Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan firar 75 år: ”Det är gemenskap och man får vänner”

Publicerad:
Kulturskolans enhetschef Helen Kalin vid skolans huvudentré.
Kulturskolans enhetschef Helen Kalin vid skolans huvudentré. Foto: Helena Lundberg

För 75 år sedan startade Musikskolan i Karlskoga. Sedan 1947 har elever haft åtskilliga undervisningstimmar i skolans lokaler. Och även om många år har gått är grundsyftet detsamma, då som nu.

1947 ansöktes det 12 000 kronor ur den kommunala kassan för att kunna starta en musikskola i Karlskoga. Anledningen var att man skulle kunna hålla kontakt med ungdomar och i någon mån lösa ungas fritidsproblem.

Anslaget beviljades och den 19 september samma år kunde de första eleverna kliva in i Musikskolan i Karlskoga. Trettio ungdomar erbjöds att lära sig spela på orkesterinstrument, både i lektion och i grupp.

– Man skulle satsa på orkestrar för att det skulle bli ett musikliv i Karlskoga. Och satsningen på orkesterverksamhet lever kvar än idag, säger Kulturskolans enhetschef Helen Kalin och fortsätter:

– Vi har hela tiden vurmat för att det här med orkesterspel inte bara är kul utan också för att det är väldigt socialiserande, det är gemenskap och man får vänner.

I ett tidningsurklipp från 19 september 1947 kan man läsa om den nystartade Musikskolan.
I ett tidningsurklipp från 19 september 1947 kan man läsa om den nystartade Musikskolan. Foto: Helena Lundberg

Flera av de tidigaste eleverna blev kvar i någon form i Karlskogas musikliv och några av dem fortsatte i vuxen ålder som lärare på skolan.

Namn- och nämndbytet

45 år senare, 1992, utökades utbudet och såväl teater, dans och bild gjorde entré i lokalerna. Namnet Musikskolan klingade fel och byttes ut till Kulturskolan, ett namn som fortfarande lever kvar.

Samma år flyttades verksamheten från skolnämnden till kultur- och föreningsnämnden, som idag heter kultur- och fritidsnämnden.

– Visst har det funnits tuffare perioder med sparbeting och lågkonjunktur, men jag måste säga att i den nämnd vi idag tillhör har vi ett stort stöd och vi känner att vi är viktiga. Dom månar om oss, det måste jag verkligen säga, säger Kalin.

Från sammanslagningen 1992 av Musikskolan och Kulturhuset, som tillsammans bildade Kulturskolan. Arkivbild på Per Sjöberg och Bo Fredell.
Från sammanslagningen 1992 av Musikskolan och Kulturhuset, som tillsammans bildade Kulturskolan. Arkivbild på Per Sjöberg och Bo Fredell. Foto: Stig Adolfsson

Musiken, spela instrument och sång, är fortfarande den del av Kulturskolan som har flest elever, men de andra är inte långt efter.

– Vi har också en väldigt stor dansverksamhet och ett hundratal elever både på teater och bild, säger Kalin.

Lärare fick möta upp föräldrar på parkeringen för att byta strängar på barnens instrument

Ett lyckat koncept för Karlskoga är det nära samarbete Kulturskolan har med föreningar som Teaterföreningen Lyset, Loud dance company och Karlskoga konsertförening.

– Det är en naturlig förlängning och nu när vi inte bor i en storstad så fyller de här föreningarna en otroligt stor uppgift, säger Kalin.

För några år sedan beslutade man även att elever skulle få fortsatt skattesubventionerad avgift tills man fyller 25 istället för när man slutar gymnasiet.

– Ibland är det så att man inte vet direkt efter gymnasiet vad man vill, man kanske bestämmer sig för att vänta ett år innan fortsatta studier och då tror jag att det kan fylla en väldigt fin funktion att man kan få vara kvar i ett sådant här sammanhang, att man inte blir utslängd, säger Kalin.

Kulturskolan består av tre olika byggnader där musikundervisning sker i huvudbyggnaden medan dans, bild och teater sker i byggnaderna bakom.
Kulturskolan består av tre olika byggnader där musikundervisning sker i huvudbyggnaden medan dans, bild och teater sker i byggnaderna bakom. Foto: Per Lindgren

Idag har skolan nästan 800 elever, där många elever är aktiva på mer än en del av skolan. Detta trots att pandemin blev en stor utmaning för att kunna bibehålla en aktiv och stimulerande lektionsverksamhet.

– Allt fick sig en knäck när all undervisning skulle ske på distans. Det var inte konstigt att eleverna tappade lusten, säger Kalin och berättar om sådana enkla saker som situationer där gitarrsträngar gick av och hur föräldrar fick möta upp lärarna på parkeringen för att få hjälp med bytet.

– Det var en utmaning, men samtidigt så lärde vi oss jättemycket om teknik.

Nu har verksamheten varit igång sedan ett år tillbaka och nya elever börjar komma till skolan.

– Jag tycker att vi hämtat igen det vi tappade ganska bra och vi är nästan uppe i samma siffror som före pandemin.

Vad är era största utmaningar framåt?

– Det är stora utmaningar nationellt med orkestermusiken. Idag handlar det mycket om att göra musik på datorer, det gör att unga inte lockas av att sitta och öva under lång tid på ett instrument, säger Kalin och fortsätter:

– Vi måste få barn att förstå att det inte låter bra förrän man övat tillräckligt. Det måste man fånga upp innan det är för sent.

Bild från konsert med Pearl Street Big Band 1995.
Bild från konsert med Pearl Street Big Band 1995. Foto: Stig Adolfsson

Kalin önskar också att man skulle ha ekonomi för att anställa en pianolärare på heltid då det är ett instrument som många står i kö för att lära sig spela.

Kulturskolan har idag knappt trettio årsarbetare, men flera av lärarna är deltidsanställda vilket gör att personalstyrkan är betydligt fler.

Ett utökat uppdrag där man även har hand om en hel del av skolans musikundervisning har vissa lärare så kallad kombinationstjänst, som delas mellan skola och Kulturskola.

Många av lärarna är själva fostrade i Kulturskolan och verksamhetschefen Helen Kalin är inget undantag.

– Är man intresserad själv och har själ och hjärta här så är det en härlig arbetsplats att vara på, det är ingen tvekan på, säger Kalin och menar att lärarnas engagemang är ett framgångsrecept för den goda verksamhet som varje dag pågår innanför väggarna på Karlskogas Kulturskola.

75 år sedan starten ser uppdraget både likt och samtidigt väldigt olikt ut idag. Engagemanget och intresset för kulturen är stort och fortfarande är grundsyftet för undervisningen detsamma: Att ge barn och unga en meningsfull och lärande fritid.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kulturskolaKulturSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.