Hoppa till huvudinnehållet

Pellikka debuterade i seniorlandslaget: ”Nöjd med min personliga insats”

Publicerad:
Alexander Pellikka hjälpte Sverige till seger i den inledande EM-kvalmatchen mot Serbien. Foto: PRIVAT

Alexander Pellikka, 19, tog plats i startuppställningen i EM-kvalmatchen mot Serbien och hjälpte Sverige till seger.

– Det var roligt liksom, att få göra seniordebuten så pass tidigt i min karriär, säger Karlskogasonen.

Alexander Pellikka gjorde sin första träning i Karlskoga Wolves när han var runt 12–13 år.

– Det jag kommer ihåg är att det var ett roligt gäng. Man kände sig välkommen. Jag var lätt förvirrad, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med. Men jag fick chansen att vara med i det laget tidigt och prova på sporten. Då var jag fast, säger han.

På lördagen var hans resa framme vid debut i seniorlandslaget.

– För några veckor sedan fick jag veta att jag var uttagen till ett förläger i Karlstad. Efter det blev det klart att jag skulle få vara med och spela.

”Jag är nöjd”

Serbien stod för motståndet i den första av två kvalmatcher till EM, som avgörs nästa sommar.

Pellikka fick inte bara plats i matchtruppen, utan även i startuppställningen. Karlskogasonen startade som offensive tackle, som en av totalt fem spelare på den offensiva linjen.

– Min uppgift är att blocka för den som springer med bollen i anfallet och även att försvara quarterbacken under passpel, berättar Pellikka.

– Jag är nöjd med min personliga insats.

Alexander Pellikka på Behrn arena.
Alexander Pellikka på Behrn arena. Foto: PRIVAT

Karlskogasonen hjälpte Sverige till seger med 21–14 inför släkt och vänner på Behrn arena i Örebro.

– Det var helt klart häftigt att få spela en landskamp på hemmaplan, i Sverige. Det var även häftigt att se att så många fotbollsintresserade kunde ansluta sig och kolla på bra fotboll.

Vad tycker du om lagets insats?

– Den var bra. Vårt försvar var ju väldigt bra i den här matchen. Det märktes, det behövdes. Jag tycker vi är ett solitt lag som även kan vinna mot Schweiz.

Sverige spelar sin andra och sista EM-kvalmatch borta mot Schweiz på söndag. Vinst även där och Sverige får spela om medaljerna i den bästa EM-gruppen, A-gruppen.

– Jag får i alla fall åka med ner till Schweiz. Det är det jag vet just nu.

Hur är det att helt plötsligt vara seniorlandslagsman?

– Samtidigt är det det här jag har tränat för när jag har gått på skolan uppe i Uppsala (RIG). Det är alltid roligt att få representera sitt land och jag har lagt ner mycket arbete och tränat mycket för att bli duktig på den här sporten.

Framtidsdrömmarna

Pellikka tog studenten i somras och fullföljde därefter säsongen med Tyresö Royal Crowns, som är ett av fyra lag i den svenska superserien.

Nu har den nyblivne seniorlandslagsmannen mellanlandat i hemstaden Karlskoga i väntan på nästa steg.

– För tillfället siktar jag på att åka över till USA och spela på college. Jag väntar på svar från skolan och liknande.

EM avgörs, som konstaterat, nästa sommar. Sverige är även kvalificerat för nästa VM, som nyligen flyttades från 2023 till 2025.

– Det skulle så klart vara häftigt att även få möta de bästa lagen i Europa och utanför Europa. VM skulle vara en helt ny nivå.

Fotnot: Alexander Pellikka har meriter från ungdomslandslag sedan tidigare. I juli blev det, till exempel, EM-silver med U19-landslaget.

Artikeltaggar

Alexander PellikkaAmerikansk fotbollKarlskogaKarlskoga WolvesKarlstadLandskampMedaljerÖrebroSchweizSerbienSportTyresö Royal Crowns

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.