Hoppa till huvudinnehållet

Anställd använde polisens utrustning privat – förhörde pojke

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Foto: JESSICA GOW

En polisanställd på Polisregion Bergslagen tog saken i egna händer när hon fick höra att hennes dotter hade blivit utsatt för ett brott.

Hon åkte hem till den misstänkte, en ung pojke, som erkände brottet – vilket hon i hemlighet spelade in på sin tjänstemobil.

Polisen har under sin lediga tid uppsökt en pojke och hans föräldrar i deras bostad och spelat in deras samtal med sin tjänstetelefon. Pojken har under samtalet medgett att han har begått en brottslig gärning mot den anställdes dotter. Ljudfilen har dagen efter inspelningen knutits till den inledda brottsutredningen.

En kränkning av den unga pojkens rättigheter, enligt personalansvarsnämnden som nu straffar henne med fem dagars löneavdrag.

Personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten meddelar den anställde en disciplinpåföljd i form av ett löneavdrag med 25 procent av daglönen i fem dagar.

De skriver bland annat att agerandet medfört att särskilda rättssäkerhetsregler som gäller vid brottsutredningar, såsom rätten till försvarare och rätten att inte belasta sig själv, har åsidosatts.

”Vad gäller påföljden tar nämnden särskild hänsyn till den misstänktes unga ålder och att ditt agerande har medfört en kränkning av de rättigheter som gäller för en misstänkt under en brottsutredning”, skriver nämnden i sitt beslut.

Artikeltaggar

BergslagenBrottBrott, lag och rättKränkningarNämnderPolisen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.