Hoppa till huvudinnehållet

Ge föräldrar goda förutsättningar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är så mycket i samhället som hänger ihop i en lång röd tråd. Drar man i en ände rycker det till i hela samhällskroppen. Satsar man resurser på ett ställe får det på samma sätt effekter längs hela tråden.

Så på frågan hur vi skapar de bästa förutsättningarna för små barn att bli schyssta, välbalanserade och väl integrerade samhällsmedborgare längre fram, kanske svaret blir att ge deras föräldrar de bästa förutsättningarna att vara närvarande och delaktiga i sina barns liv.

Och tänka sig, att ge föräldrar goda förutsättningar att vara föräldrar kan samtidigt ge en arbetsgivare rekryteringsfördelar i konkurrens med andra.

Häromveckan rapporterades att Karlskoga kommun vill erbjuda sina anställda möjlighet att vara föräldralediga utan att förlora en endaste krona i inkomst. Försäkringskassan ersätter, med vissa förbehåll, i dag 80 procent av lönen. Många arbetsgivare omfattas av kollektivavtal som lägger till ytterligare tio procent på det.

Men den som är hemma med barn förlorar fortfarande inkomst, och netto blir det en hel del.

Är man dessutom den förälder som är hemma oproportionerligt mycket ger det negativa ekonomiska bieffekter som ringar på vattnet. För då kommer de också, visar statistiken, vabba oproportionerligt mycket med sjuka barn och förlora ännu mer inkomst – vilket på lång sikt leder till en sämre pension och på lite kortare sikt leder till sämre inkomstutveckling på jobbet och färre karriärmöjligheter.

För fortfarande är det ju så att arbetsgivare sicksackar lite runt lagstiftningen som ska stoppa den sortens diskriminering och ibland väljer bort blivande föräldrar (läs ”mammor”) och småbarnsföräldrar (läs återigen ”mammor”) från avancemang. ”Ska verkligen hon som är borta nästan varje vecka med snuvigt barn verkligen leda det där projektet?” och så vidare.

Eller som en bekant noterade i veckan: ”Fick veta att min mans kollegor har lyft förslaget att jag som hans fru ska ta all vab. För mitt arbete påverkar ju färre personer och är därför mindre viktigt.”

Att arbetsgivarens attityder spelar roll, syns förstås även i statistiken. För det är inte bara ersättningsnivåer och jämställdhetsbonusar från staten som spelar in.

De senaste 20 åren har pappornas uttag av den totala föräldraledigheten bara ökat med nån procent per år och ligger nu på runt 30 procent. Betyder det att vi fortfarande är decennier ifrån jämnt uttag? Decennier ifrån att slippa arbetsplatser där det grimaseras bakom ryggen på gravida och suckas över vab-uttag – trots att alla vet att rekryteringsbehoven bara växer och blir speciellt utmanande för offentlig sektor?

Barnomsorgen, skolan, hemtjänsten och äldreomsorgen har alla rekryteringsbehov och kommer att behöva roffa åt sig så många av kommande årskullar av studenter och nyutbildade. Då blir ett löfte till kommunanställda om full lön under föräldraledigheten en riktig game changer!

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

ArbetsgivareFörsäkringskassanFöräldraledighetInkomstKarlskoga kommunLedareLönerSusanne Sjöstedt