Hoppa till huvudinnehållet

Konst- och kulturrunda i grannkommun hela helgen

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Till helgen är det dags för en ny upplaga av konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun.  Ewa-Lena Johansson, enhetschef vid kommunen, håller i en affisch.
Till helgen är det dags för en ny upplaga av konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun. Ewa-Lena Johansson, enhetschef vid kommunen, håller i en affisch. Foto: Per Claesson

Konst- och kulturrundan i Gullspångs kommun arrangeras nu under två dagar, så att det ska finnas större möjligheter att hinna med att besöka fler av de många utställarna.

Förra hösten anordnades för första gången en konst- och kulturrunda i hela Gullspångs kommun. Nu återkommer arrangemanget till helgen och i år äger det rum under två dagar, första året var det endast under en dag.

– Många besökare hann inte med att åka till alla ställen, det är ganska långa avstånd, därför har vi hela helgen nu, säger Ewa-Lena Johansson, som är enhetschef för bibliotek och kultur vid Gullspångs kommun.

Arrangemanget ligger något senare på året jämfört med premiäråret, då det låg på samma helg som Mariestad hade sin kultur- och skördefest. Man har nu valt att ha arrangemanget senare för att det inte ska krocka med det arrangemanget eller med till exempel skördemarknaden i Hajstorp.

– Det är så mycket annat i september, säger Ewa-Lena Johansson.

Platser att besöka på rundan finns på de flesta håll i kommunen som Södra Råda, Gullspång, Skagersvik, Otterbäcken, Fagerlid, Hova, Gårdsjö och Högsåsen.

– Det har inte varit svårt att få med utställare när det drog så mycket folk som det gjorde förra året, många sålde bra också, säger Ewa-Lena Johansson.

Nytt för i år är att utställningsplatserna är markerade med vimplar vid vägen för att det ska bli lättare att hitta.

Många aktörer som var med förra året deltar även i år. Det gäller inte minst samlingsutställningarna i Södra Råda kulturhus och på Folkets hus i Otterbäcken. Båda dessa aktörer har haft återkommande vår- eller höstsalonger även innan konst- och kulturrundan startades förra året.

Del av utställningen i Folkets hus i Otterbäcken förra året.
Del av utställningen i Folkets hus i Otterbäcken förra året.

Ett nytt inslag i år är att det finns möjlighet till en guidad tur i timmerkyrkan vid Södra Råda gamla kyrkplats, den välarbetade rekonstruktionen av medeltidskyrkan som brändes ner.

Biblioteken i Gullspång och Hova har satsat särskilt på aktiviteter för barn. Gullspångs bibliotek får besök av författaren Linda Palm på lördagen och på söndagen är det en favorit i repris från förra året när magikern Adrian Videla kommer.

På Hova bibliotek uppmärksammas barnbokskaraktären Kråke på lördagen med festligheter. Illustratören Jessica Lindholm, som är från Hova, visar hur man målar och ritar Kråke och författaren Marie Rydell håller en sagostund.

Trollkarlen Adrian Videla kommer tillbaka till Gullspångs bibliotek.
Trollkarlen Adrian Videla kommer tillbaka till Gullspångs bibliotek.

Konst- och kulturrunda i Gullspångs kommun 8-9 oktober

SÖDRA RÅDA KULTURHUS, Rådavägen, Södra Råda.

Samlingsutställning med lokala konstnärer, författare och hantverkare. Måleri, textil, foto, modellbygge, lampor. Lotteri, musik och fika.

SÖDRA RÅDA BYGDEGÅRD, Backa Bygdegården 1, Södra Råda. SÖNDAG.

Lyssna till inspelningen av Runtikring Podcast! Intervju med lokalhistorikern Bengt Johansson i samtal med Brita Augustinson.

SÖDRA RÅDA GAMLA KYRKPLATS/TIMMERKYRKAN.

Välkommen in i kyrkan och delta i en guidad tur med guide som finns på plats.

KERSTIN LUNDBORG, Backa 16, Råda.

Visning och försäljning av akvareller i sommarstugans gästhus.

GULLSPÅNGS BIBLIOTEK, Hemgatan 12, Gullspång.

LÖRDAG Författarbesök med Linda Palm, för barn mellan 6-10 år.

SÖNDAG Magi och underhållning med Adrian Videla. Vi bjuder på fika!

OTTERBÄCKENS VÄVSTUGA, Storgatan, Gullspång, källarlokalen i HSB huset.

Väverskor visar och berättar om vävstugans verksamhet. Utställning av vävar samt lotteri.

IRINA SANDEGÅRD SOOSAAR, Sågverksgatan 4, Skagersvik.

Målningar i akvarell och akryl av Irina Sandegård Soosaar, konstnär, illustratör och bildlärare.

FOLKETS HUS OTTERBÄCKEN/BYALAGET, Allmänna vägen, OTTERBÄCKEN.

Verk av ett tiotal lokala konstnärer och hantverkare. Fotokonst, målningar, textilhantverk, trädgårdskonst, luffarslöjd m.m. Lotteriförsäljning.

LERLADANS KERAMIK/MARIA FOLKESSON, Hungstorp 35, 3 km utanför Hova mot Gullspång, väg 200.

Butik med öppen ateljé och trädgård.

Lördag: Prova på drejning (avgift)

Söndag: Prova på origami (avgift)

HOVA BIBLIOTEK/JESSICA LINDHOLM, Torggatan 19, Hova.

LÖRDAG Kalas för Kråke 20 år / Bokfest med boksignering, fiskdamm och fika.

Träffa brandkåren på torget utanför biblioteket.

GALLERI HOVA, Torggatan 16, Hova.

Åtta konstnärer driver galleriet och deras alster finns att se. Gästutställare Johan Hegestedt från Tyresö.

Gunilla Stangel säljer ut delar av sin konstsamling. Barnböcker, keramik, glaskonst m.m. Äppelmust från årets skörd från Hova Musteri.

JESSICA LINDHOLM, Hova Hagalo 3, Hova. SÖNDAG

Välkommen till illustratören och författaren Jessica Lindholm i Hagaloboden. Miniutställning med original från senaste böckerna. Butik med försäljning av böcker. Boksignering. Öppen ateljé.

MJÖLNARNS/ANNA THORÉN PERSSON, Fagerlid 1:31, från E20 kör söderut mot Nyängen, 1km.

Oljemålningar i ateljémiljö. Barn får hjälpa till att måla färdigt en blomstertavla.

DEVLYN ONG, Parkgatan 3, Gårdsjö.

Galleri av djurporträtt samt försäljning.

Artikeltaggar

Anna ThorénBengt JohanssonBibliotekFagerlidGalleri HovaGullspångGullspångs kommunGårdsjöHajstorpHovaHSBJessica LindholmKeramikKonstMariestadNöje/KulturOtterbäckenParkgatanRådaSkagersvikStorgatanSödra RådaSödra Råda kulturhusTorggatanTyresöUtställningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.