Hoppa till huvudinnehållet

Elliot, 6 år, fick inte börja skolan

Publicerad:
Elliot skulle ha börjat förskoleklass i augusti, men istället går han fortfarande kvar på förskolan.
Elliot skulle ha börjat förskoleklass i augusti, men istället går han fortfarande kvar på förskolan.

För en och en halv månad sedan var det skolstart för alla förväntansfulla sexåringar i Degerfors, alla utom Elliot. Orsaken: kommunen kunde inte tillgodose hans behov och att få gå på en anpassad skola var inte aktuellt.

– Jag förstår att det kommer bli svårare för Elliot att kommunicera, jag är inte dum, han har ju en hjärnskada, säger hans mamma Louise uppgivet när vi pratar om hur Degerfors kommun hanterat situationen när hennes son skulle få börja skolan.

Elliot är sex år och skulle liksom alla andra i hans ålder börjat förskoleklass vid skolstarten i augusti, men det finns några saker som skiljer honom åt från hans jämnåriga.

Förutom att han inte fick börja någon skola som övriga så har Elliot en cp-skada som han ådrog sig vid förlossningen.

– Han är begränsad fysiskt och han har inte ett utvecklat tal, men är väldigt medveten och med, säger hans mamma Louise.

Som andra barn har han haft en placering på förskola och som förälder till ett barn med särskilda behov tog Louise kontakt med Degerfors kommun i ett tidigt skede.

Grundskolemässig

Redan våren 2021, ett och ett halvt år innan planerad skolstart, genomfördes ett första möte mellan vårdnadshavare, förskola och representant från kommunen.

– Jag började tidigt för att de skulle få vetskap om Elliot och ha gott om tid att förbereda och hjälpa oss för att det skulle bli rätt när skolstarten kom, säger Louise.

Men vid semestern gick kvinnan från kommunen i pension och en ny tjänsteman tog över ärendet med ett nytt möte under hösten.

Då hade föräldrarna hittat en skola i Örebro som är anpassad för barn med rörelsehinder, har lokaler för att kunna ta emot honom och alla hans hjälpmedel med öppna armar. Dessutom har personalen på skolan erfarenheten av att jobba med barn med liknande behov som Elliot

I det initiala skedet såg Degerfors kommun att förslaget definitivt kunde vara en lämplig lösning för att Elliot skulle få rätt förutsättningar och den ekonomiska aspekten skulle inte vara en anledning till att neka.

I diskussionen trodde de flesta inblandade att en utredning av Elliot behövdes innan en sådan skolstart var aktuell, något som senare visade sig vara fel.

– Barnhabiliteringen tog kontakt med skolan i Örebro och då framkom det att någon utredning inte behövs. Finns inte behovet för utredning så är du grundskolemässig, förklarar Louise.

Efter att Degerfors kommun ändrat sig i frågan om skolan i Örebro fick föräldrarna besked om att Elliots skolgång skulle bli på Strömtorpsskolan.
Efter att Degerfors kommun ändrat sig i frågan om skolan i Örebro fick föräldrarna besked om att Elliots skolgång skulle bli på Strömtorpsskolan. Foto: Helena Lundberg

Men så tog allt en kovändning.

– Plötsligt meddelade kommunen på ett möte med oss och förskolan att något Örebro blir det inte då kommunen ansåg att de kan ta hand om Elliot själva, säger Louise.

Föräldrarna uppfattade att kommunen försökt lösa ”problemet” genom att få in Elliot på särskola något som ingen, vare sig då eller i nuläget, kan bedöma är det bästa alternativet för honom.

– Kvinnan var väldigt inriktad på särskola, kanske främst särskolans lokaler, men på förskolan sa man att det fanns ingen sådan oro och det är ju dom som har hand om det idag, säger mamma Louise och fortsätter:

– Hon (kvinnan på kommunen) föreslog till förskolan att skriva att man ska göra en sådan utredning via skolpsykologen.

Strömtorpsskolan

Istället för att ordna med en skolgång på en anpassad skola skulle Degerfors kommun i det här läget hitta en lämplig grundskola hemmavid.

Eftersom den enda skolan i ett plan är Strömtorpsskolan blev det här man riktade in sig på. Men att skolbyggnaden är i ett plan innebär inte per automatik att den är anpassad för ett barn med Elliots behov.

– Han har fortfarande blöja, men toatränar, och det finns bara en anpassad toalett. Den är långt från klassrummet där förskoleklassen skulle gå.

Inte heller skolgården är anpassad så att han kan ta sig runt som andra barn. Den är förvisso renoverad men då inte Elliot kan ta sig från ett underlag till ett annat blir han begränsad. Något som skulle kunna innebära att han får sitta och titta på de andra barnen när de leker.

Föräldrarna fick information om att det här skulle byggas om och anpassas. Man skulle dessutom ordna så att Elliots hjälpmedel skulle få plats, något de inte gör i befintliga lokaler.

Uppskjuten skolgång

Att han inte heller har samma förutsättningar upplever föräldrarna att det varit svårt att nå fram med.

– Jag har försökt att förklara att han måste röra på sig, han kan inte ställa sig själv som andra barn utan måste få hjälp att stå, sitta och gå. Att även om de har lektion som måste de ställa honom och hålla koll att rutinerna sköts. Han ”går sönder” annars.

Med andra ord förväntades skolan byggas om ganska rejält för att Elliot skulle kunna få gå i skolan.

Under våren 2022, nästan ett år efter att Louise försökt påbörja arbetet, kom man fram till att Elliot skulle kunna gå halvtid i skolan och halvtid på sin förskola. Det enda som krävdes var att föräldrarna ansökte om uppskjuten skolgång hos kommunen.

Degerfors kommun har nu beslutat sig för att skicka in en ansökan till skolan i Örebro, ett besked som mamma Louise tacksamt tog emot.
Degerfors kommun har nu beslutat sig för att skicka in en ansökan till skolan i Örebro, ett besked som mamma Louise tacksamt tog emot.

Bara den detaljen blev klar skulle en resurs tillsättas, en resurs som skulle kunna hjälpa Elliot fullt ut. Kostnaden skulle delas mellan skola och förskola.

– Jag frågade om kostnaderna när de sa att man skulle rekrytera en person tillsammans, men det skulle inte vara några problem, säger Louise.

Överkörda

Föräldrarna skickade in ansökan som beviljades av kommunen och sen föll allt som ett korthus.

Plötsligt lutade sig kommunen fullständigt på den beviljade ansökan och föräldrarna insåg att Elliot med den blivit berövad att få börja förskoleklass. Istället hävdade kommunen nu att han skulle gå ett år till på den förskola han redan hade en plats på, enligt föräldrarnas önskemål.

– De har körde över Elliot fullständigt, det fanns ingen plan för honom. Jag tog kontakt med Skolinspektionen för att få överklaga beslutet om uppskjuten skolgång, men de hade aldrig varit med om att man vill överklaga ett positivt beslut och kunde inget göra, säger Louise och menar att hon försökt gå alla vägar hon kunnat för att hjälpa Elliot.

Barnkonventionen

Hennes känsla var att kommunen fortfarande ville ha in Elliot på särskola, något som Louise i dagsläget inte ser som det bästa för sin son.

– Får de in honom på särskolan kan jag inget göra. Hade han istället fått gå i Örebro som vi föreslog för ett år sedan hade han haft en grundskola som är anpassad för rörelsehindrade barn och personal som kan hans hjälpmedel, säger Louise och fortsätter:

– och eftersom alla barnen är rörelsehindrade så finns troligtvis fler barn med liknande hjälpmedel som Elliot. Där skulle det också finnas ett socialt utbyte för Elliot som skulle få spendera dagarna med likasinnade vänner.

Föräldrarna är tacksamma för att kommunen lämnat besked att nu ändå skicka in en ansökan till den specialanpassade skolan i Örebro.
Föräldrarna är tacksamma för att kommunen lämnat besked att nu ändå skicka in en ansökan till den specialanpassade skolan i Örebro. Foto: Helena Lundberg

Men den förutsättningen var inte självklart att Elliot skulle få av Degerfors kommun. Istället har han fått gå kvar på förskolan med yngre barn. Och för föräldrarna, som trodde att de var ute i god tid, är kampen för sin sons rättigheter långt ifrån över.

– Jag trodde det skulle bli lättare. Barnkonventionen har ändå blivit lag och uttrycker till och med vad som gäller för barn med funktionsnedsättningar. Men kommunen har hävdat att de kan tillgodose Elliots behov, men hur de skulle göra har ingen kunnat svara på, säger Louise och fortsätter:

– Det enda jag vet är att när skolan började i augusti var inte Elliot där, utan på förskolan. Alla har skyllt på varandra och jag kan inte göra något åt det. Det är Elliots framtid det handlar om.

Ändrat sig

Elliots föräldrar har fortsatt att verka för en skolgång i Örebro och fredagen den 30 september kontaktades föräldrarna av Degerfors kommun som meddelade att de återigen ändrat sig. Nu ska en ansökan för Elliot till skolan i Örebro skickas in, något som var ett mycket välkommet besked för familjen.

– Jag är tacksam för att Degerfors kommun ändrat sitt beslut och jag hoppas att det arbete vi lagt ner i ett och ett halvt år kommer gynna andra barn i framtiden, barn som inte alltid har en självklar plats i samhället, säger Louise och fortsätter avslutningsvis:

– Jag önskar bara att vi inte hade behövt kämpa under så lång tid och med så mycket motgångar utan istället blivit bemötta med en individuellt anpassad lösning. Att man från början hade utgått från vad allt handlar om: Elliot.

Enligt information till föräldrarna kommer planerna på att bygga om Strömtorpsskolan ändå fortlöpa för att kunna ta emot Elliot om skolan i Örebro ger avslag på ansökan. Och för att i framtiden kunna ta emot barn med särskilda behov.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommunFörskolorÖrebroSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorStrömtorpsskolanUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.