Hoppa till huvudinnehållet

Kulturprofiler kritiska till kulturellt centrum bredvid Kupolen: ”En urusel idé”

Publicerad:
Både Niclas Lagerstam och Peter Krantz är kritiska till kommunens planer för en utomhusscen.
Både Niclas Lagerstam och Peter Krantz är kritiska till kommunens planer för en utomhusscen. Foto: Kajsa Juslin

Politik och tjänstemän är positivt inställda till en ny utomhusscen vid i dalen vid Rävåskullen men från andra håll låter det annorlunda.

– Att tro att man ska göra en bautascen vid Folkets park, vad är det för påhitt? Är det ett Dalhalla i Karlskoga som är målet?

Rävåskullen planeras bli kulturellt center – ny utomhusscen skall byggas

Samhällsbyggnadsnämnden i Karlskoga har föreslagit att en utomhusscen skall placeras i dalen vid Rävåskullen. Grundidén kommer från en motion av andre vice ordförande, Mika Takamäki (S), och valet av plats utgår från tanken att återskapa ett kulturellt centrum vid Kupolen.

Både politiker och tjänstemän har varit positivt inställda till idén men Peter Krantz, regissör på Kulturskolan, står på en annan sida i frågan.

– Grundidén är trevlig, och jag har pratat med Mika kring detta, men jag undrar hur bollen har rullat och vart den är på väg? Vem annan än de lokala kulturföreningarna skall kunna avgöra vilka behov vi har? Vi har både Musikpalatset, Kungsteatern och vår scen när vi kör vårt sommarspel så vi har fullt upp med att göra produktioner på dessa platser. Visst vore det trevligt med en plats där man kan spela lite musik på somrarna men att tro att man ska göra en bautascen vid Folkets park, vad är det för påhitt? Är det ett Dalhalla i Karlskoga som är målet? Man måste kolla på det vi har idag, säger Krantz.

Runnit ur händerna

Tanken på att kunna lyfta Karlskoga till en mer utpräglad konsertstad är även det något Krantz inte tror på.

– Vi har haft många häftiga band här genom åren men tiderna har förändrats och det går inte att utgå från att vi skall kunna bli en konsertstad. Delaktighet och förståelse för processer är otroligt viktigt att ta hänsyn till; det är mycket beslut som tagits över folks huvud där de känner att de inte blivit lyssnade på och här måste man lyssna in på rätt sida.

Krantz fortsätter:

– Det var längesen det här kom upp för första gången men när Mika skrev sin motion fick vi i uppdrag att uttala oss om vad vi tyckte. När jag sedan läste att det fanns ett stort behov en en scen undrade jag vem det var som har uttalat sig kring detta? Vi har aldrig sagt något om det och när vi testat detta förut, med en mindre scen, så blev det inget bra resultat. Vi fokuserade på att det, i så fall, skulle vara en liten scen men sen växte det här till att bli väldigt stort och när jag hörde att den skulle stå uppe vid Kupolen så kontaktade jag Niklas för att höra om han hade blivit kontaktad.

Behov av eget

Niklas går under efternamn Lagerstam och den tidigare festival- och eventarrangören är även han kritisk till kommunens planer.

– Jag skulle, för det första, inte bygga en fast scen överhuvudtaget då det inte finns något utrymme. Alla artister och produktioner har sina specifika behov så man kommer ändå behöva modifiera den för varje enskild artist. Det finns ingen vinning i det för det är inga större artister som vill ställa sig på den ändå. De har sina egna scener som är anpassade efter dem.

Lagerstam fortsätter utveckla sitt resonemang.

– Du kan hyra in en större scen för runt 80-100 000 kronor. Jag älskar att vi kan ha kulturevenemang men jag tycker det här med en fast scen är en urusel idé. Man måste prata med människor som jobbar med event och förankra idén innan man driver igenom den.

Centrum i centrum

Utöver problematiken med att scenen som skall byggas planeras vara fast är det också placeringen som Lagerstam sågar.

– Skulle jag bestämma placering skulle jag välja en plats där det finns mycket folk i omlopp. Scenen som fanns vid Folkets park-området användes väldigt sällan och det var också därför den inte höll. Jag har bedrivit verksamhet där uppe i närmare 20 år och vi har haft noll vinning av en scen där. Jag tror inte det finns en enda arrangör som efterfrågar en fast scen vid Folkets park och det är nog den sista platsen jag skulle välja. De gjorde ju ett försök med en scen nere vid Näset och det var inte heller en lyckad idé då den är för långt ifrån människor.

Artikeltaggar

ArtisterDalhallaFestivalerKarlskogaKungsteaternMika TakamäkiMusikpalatsetNiclas LagerstamNöje/KulturParkerPeter KrantzRävåskullenSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.