Susanne Sjöstedt: Fred i Ukraina nås aldrig med eftergifter

Politik | Ukrainakriget
PUBLICERAD:
De har blivit allt synligare i sociala medier, inte längre bara anonyma trollkonton utan även riktiga höjdare som entreprenören och Tesla-vd:n Elon Musk med fler än 108 miljoner Twitterföljare. Röster som förklarar hur det är Ukraina som trappar upp kriget genom att ta tillbaka tidigare ockuperade områden i landet – och genom helgens bombning av Kertjbron mellan Ryssland och Krim.

”De uppmuntras och eggas att kriga av väst, trots att den enda möjliga upplösningen är oundviklig”, menar dessa konton. Och resultatet blir att fler oskyldiga ukrainare dör.

Fortsätter man från Ukraina pressa Ryssland, ”tvingar” man fram en eskalering är budskapet.

”Ryssland kommer att bemöta ytterligare försök att utföra terrorattacker på ryska territorier mycket kraftfullt”, sa den ryske diktatorn på måndagen med hänvisning till den bombade Kertjbron som, och detta är alltså inte oviktigt, ligger på ukrainskt territorium annekterat av Ryssland. En bro som används för att föra in vapen och förnödenheter till ryska ockupationstrupper.

Att anklaga Ukraina för terrorism på sitt eget territorium när de slår tillbaka mot en invasion blir inte mindre magstarkt när det kommer från en president som beordrat systematiska anfall mot civila mål med tusentals döda som resultat och som nu vänder vapnen mot civila mål i huvudstaden.

Vi är snart åtta månader – eller åtta år och åtta månader om man räknar med annekteringen av Krim – in i det ryska kriget mot Ukraina, och än har vi inte nått kulmen. Det kommer att bli värre innan det blir bättre och Sverige och västvärlden måste vara beredda att kraftfullt öka det militära stödet även om det betyder en stämpel som krigshetsare.

För det är sant som det sagts, att om Ryssland slutar strida blir det inget mer krig men om ukrainarna slutar strida finns inget mer Ukraina. Tiden för eftergifter är förbi.

Det är ju nu tydligare än någonsin att annekteringen av Krim var en testballong. Kunde Ryssland fräckt lägga beslag på ett annat lands territorium utan att tvingas därifrån och utan att lamslås av sanktioner av omvärlden? Uppenbarligen. Åtta år senare tog Ryssland sedan nästa steg. Och nästa steg. Och nästa steg.

Tror en enda människa att de av Ryssland ockuperade ukrainska områdena, bortförandet av mängder av ukrainare - inklusive barn - från dessa områden till olika delar av Ryssland, räcker för Ryssland? Att om bara Ukraina gav sig nu, så skulle Putin lämna resten av landet ifred? Allvarligt?

Eftergifter, eftergifter, eftergifter. Om Putin bara får behålla vad han redan har tagit slipper fler ukrainare dö. Om Ukraina slutar slå tillbaka slipper fler mobiliserade ryska soldater dö. Om omvärlden bara slutade backa upp Ukraina hade de snabbare fattat att de borde ge upp.

Ryssland måste förlora det här kriget. Det är faktiskt inte svårare än så.