Hoppa till huvudinnehållet

I elkrisens spår – kyrkor släcks ned och kallställs

Publicerad:
Nu ska församlingen dra sitt strå till stacken i energikrisen och släcka ner kyrkor och församlingshem, reglera fasadbelysning och slå av värmen i Nysunds kyrka.
Nu ska församlingen dra sitt strå till stacken i energikrisen och släcka ner kyrkor och församlingshem, reglera fasadbelysning och slå av värmen i Nysunds kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren

De galopperande elpriserna har gjort att kyrkor i landet kallställs, eller bommas igen helt, i höst och vinter. Även i Degerfors-Nysunds församling vidtas åtgärder, där en manöver torde göra en minskning med runt 50 000 kilowattimmar. I Karlskoga församling följer man också utvecklingen.

Nattbelysningen i kyrkorna och församlingshemmen i Degerfors-Nysunds församling släcks och kvällsbelysningen på kyrkfasaden kommer också begränsas. Men den största åtgärden är ändå att man stryper till värmen i Nysunds kyrka.

– Den har de haft ouppvärmd tidigare. Jag öppnade upp och skulle ha den öppen, men då visste vi inte något om den här situationen. Det skulle vara ansvarslöst, med direktverkande el som där är, om vi brassade på för att hålla hela kyrkan uppvärmd. Så vi kom fram till att stänga av värmen, säger kyrkoherde Monica Mannberg och fortsätter:

– På begravningar kan vi värma upp men övrigt, som exempelvis dop, finns det möjlighet att ha i Ceciliarummet och som det var under pandemin väntade en del med dopet också. Det är aldrig för sent att döpa sig och man kan också styra om och ha dop i Degerfors kyrka. Fast bor man i Åtorp kanske man inte väljer det.

Bommar inte igen

Kyrkan öppnas upp ordentligt igen till påsk. Men den är inte låst och bommad.

– Nej, det handlar inte om att bomma igen kyrkporten, förtydligar Mannberg och säger att de som vill klä på sig ordentligt för att gå in i kyrkan är välkomna att göra det under den här tiden.

– Man får gå in där och tända ljus som vanligt och meditera eller så. Gudstjänsterna tänker vi inte göra om till evening song, utan är det mässa så är det, men i Ceciliarummet. Konsert med Nysunds kyrkokör kommer också hållas i församlingshemmet, men då i församlingssalen. Det får väl bli lite trångt, vi mår inte dåligt av det för det är ju inga coronarestriktioner nu, säger Mannberg.

Hon kan också tänka sig utökat samarbete med intilliggande Brokyrkan, att församlingen kanske kan samlas där ibland och hon kan hoppa in som präst.

Undantag

Allhelgonahelgen och jul är undantagen, de helgerna kommer man värma upp Nysunds kyrka, då det är så speciella högtider under den mörka årstiden.

Hur mycket sparar man på just den här åtgärden?

– Vi har räknat lite men det är svårt att säga eftersom vi inte heller vet hur mycket begravningar som ska hållas, vilket styr hur mycket vi ska värma upp, säger fastighetsansvariga Ingela Johnson och fortsätter:

– Vi kan inte stänga värmen helt, för textilier och färger i kyrkan skulle inte må bra av det, så mellan 8 och 12 grader bör där vara. Vi vet ungefär hur mycket vi gör av med, runt 70 000 kilowattimmar och vi sitter med rörligt avtal, så därför är det jättesvårt att säga ett pris. Om man tittar lite hur vi hade förra året så kanske vi sparar 45 000–50 000 kilowattimmar.

– Det bör bli väldigt mycket pengar, men eftersom vi har rörligt elavtal är det svårt att säga en peng på det i och med att det varierar väldigt, säger församlingsassisten Lina Nilsson.

I energikrisens spår ska fasadbelysningen på kyrkan regleras, som en åtgärd.
I energikrisens spår ska fasadbelysningen på kyrkan regleras, som en åtgärd. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Hon nämner också en väsentlig skillnad i uppvärmningssystem, i Nysunds kyrka är direktverkande el men i Degerfors kyrka har man bergvärme. Även församlingshemmen har bergvärme.

Storleken på kyrkorna skiljer sig också, då Nysunds kyrka är drygt 100 kvadratmeter större än Degerfors kyrka. De är om 511 respektive 400 kvadratmeter.

– Sen är Nysunds kyrka mycket äldre så man vet ju inte hur välisolerad den är, säger Lina Nilsson och Ingela Johnson instämmer.

Ficklampor

Även belysningen mot fasaden kvällstid ska regleras, så att kanske varannan lampa får lysa och släckas helt nattetid. På frågan om man då inte befarar inbrott, svarar Mannberg:

– Vi har larm och kyrkorna ligger inte ensligt, det är grannar runt om.

Hon berättar att det även sker stölder på ljusan dag, som då sladdar till mixerbord stals och hänglåset till bönelådan bröts upp av någon som kanske trodde att där fanns pengar.

– Vi gör samtidigt bra för djuren, för Stefan Chrunak (kyrkomusiker, reds. anm.) nämnde bland annat att fladdermöss inte trivs i ljus. Jag tycker det här är helt i linje med skapelsen, att se till det här med djur och miljö, säger Mannberg och tillägger:

– Om någon klagar får vi väl dela ut ficklampor i så fall, men jag tror de flesta börjat tänka mer kring den rådande situationen. Vi ska förstås också byta ut till LED-lampor och såna enkla åtgärder.

I Karlskoga

I Karlskoga församling har man fram till september månad haft ett fast elpris, så vad det kommer att innebära med rörligt pris har man svårt att ha en bestämd uppfattning om i nuläget, enligt informatör Leif Helge.

Han berättar att de i dagsläget inte har några planer på att dra in verksamheter, men däremot lite som i Degerfors-Nysund anpassa bokningar av gudstjänster och kyrkliga handlingar till lokaler med daglig verksamhet, istället för att tillfälligt värma upp kyrkor och kapell som sällan används.

– Vi följer utvecklingen noga och har tagit höjd för högre kostnader generellt i budget men ser samtidigt inte att det kommer att ha någon direkt påverkan av enskild verksamhet i närtid, menar Helge.

Enligt Helge planerar de också för en genomgång av tätning av fönster, av ventilation så det blir mer tidsreglerat efter utnyttjande av lokaler, en generell sänkning av temperatur i alla lokaler och endast komfortvärme i lokaler som bara används periodvis.

Kyrkoherden ser det positiva i att släcka ner belysningen, då en del vilda djur trivs bättre i mörkret.
Kyrkoherden ser det positiva i att släcka ner belysningen, då en del vilda djur trivs bättre i mörkret. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtgärderÅtorpBrokyrkanDegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingEkonomiElElkrisenEtik och religionFörsamlingarGudstjänsterKarlskoga församlingKyrkorLeif HelgeLina NilssonMonica MannbergNysunds kyrkaStefan Chrunak

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.