Hoppa till huvudinnehållet

Vänersjöfartens framtid avgörs nästa höst – då väntas besked om nya slussar

Publicerad:
Fartyget Niklas på väg ut ur Vålösundet. Något som kan vara omöjligt inom bara några få år.
Fartyget Niklas på väg ut ur Vålösundet. Något som kan vara omöjligt inom bara några få år. Foto: Joakim Magnusson

Slussarna i Trollhättan sjunger på sista versen. Alla är överens om att nya slussar ska byggas, men var de ska byggas är ännu inte bestämt.

Beslutet att nya slussar ska byggas är fattat. Det står dock mellan två olika byggalternativ. Det ena innebär ett nybygge på annan plats i Göta älv. Det alternativet gillas inte av Trollhättans kommun då det inkräktar på kommunala intressen. Därför har Trollhättan begärt en utredning om att bygga om befintliga slussar.

Den utredningen är klar och kunskaperna från den kommer att tas med till ett nytt samråd som ska genomföras. Därför dröjer Trafikverkets ställningstagande kring vilket av alternativen man förordar, preliminärt till hösten 2023.

Att bygga om den befintliga slussleden är fullt möjligt, men innebär att trafiken kommer att stoppas helt under minst tre års tid. Ett så långt stopp medför så klart konsekvenser för sjöfarten som fraktslag, men också för näringslivet, övriga fraktslag, miljön och turismen konstateras i rapporten.

Enligt den rapport Technocean Consulting har gjort på uppdrag av Trafikverket kommer en stängning att få långtgående konsekvenser för Vänersjöfarten. Det lär ta tid innan den har återhämtat sig, om den ens gör det.

Oerhörda konsekvenser

Konsekvenserna för näringslivet som är beroende av sjötransporter kan bli oerhört kännbara. De skulle kunna innebära att arbetstillfällen motsvarande ungefär 1 400 heltidstjänster försvinner från Vänerregionen då företag tvingas lägga ner eller flytta sin verksamhet.

Väg- och järnvägsnätet bedöms kunna klara det mesta av transportbehovet, men det kommer att leda till ökad trängsel på vägarna. En analys av koldioxidutsläppen som en följd av transportomställningen pekar mot en ökning med cirka 15 procent.

Rapporten varnar också för att hamnar kring Vänern kommer att lägga ner om de står utan verksamhet under tre års tid. Nöjestrafiken på både Vänern och Göta kanal kommer att påverkas negativt om tillgång till Göta älv stoppas.

Motverkar sitt syfte

Technocean Consulting sammanfattar rapporten med att det ser ut som att en stängning för ombyggnad kommer att motverka den nytta som de nya slussarna är tänkta att skapa. En stängning för ombyggnad medför sannolikt stora utmaningar att återstarta trafiken då de nya slussarna står klara.

– Det finns konsekvenser av en sådan stängning som är omöjliga att försöka hejda och ytterst blir frågan: Kan investeringen i nya slussar motiveras om trafikvolymerna skulle minska i den omfattning som denna analys indikerar? avslutas sammanfattningen.

Trafikverkets projektledare Mikael Rantala säger i ett pressmeddelande följande om det fortsatta arbetet:

– Vi ser att vi behöver beskriva olika sträckningsalternativ på ett bättre sätt. Även alternativ som valts bort kommer vi att presentera och förklara varför vi valt bort dem.

Artikeltaggar

Göta älvTrafikTrafikverketTransportTrollhättanTrollhättans kommunVänern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.