Hoppa till huvudinnehållet

Energirådgivaren om elkostnader: ”Alla i familjen måste tänka till ”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Energirådgivare Timo Kuru ger råd och tips för att sänka elkostnader på kort och lång sikt.
Energirådgivare Timo Kuru ger råd och tips för att sänka elkostnader på kort och lång sikt. Foto: Helena Lundberg

Karlskoga kommuns energirådgivare Timo Kuru tipsar i stort och smått hur man kan tänka mer energieffektivt för att sänka sina kostnader.

– Det finns inget revolutionerande man kan göra för att minska elförbrukningen, säger Karlskoga kommuns energirådgivare Timo Kuru.

Timo är en av fyra energirådgivare i regionen som sista tiden fått en kraftig ökning på samtal från personer som vill ha råd.

– Framförallt är det de som köpt hus senaste åren. Flera är yngre par som nu sitter med stora kostnader på lån, elförbrukning och uppvärmning. Många har små barn, det är tufft, säger Timo.

De största kostnaderna för de allra flesta är uppvärmning och varmvatten, två poster som tillsammans står för ungefär sextio procent av elförbrukningen.

Med uppvärmningen gäller det att börja i rätt ände, framförallt om man står inför att byta eller uppgradera sitt uppvärmningssystem.

– Först bör man kolla klimatskalet på huset så att det är tätt runt fönster, dörrar och isolering på taket så att huset i sig är bra. Till ganska små kostnader kan man göra stora grejer och då kan man också få en billigare lösning på uppvärmningssystemet, säger Timo.

Luftvärmepump

Men också att sänka inomhustemperaturen kan spara stora kostnader i hushållet. För varje grad man sänker sparar man fem procent.

– Man kan fundera om man verkligen behöver ha 23 grader inomhus eller kan man klara sig med 21 eller kanske till och med 20, då har man sparat tio till femton procent. Det är den absolut enklaste åtgärden, säger Timo.

För den som idag har direktverkande el kan en hög uppvärmningskostnad vara att vänta kommande vinter.

– Då kan man kanske tänka till vad man behöver ha istället. Luftvärmepump kan vara ett bra alternativ, säger Timo och berättar att i ett hus på 120 kvadratmeter kunde man tidigare räkna med en minskad uppvärmningskostnad på femtio procent, idag mer med tanke på elpriserna.

Luftvärmepumpen kan minska uppvärmningskostnaderna med hälften mot direktverkande el.
Luftvärmepumpen kan minska uppvärmningskostnaderna med hälften mot direktverkande el. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Och det är just elpriser som är det stora orosmolnet för många. Även för de som fortfarande har ett lågt fast elpris kommer kostnaden att stiga i takt med att avtalen löper ut. Att priserna kommer gå tillbaka till de låga avgifter vi hade kan inte energirådgivarna tro.

– Om man ska tro något, ja det kanske kommer vända, men det kommer nog aldrig gå tillbaka till de priser vi hade, säger Timo.

Kortare duschtid

Hans upplevelse är att de flesta idag har ett så kallat rörligt avtal och ett tips är då att använda sig av Energi- och marknadsinspektionens sida elpriskollen.se.

– Det är en bra, oberoende sida utan dolda avgifter där man får ställa in olika avtalsvillkor och tider, vad man vill ha och sen får man det bästa förslaget, säger Timo.

De som inte har rörligt eller fast pris kan ha ett avtal på timpris, ett avtal som ställer stora krav på eget engagemang och inget som Timo rekommenderar om man inte är insatt.

– Elpriset sätts dagen före och då kan man se vad elen kommer kosta. Har man då timpris kan man planera sin förbrukning, men risken är att det blir dyrare om man inte är engagerad.

Med den andra stora posten, varmvatten, finns en kort lösning: Korta ner duschtiden med iallafall hälften. Att värma upp vatten kostar en hel del.

Solceller

För den som funderat på solceller och har ekonomin så tycker inte Timo att det är något att tveka på och rekommenderar den som är intresserad att läsa mer på solelportalen.

– Men man ska se till att ta in offerter, mellan tre till fem stycken. Och behöver man hjälp att gå igenom offerter så kan man kontakta oss så hjälper vi gärna till med det, säger han.

Allt fler hustak pryds med solceller, en installation som Timo rekommenderar att göra om man har möjlighet ekonomiskt.
Allt fler hustak pryds med solceller, en installation som Timo rekommenderar att göra om man har möjlighet ekonomiskt. Foto: ADAM IHSE / TT

Under sommarhalvåret producerar solcellerna mer energi än vad man förbrukar, el som man då säljer till elhandelsbolag. Antingen får man pengar för elen eller så kan man få pott att använda senare. Det beror lite på vilket bolag man har avtal med.

– Dessutom får man skattereduktion för varje kilowatt som man säljer, pengar som man får tillbaka på skatten.

Tidigare pratade man om en återbetalningstid på 10-12 år för en solcellsinstallation, med dagens elpriser tror Timo att man är nere på halva tiden.

Lampor är det många som släcker ner, men har man bytt ut de gamla glödlamporna till LED-lampor är inte kostnaden alltför hög.

– Förr hade man både 40 och 60 watts lampor, dagens LED-lampor är bara på 2-4 watt, det blir väldigt lite i slutänden.

Allt bidrar

Även om lampor och andra elektriska apparater i hushållen inte genererar stora kostnader så rekommenderar Timo ändå att man ska stänga av det man inte använder.

– Givetvis vill man ha lite belysning, men det man inte använder stänger man av helt, inget standbyläge. Det drar inte mycket, men många bäckar små, säger Timo.

Att effektivt spara in på elkostnader kräver ett engagemang och delaktighet av alla i hushållet, att man strävar åt samma håll och hjälps åt med det lilla oavsett vilken typ av boende man har.

– Allt bidrar och alla i familjen måste tänka till så att alla förstår att det här kostar en massa pengar, avslutar Timo.

Energirådgivaren finns att nå får rådgivning och mötesbokning via växeln på Karlskoga kommun. Hembesök görs i undantagsfall.

Artikeltaggar

AvtalEnergiKarlskoga kommunMiljöSolceller

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.