I centralorten finns Degerfors kyrka och i Åtorp finns Nysunds kyrka, men den tredje tätorten, Svartå, har ingen egen kyrka eller bestämd kyrklig plats. Nu ska det blir ändring på det.
I samband med Nationaldagsfirandet har församlingen hållit till vid hembygdsgården Slottet i Svartå. Men någon given plats för kyrkliga förrättningar finns där inte, men önskemål om det har framkommit.
En kyrkplats, eller kyrklig plats då där inte stått någon kyrka, där man kan hålla bröllop, dop och gudstjänster utomhus ska nu utses och nyligen gick kyrkorådets arbetsutskott runt och kikade på tänkbara platser i Svartå, tillsammans med utvecklingsgruppens ordförande Stefan Fejes.
– Det finns ett värde i att ha en markerad plats och därigenom inkluderar vi även Svartå, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) som bad utvecklingsgruppens Stefan Fejes om hjälp att föreslå några tänkbara platser.
– Det kan finnas behov av att uppsöka en kyrklig plats annars också, då det inte är gudstjänst eller så, säger Svärd.
Kyrkoherde Mannberg håller med, hon säger:
– En plats för stillhet och eftertanke, inte minst i dessa tider.
Lättillgängligt
Fejes funderade på några platser, valde bort några sen han vid förfrågan fått besked att det inte gick i linje med affärsverksamheten som redan finns där. De platser som han nu kom fram till att visa upp var Folkets park och Slottet, men Sylvia Landgren, Kyrkans vänner, frågade varför inte även Gamla parken fanns med då hon tycker det är en väldigt vacker plats.
– Jag ser en målgrupp av äldre här också och området är inte så lättillgängligt, sen finns inte så stora, fria ytor, säger Stefan Fejes.
– Man behöver inte kanske just tänka äldre, men det finns krav som innebär att även rullstolsburna ska ta sig fram, säger kyrkoherde Monica Mannberg.
– Ja, alla ska kunna ta sig dit och på de andra båda ställena jag ska visa finns tillgång till toalett och även lokal inomhus om det inte är bra väder, säger Fejes.
Naturlig altartavla
– Här behövs ingen altartavla, den har man ju ändå, utbrister Sylvia Landgren då gruppen står i parken och blickar ut över Stor-Björkens vatten.
Monica Mannberg blir lyrisk över dansrotundan, som hon ser som en naturlig reservplats om det blir dåligt väder, inte minst då man kan öppna upp luckor i väggarna och få med sig den vackra ”altartavlan” fast man sitter inomhus.
– Vår tanke är också att slå upp ett trä- eller smideskors på platsen, säger Johanna Svärd och Sven-Olov Bergius, som hoppar in och tjänstgör som vaktmästare i Folkets hus- och park, säger att han först måste förankra det med styrelsen. De ska ha möte ganska snart och till det ska Bergius leverera frågeställningarna från kyrkorådets arbetsutskott.
Han beskriver vad som där finns, i form av faciliteter i Folkets hus och intill danspaviljongen finns längan för pilkastning och annat kvar och där är det bland annat glasskiosk om sommaren.
Kyrkorådets arbetsutskott ställer frågor om möjligheter till sittplatser, i form av bänkar, och annat innan de beger sig av till nästa plats som föreslagits.
Slottet
– Här behöver de som sitter i rullstol ha elrullstol om de ska kunna ta sig upp från parkeringen, säger Halvor Eriksson, Kyrkans vänner, på väg upp mot hembygdsgården Slottet.
Anita Birath (S), ledamot i kyrkorådet, tar emot gruppen och berättar att huset målades om i somras. På uthuset finns en vällingklocka, konstaterar kyrkoherden, och Birath säger att man brukar ringa i den vid olika tillfällen.
Utsikten mot Svartås landmärken, hyttpipan och stångjärnshammaren, går ändå inte riktigt upp mot sjöutsikten i parken anser gruppen. Dessutom tycker man trafiken på vägen nedanför är ganska störande.
Gamla parken
Man beger sig till Gamla parken, där Gamla parkens vänner jobbat hårt för att röja stigar och placera ut skyltar och information. Längs stigen säger Johanna Svärd:
– Det känns som om vi är på väg till nån hemligt plats.
Plötsligt hajar hon och börjar därefter gapskratta över att hon skvätter på blanka dagen. Mitt i skogen står nämligen några figurer. Det är skulpturer gjorda av Arne Karlsson och Lilly Jakobsson i Ådala.
Runt om är stora träd och Sylvia Landgren berättar att det är så många olika trädslag i området så skolan brukar ta ut barnen där för att visa dem.
– Det är en underbar plats, men svårtillgänglig, säger Johanna Svärd.
– Det är väl mer ett fint utflyktsmål som man kan rekommendera, säger Mannberg.
Enighet
På frågan vartåt det lutar när det gäller kyrkplats, svarar Mannberg:
– Som jag ser det finns bara ett alternativ och det är Folkets park. Där finns så många möjligheter och utsikt mot sjön, där är lättillgängligt och där finns faciliteter. Jag tror det blir bra om alla goda krafter samarbetar. Jag tycker det är kul med kreativitet, som den glasskiosk de har där med ungdomar som jobbar om sommaren.
– Det gäller att tänka utanför boxen, bara det här med Sommarskoj - istället för att bussa ungdomar från Svartå skulle vi kunna göra nedslag där, säger Mannberg.
Gruppen instämmer.
– Vi vill gärna vara vid Folkets park, säger Halvor Eriksson.
Avgörande
Frågan ska tas upp i kyrkorådet, som avgör utifrån det Folkets husstyrelsen kommer fram till.
Men så var det det där med korset då...
– Det hänger inte på om vi får ha ett stationärt kors där eller inte, vi kan sätta upp ett glaskors i danspaviljongen om det är så, säger Mannberg.
När man väl kommer fram till plats dröjer det till våren innan den invigs och välsignas.
– Någon form av ceremoni ska det väl vara, säger Halvor Eriksson.
– Ja, jag kan tänka mig att det blir som då biskopen åkte ut och välsignade fotbollsplanen på Stora Valla, säger Mannberg.