Insändare: Har ditt barn en legitimerad lärare?

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Foto: ERIK G SVENSSON
Under senare år har läraryrket blivit ett legitimationsyrke. Dels en allmän legitimation och dels till den kopplat vilka ämnen som läraren har behörighet att undervisa i.

Tyvärr brister det i många skolor med både legitimation och behörighet. Ibland kan en lärare förvisso vara legitimerad men undervisa i ett ämne som den saknar behörighet i. En risk finns att olegitimerade anställs före legitimerade då olegitimerade inte behöver tillsvidareanställas (fastanställas) och på så sätt blir det enklare att med en pressad budget anpassa antalet medarbetare.

I bland annat Karlskoga utmärker sig en högstadieskola, enligt Skolverkets senaste statistik, med endast 48 procent legitimerade lärare. Hur många av de legitimerade som undervisar i ett ämne där de saknar behörighet framgår ej. Våra legitimerade medlemmar drabbas också av extra arbetsbelastning då de måste handleda obehöriga medarbetare.

En god grund för en kvalitativ skola är att vi ska anstränga oss att ha legitimerade och behöriga lärare till alla våra barn och ungdomar. Så frågan kvarstår: Har ditt barn en legitimerad lärare?

Jonas Högberg, huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.