Hoppa till huvudinnehållet

Rävåskullen planeras bli kulturellt center – ny utomhusscen skall byggas

Publicerad:
En permanent utomhusscen är på väg att bli verklighet i Karlskoga.
En permanent utomhusscen är på väg att bli verklighet i Karlskoga. Foto: Linnea Strömberg

Karlskoga kommun planerar för att sätta upp en utomhusscen i Rävåskullen-dalen. Beslutet har tagits av samhällsbyggnadsnämnden som nu vill ge invånarna chansen att säga sitt kring scenen i sig.

– Det här är något vi inte borde bestämma ensamma utan här bör vi ha en medborgardialog.

Kommunfullmäktige beslutade i oktober 2021 att bifalla en motion om att bygga en utomhusscen i Karlskoga. Motionen var skriven av Mika Takamäki (S) i i förhoppning att ge kultur- och föreningslivet en ny scen, bokstavligt, att agera på.

– Min ursprungliga idé var att den skulle rikta sig till att kunna lyfta fram lokala akter och talanger men nu har vi kommit överens om att ändå ta fram två olika förslag. Man måste lyssna på de som skall använda den och de behov som de har, säger Takamäki.

Fullmäktige gav kommunstyrelsen i uppdrag att, i samverkan med kultur- och föreningsnämnden samt samhällsbyggnadsnämnden, se över en lämplig plats för en utomhusscen centralt i Karlskoga. Kommunfullmäktige beslutade även att uppdra till samhällsbyggnadsnämnden att ta fram finansiering för att kunna bygga samt sköta drift och underhåll för den kommande scenen.

Två alternativ

Beslutet om placering har nu fattats och det blir Rävåskullen-dalen som kommer att få ett arkitektoniskt tillskott. En förutsättning är att skötselplanen för naturreservatet revideras för att möjliggöra en utomhusscen.

– Platsen är vald för att vi kan ha skolavslutningar, event och evenemang och få en synergieffekt med Kupolen. Alla är nu eniga om Rävåskullen-dalen och vi lägger nu fram det här till kommunstyrelsen för att sedan kunna börja räkna på det. Ett tilläggsförslag medgav också att vi vill ha två alternativ på den kommande scenen - en medelstor och en betydligt större, mer påkostad, säger Ronnie Erhard (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Gällande storlek på den blivande scenen är det dock något Erhard anser skall vara ett beslut som fattas genom en bredare inblandning av åsikter.

– Det här är något vi inte borde bestämma ensamma utan här bör vi ha en medborgardialog. Vill invånarna i Karlskoga satsa på en stor scen värd flertalet miljoner, för att kunna vara en eventstad, eller känner man att man hellre satsar pengar på annat?

Glad över utveckling

Även Takamäki är nöjd med valet av plats.

– Jag kan känna att det är ett vettigt val att sätta den där, då det tidigare varit den här typen av verksamhet där samt att man får samverkan med Kupolen och Ungdomens hus. Det har gjorts en utredning kring hur scenen skulle kunna se ut och det verkar ha varit en ganska kostsam historia så det kanske skulle bli lite för stort, och för dyrt. Det beror ju givetvis på vad man vill använda den till och om man tänkt locka större artister hit.

Takamäki är också nöjd med att hans idé nu närmar sig att gå från tanke till handling.

– Jag är glad över att det rullar på för vi behöver komma igång med projektet och nu är vi en bit på väg. Det har varit väldigt efterfrågat med en sådan här scen från kultur- och föreningslivet här i Karlskoga och det skall bli väldigt kul att kunna leverera den till dem.

Trots kritiken: Kommunen står fast vid att vilja satsa på utomhusscenKulturprofiler kritiska till kulturellt centrum bredvid Kupolen: ”En urusel idé”

Artikeltaggar

BeslutKarlskogaKarlskoga kommunKommunfullmäktigeKulturMika TakamäkiMotionerNöje/KulturPolitikRävåskullenRonnie Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.