Hoppa till huvudinnehållet

Lokalhistoriska böcker som lyfter området mellan Bofors och Björkborn

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Lokalhistoriska böcker. Den ena är en bok och heter En historisk vandring med Brogården som utgångspunkt och är skriven av Jan Krey. Den andra är en publikation som heter Tuggenområdet, ett område i skymundan och är skriven av Sture Ström.
Lokalhistoriska böcker. Den ena är en bok och heter En historisk vandring med Brogården som utgångspunkt och är skriven av Jan Krey. Den andra är en publikation som heter Tuggenområdet, ett område i skymundan och är skriven av Sture Ström. Foto: Anders Persson

Karlskogas historiska vagga finns i området Timsälven. Här växte Bofors fram med sin första hammare 1646 och här fanns skjutfältet som gjorde att Alfred Nobel köpte Bofors.

Nu har två publikationer skrivits om historien kring Timsälven.

Under våren och sommaren har två publikationer släppts. Den ena är en bok och heter En historisk vandring med Brogården som utgångspunkt och är skriven av Jan Krey. Den andra är en publikation som heter Tuggenområdet, ett område i skymundan och är skriven av Sture Ström.

2005 köpte Jan Krey och hans fru Barbro Brogården i Karlskoga. Huset är gammalt och Jan Kreys intresse för husen utefter Timsälven har bara ökat.

Själva fastigheten Brogården stod en gång i tiden i Fryksdalen i Värmland. Den första ägaren, Gustaf Ödqvist, hade ägde mark i Värmland och den första augusti 1875 låg det nedplockade huset på en tågvagn på Bofors station. Därefter får läsare följa historien kring Brogården, vilka som bott där och hur fastigheten byggts om under årens lopp.

Kanalvägen

Nästa del tar Jan Krey med läsarna upp efter kanalvägen, som från början var en hästbana som drog produkter mellan bruken Bofors och Björkborn. Nästan alla bostäder utefter kanalvägen ägdes av Bofors och Jan Krey har lyckats leta fram fakta om husen och vilka som bott där. De flesta vid nedre delen av kanalvägen var högt uppsatta ingenjörer eller chefer inom Bofors.

Högre upp tog områdena Hägnan och Kalvhagen över och där stod arbetarbostäder. Med bilder och berättelser får man en bra inblick hur liver var där.

Jan Krey skriver om verksamheter som Bofors hade utanför grindarna. Som skjutfältet vid Tuggenområdet, hästbanorna, Björkbornskanalen och Bofors station. Han skriver om Bofors idrottsplats och den populära ungdomsgården. I boken får man förklaringen till uttrycken Kôlbroa och vart den låg.

Det är en intressant bok med många bilder och kartor. I boken finns många små berättelser få känner till som att Karlskoga skyttegille hade sin första skjutbana på Rävåsen. De låg och sköt över dalen, där skogskyrkogården ligger i dag, och måltavlorna i närheten av Lustighej.

Två arbetare vid Bofors skjutfält 1914.
Två arbetare vid Bofors skjutfält 1914. Foto: Bofors Luftvärnsförening

Den andra är en publikation som handlar enbart om Tuggenområdet och Bofors gamla skjutbana. Även denna är full av information, bilder och kartor. Här får man berättelsen om den egentliga orsaken till att Alfred Nobel hamnade i Karlskoga. Det handlade inte om någon herrgård och i första skedet, inte heller fabriken. Utan han ville åt ett civilt skjutfält och det fick han vid platsen som i dag kallas Tuggenområdet.

I Sture Ströms bok får man följa historien från när Bofors skjutbana togs i bruk 1886 och allt som hände på platsen. Om den svåra olyckan 1902 då fem personer dog på skjutplatsen efter att bakstycket på en kanon lossnade när den avfyrades. Bland de döda fanns överingenjör Arent Silfersparre.

Tragisk olycka

1922 byggdes den runda körbanan vid skjutplatsen och boken berättar mycket om varför den byggdes och vad det blev av den. Det skedde även andra olyckor på platsen. Sture Ström skriver om de tre små barnen som 1924 hittat en skarpladda projektil på platsen och de satte sig vid körbanan och lekte med den. Projektilen small och de tre barnen dog. Det står mycket om utredningen efter olyckan.

Ett par sidor handlar även om Elin Lindgren som bodde i ett hus vid skjutbanan som 1948 försvann spårlöst. Man gjorde omfattande eftersökningar efter henne. Polisen ihop med Bofors till och med tömde kanalen på vatten. Men man hittade aldrig kroppen och än i dag vet ingen vart hon försvann.

För den historieintresserade så är båda publikationerna intressanta. Mycket information, bilder och kartor gör de båda verken läsvärda.

Artikeltaggar

Alfred NobelBjörkbornBoforsBrogårdenBöckerFastigheterFryksdalenHistoriaJan KreyKarlskogaLitteraturRävåsenTimsälvenVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.