Hoppa till huvudinnehållet

Åtorpspastor tar över även i Hova och Gullspång: ”Det blir en utmaning”

Publicerad:
Jan Gustafson blir nu pastor förutom i Brokyrkan i Åtorp, där bilden är tagen, även i Hova och Gullspång.
Jan Gustafson blir nu pastor förutom i Brokyrkan i Åtorp, där bilden är tagen, även i Hova och Gullspång. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ny pastor i Equmeniakyrkan i Gullspång och Mokyrkan i Hova är Jan Gustafson.

– Det ska bli spännande, säger han, som även fortsätter som pastor i Brokyrkan i Åtorp.

Jan Gustafson efterträder nu Anette Brandberg som pastor i både Equmeniakyrkan i Gullspång och Mokyrkan i Hova. I söndags installerades han vid en gudstjänst i Gullspång och på söndag kväll sker motsvarande ceremoni i Hova.

Jan Gustafson har lång erfarenhet som pastor i olika församlingar och har bland annat jobbat i Finnerödja och Älgarås tidigare. För två år sedan började han som pastor för Equmeniakyrkan i Åtorp, där församlingen heter Brokyrkan. Det har varit på heltid fram tills nu.

– Av framförallt ekonomiska orsaker kände vi oss tvingade att gå ner i tjänstgöringsgrad i Åtorp. Sedan öppnades möjligheten att söka tjänst i Gullspång och Hova, säger Jan Gustafson som kommer att arbeta vidare som pastor i Åtorp, där han också bor, på 40 procent.

Han kommer med andra ord att dela sin tid mellan tre olika församlingar på tre olika orter.

– Det blir en utmaning, det är klart att man får ha viss disciplin, säger Jan Gustafson och tillägger att det inte kommer att bli millimeterrättvisa varje vecka.

– Ena månaden kanske det blir mer procent i en av församlingarna, men övertid jämnar det ut sig, säger han.

Gudstjänster

Att hålla i gudstjänster är naturligt något som är prioriterat i de tre församlingarna. Även arbete för äldre, soppluncher och andra träffar för äldre ska prioriteras.

– I Åtorp har jag haft mycket barn och ungdomar också, det kommer jag kanske att få släppa och mer göra inhopp, men det finns lokala förmågor i församlingen, så det kommer att gå utmärkt, säger han.

Därtill kommer förstås uppgifter som begravningar, vigslar och dop och möten med personer i livets alla skiften.

I söndags deltog den regionala kyrkoledaren för Equmeniakyrkan, Elin Alm, i installationen av Jan Gustafson i Gullspångsförsamlingen. Till helgen är det företrädaren Anette Brandberg som håller i installationen i Mokyrkan.

Mokyrkan ingår i Evangeliska Frikyrkan, som är ett av samfunden bakom Örebro missionsskola, som Jan Gustafson gick ut från 1999. Att han jobbat inom olika samfund menar han underlättar ett ekumeniskt perspektiv.

– Jag har inte förstått detta med gränser, jag tror på Gud, jag tror på allas kyrka, säger han.

Jan Gustafson blir nu pastor i tre församlingar.
Jan Gustafson blir nu pastor i tre församlingar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Bra lösning

Att Equmeniakyrkan och Mokyrkans pastorstjänster nu minskas till 30 procent från tidigare 50 procent sker inte av ekonomiska skäl, enligt Bitte Lidman, som är ordförande i Mokyrkan. När möjligheten att anställa Jan Gustafson öppnade sig tyckte man att det var en bra lösning för församlingarna.

– Det är inte lätt att rekrytera pastorer, det är inte lätt med präster heller. Speciellt inte i små landsbygdsförsamlingar. Därför är vi glada över att vi får en pastor med stor erfarenhet, säger Bitte Lidman.

Anette Brandberg slutar som pastor men kommer att finnas kvar i församlingarna.
Anette Brandberg slutar som pastor men kommer att finnas kvar i församlingarna. Foto: Per Claesson

Fortsätter

Anette Brandberg började som pastor i Gullspång 2004, då på heltid. I Hova startade hon 2012, till en början med en lägre tjänstgöringsgrad, men de flesta åren har det varit 50-50 Gullspång-Hova. Hon har nu gått i pension.

– Det är ett beslut jag levt med ett tag och för mig känns det bra, även om det även känns lite konstigt. Sedan är det så att det här är uppbyggt mycket på frivilliga insatser. Jag står kvar i båda församlingarna och finns kvar på orten, jag behöver inte vara sysslolös, säger Anette Brandberg.

Hon fortsätter med en del uppdrag, bland annat insamlingen till Världens barn.

– Jag har trivts väldigt bra i församlingarna och i bygden, på båda ställena, säger Anette Brandberg.

Hon ska även fortsätta att i lokala skolor lära ut kunskap om Bibeln genom det som kallas Bibeläventyret. Hon siktar även på att gästpredika en del i andra kyrkor.

Artikeltaggar

ÄlgaråsAnette BrandbergÅtorpBrokyrkanEqumeniakyrkanEtik och religionFinnerödjaFörsamlingarGudstjänsterGullspångHovaMokyrkanNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.