mycket konstigare än vad det låter. I teorin får man betalt för att använda el, men jag vill inte uppmuntra folk att dra igång bastuaggregatet och liknande. Man har fortfarande energiskatt och andra avgifter, även om själva elen har ett negativt pris.

Elkrisen: Larmet från företagarna – efter fyrdubbla räkningar: ”Hela systemet påverkas”

Artikeltaggar

ElElkrisenKonsumentVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.