Hoppa till huvudinnehållet

Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur

Publicerad:
Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Arkivbild. Foto: JULIE SEBADELHA

Annie Ernaux tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Den franska författaren fick beskedet av TT:

— Nej! Verkligen? Jag är väldigt förvånad, är du säker på att jag har fått det?

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm steg vid slaget klockan 13 ut i Börshuset i Stockholm och tillkännagav pristagarens namn – Annie Ernaux.

Men det visste inte den franska författaren om. Hon fick beskedet av TT:s reporter.

— Jag arbetade i morse och telefonen har ringt hela tiden men jag har inte svarat, säger hon och lägger till:

— Jag hör att det ringer hela tiden nu.

Kommer till Sverige?

En smått chockad Annie Ernaux vet ännu inte vad hon ska göra med pengarna eller om hon planerar att ta emot priset på plats i Sverige.

— Jag vet inte, jag har svårt att tro på det här fortfarande.

Du sade förra året i en intervju med TT att du inte tycker att du förtjänar det litterära erkännandet som du har fått. Hur känns det nu?

— Jag måste konfrontera det nu, och skriva något om det kvinnliga och sociala perspektivet.

Annie Ernaux har svårt att välja vilka böcker som säger mest om hennes litterära universum, men de böcker som ligger närmast hennes hjärta är ändå ”Åren” och ”En flickas memoarer”.

— Där finns ett historiskt perspektiv, som både är intimt och universellt, och det handlar om den manliga dominans som präglade världen då och som fortfarande finns där, säger Annie Ernaux.


Nobelpriset i litteratur 2022 går till den franska författaren Annie Ernaux. Hennes böcker i svensk översättning hos hennes förläggare Norstedts förlag.
Nobelpriset i litteratur 2022 går till den franska författaren Annie Ernaux. Hennes böcker i svensk översättning hos hennes förläggare Norstedts förlag. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ernaux har hyllats som pionjär för sitt sätt att smälta samman historia, sociologi och självbiografi — men när hon ska berätta om hur det började avbryter hon sig:

— Jag kan nog inte prata vidare. Det slutar inte ringa här, jag måste nog ringa min redaktör om det är okej? Tack!

82-åriga Annie Ernaux får priset "för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar", som det heter i motiveringen från Svenska Akademien.

Den svenska förläggaren Lisa Lindberg skålar och firar priset på Norstedts förlag.
Den svenska förläggaren Lisa Lindberg skålar och firar priset på Norstedts förlag. Foto: Claudio Bresciani/TT

Annie Ernauxs svenska förlag Norstedts har gett ut författaren sedan 2020.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Lisa Lindberg, förläggare för Ernaux böcker.

Lindberg beskriver henne som en stark feministisk röst.

– Jag tycker att hon har en helt unik fransk röst om att komma från en klass och byta miljö. Hon är en stark feministisk röst".

Ernauxs nästa bok, "Sinnenas tid", är tänkt att komma ut nästa år.

– Men den kanske kommer att tidigareläggas nu, säger Lindberg.

Annie Ernaux föddes 1940 och debuterade som författare 1974.

Men det var först med sin fjärde bok, ”La Place”, 1983 som hon fick sitt litterära genombrott, säger akademiledamoten Anders Olsson på en pressträff efter tillkännagivandet.

Sanningssökande

Boken, som har titeln "Min far" på svenska, är en kortroman om en dotter vars relation till sin far förändras när hon gör en klassresa.

"Min far" bygger på Ernauxs egna erfarenheter och hon har lyfts fram som en företrädare för så kallad autofiktion, men det är ingenting som Akademien vill lyfta fram.

Annie Ernaux har varit en aktuell författare i många år, konstaterar Anders Olsson.

– Vi har haft väldigt intensiva diskussioner om henne. Hon har varit aktuell genom sina böcker under många år. Det är inte konstigt, det är ett författarskap som lästs mycket, inte bara i Sverige, säger han till TT.

Ni vill inte placera henne i autofiktionen, var skulle du hellre placera henne genremässigt?

– Jag skulle säga så här, hon har själv tagit avstånd från begreppet fiktion. Det skulle bryta mot hennes egna intentioner som författare. Hon säger på ett ställe att hon vill riva sönder fiktionens slöjor genom sitt sätt att skriva. Hon arbetar mer, som hon säger, som en etnolog, säger Anders Olsson.

Elin Swedenmark/TT

Viktor Andersson/TT

Nobelpriset till Annie Ernaux
Fakta

Så utses Nobelpristagaren i litteratur

Valet av Nobelpristagare görs enligt en stående arbetsordning. I januari ställer en tjänsteman samman de giltiga nomineringar som kommit in, vanligtvis cirka 200 namn.

Svenska akademien ska också inhämta rapporter från svenska eller internationella experter på språkområden utanför Akademiens egen kompetens: de afrikanska länderna, de spanskspråkiga, det arabiska och persiska språkområdet liksom det östasiatiska, slaviska och indiska. Experterna kan också vara akademiledamöter som inte ingår i Nobelkommittén.

Nobelkommittén ska därefter gå igenom den "långa listan" och eventuellt skjuta till ytterligare namn som man tycker saknas. Under våren ska kommittén, genom att ta in synpunkter både från övriga ledamöter i Akademien och från externa experter, koka ned namnen till den "halvlånga listan", med cirka 20–25 namn till april. Dessa ska sedan reduceras till den "korta listan" i maj. Där finns namnen som blir akademiledamöternas sommarläxa.

Fakta

De senaste årens Nobelpristagare

2021 Abdulrazak Gurnah, Tanzania

2020 Louise Glück, USA

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

Prisas för klickkemi: "Fullständigt överraskad"Nobelpriset i fysik för kvantmekanikNobelpris i medicin till svenske Svante Pääbo

Artikeltaggar

BöckerLitteraturNobelprisetSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.